RAZGOVARALA IVANKA TOMA

VELIKI INTERVJU PEĐE GRBINA ZA JUTARNJI 'Poruke o Titu i petokraki Milanoviću neće naštetiti, on je bio i ostao zakleti antifašist'

 
Peđa Grbin
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik i pravni stručnjak Peđa Grbin uvjeren je da će HDZ nastojati iskoristiti smrt Nevenke Jurak, vlasnice Fimi Medije, kako bi zaustavio suđenje svojoj stranci, a da se Visoki kazneni sud osniva prvenstveno zbog ambicije suca Ivana Turudića. U razgovoru je još komentirao istupe Zorana Milanovića i sukob interesa u kojem se našao predsjednik SDP-a.

Predsjednički kandidat SDP-a, Zoran Milanović bavi se prošlošću, Titom, petokrakama, Hajdukom, baš kao i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Mislite li da to ljude zanima?

- Zoran Milanović nije u tu temu ušao samoinicijativno, već je odgovarao na pitanja. No, opet si je dopustio da forma odgovora nadvlada sadržaj onog što je rekao. A u sadržaju je vrlo jasno prokazao dvoličnost sadašnje predsjednice Republike, njene laži i podmukle napade ne samo na jedan nogometni klub, već i na grad iz kojeg taj klub dolazi, a to je Rijeka. U svemu tome ipak držim da je izjava koju je Milanović dao u nedjelju puno bolja, a to je da se ne natječe za predsjednika nogometnog saveza. Na tome je trebao stati.

Dio medija i birača je shvatio da se Milanović odriče Tita.

- Ja to nisam shvatio kao odricanje ili nešto drugo, već isključivo prokazivanje dvoličnosti gospođe Grabar-Kitarović kojoj Rijeka smeta vjerojatno iz istog razloga kao i Ivoni Milinović, a Hajduk iz čisto populističkih razloga izdvaja na način koji ne odgovara onome što se događalo. Ali nogometnih tema se ne treba držati. One nisu nešto o čemu bi se trebalo govoriti u ovim predsjedničkim izborima. Bilo bi mi puno draže da se govori o poruci koju je Zoran Milanović uputio kada je govorio o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

Jedini je od predsjedničkih kandidata govorio o onome što je njegova ovlast, a to je da izborom čelne osobe pravosuđa utječe na popravljanje katastrofalne situacije na hrvatskim sudovima. To je ono što je bitno i smjer u kojem bi Milanović trebao voditi kampanju i u kojem ga u potpunosti podržavam.

Prema nekim procjenama, Milanović je nejasnim porukama o Titu i petokraki izgubio dio birača.

- Mislim da je odgovor druga Habulina, predsjednika Saveza antifašista Hrvatske, u tom pitanju potpuno jasan: Milanović je bio i ostao zakleti antifašist pa pogledajte samo njegove istupe i govor u Jasenovcu.

Hoćete li u subotu ići u Tvornicu na Milanovićev motivacijski skup koji će se održati pod sloganom "Normalno"? I što bi trebalo biti "normalno"?

- Naravno da ću ići! Kada živiš u Hrvatskoj kojoj se svakodnevno događaju situacije koje nisu normalne, kao što je najava da ćemo dobiti branitelje koji su Hrvatsku branili u okolici Kabula, ili situacija u kojoj šatoraši pronevjere novac pa to plaćaju svi građani Hrvatske, onda je potpuno jasno što znači "normalno" i ne vidim nikoga u krugu ljudi među kojem se krećem, pogotovu u kraju iz kojeg dolazim, da bi ih normalno smetalo. Dapače, oni vape za normalnim.

Uoči razgovora s kandidatima za suce Visokog kaznenog suda SDP u saborsku proceduru upućuje prijedloge zakona kojima bi se taj sud ukinuo. Je li tajming slučajan ili ne?

- Nije slučajan. Prije nekoliko dana smo raspravili izvješće predsjednika Vrhovnog suda o radu pravosuđa za 2017. i 2018. godinu. Dakle, koncem 2019. mi raspravljamo o onome što se prije dvije godine događalo u hrvatskom pravosuđu! I to ne zato što su vladajući to stavili na dnevni red, nego zato što je opozicija isprovocirala ovu raspravu.

I u tom izvješću su nam dane brojke koje jasno pokazuju da osnivanje Visokog kaznenog suda nema nikakve veze sa stvarnim potrebama i rješavanjem problema u pravosuđu već isključivo sa zadovoljavanjem nečijih kadrovskih ambicija. Otvoreno ću reći da su posrijedi ambicije suca Ivana Turudića.

Pohvalili ste, međutim, izmjene Zakona o parničnom postupku i uvođenje oglednog postupka koji će se upravo prvi put primijeniti na slučaju švicarca.

- Pohvalio sam uvođenje oglednog postupka kada se mijenjao ZPP jer smatram da je to dobro za građane koji imaju postupke, osobito kao što je to u slučaju kredita u švicarskim francima, da se odgovor na pitanje daje na početku postupka, a ne da se čeka sedam, osam ili deset godina i tek onda dobije konačni pravorijek Vrhovnog suda.

Drago mi je što je moje inzistiranje i kolege Aleksića tijekom cijele rasprave urodilo plodom i što smo pritiskom na Vladu osigurali da se ogledni spor primijeni i na postupke koji su u tijeku. To će biti dobro za građane Hrvatske i nadam se da će Vrhovni sud vrlo brzo donijeti pravorijek o švicarcu i da će nakon svega što je napravila SDP-ova i Milanovićeva Vlada i pravosuđe pomoći građanima koje su banke uz suradnju HDZ-a prevarile.

Što kao SDP-ov pravni stručnjak kažete na činjenicu da je nakon devet godina, koliko traje sudski postupak za najveću korupcijsku aferu – Fimi Mediju, prije njegova završetka umrla Nevenka Jurak, vlasnica agencije preko koje se izvlačio novac? Kakve bi to trebalo imati posljedice po proces?

- Imamo na sudovima niz postupka za izuzetno teške zločine, od kojih bih dva stavio u prvi plan. Jedan je onaj Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku, a drugi je HDZ-u i Ivi Sanaderu za slučaj Fimi Medija. Oba postupka pokazuju da se mora intervenirati u rad pravosuđa i zato podržavam najavu Zorana Milanovića da će na čelo Vrhovnog suda predložiti nekorumpiranu osobu koja će biti u stanju prodrmati sustav.

Slučaj Nevenke Jurak pokazuje zašto se postupci moraju voditi brzo, koncentrirano i zašto se moraju završiti što prije kako bi se izbjegla situacija da ključni svjedok umre. Uvjeren sam da je gospođa Jurak dala niz iskaza tijekom dosadašnjeg postupka koji se mogu koristiti. Ali sam isto tako uvjeren da će HDZ to pokušati izokrenuti i pokušati spriječiti da se njeni iskazi koriste u postupku, a sve kako bi sa sebe oprao odgovornost za marifetluke koje je radio. Ili barem ishodio zastaru…

SDP je formirao antikorupcijski savez, a predsjednik vaše stranke Davor Bernardić je i sam na tome proklizao. Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa utvrdilo je da bio u sukobu interesa jer je primio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli vrijedne 263.000 kuna.

- Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bavilo se tim slučajem i utvrdilo da je predsjednik SDP-a pogriješio, i to ozbiljno pogriješio. No, za razliku od većine političara, pogotovo onih koji su ga istog trenutka krenuli prozivati, on je svoju grešku uvidio i ispričao se hrvatskoj javnosti. Takvo ponašanje nisam nikad primijetio ni kod jednog HDZ-ovca, makar bio osuđen za najteža kaznena djela. Oni nikad nisu ni za što krivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:58