MILIJUNSKI POSAO

VELIKI RADOVI U ZGRADI MINISTARSTVA FINANCIJA Za uređenje dvije dvorane u kojima će se primati važni gosti iz Europe platit će 3254 eura po kvadratu!?

Dvorane za sastanke se uređuju zbog hrvatskog predsjedanja EU, a cijena bi mogla biti i niža, ovisno o ponudama, kažu u Ministarstvu
 Ranko Šuvar / CROPIX

Počele su pripreme za velike radove u zgradi Ministarstva financija u zagrebačkoj Katančićevoj ulici, koji bi trebali startati za nekoliko mjeseci.

Dvije dvorane - jedna od 46, a druga od 36 četvornih metara - uredit će se te opremiti osnovnim namještajem i multimedijom, a sve kako bi Republika Hrvatska do 2020. godine, kada preuzima presjedanje Europskom unijom, imala reprezentativne prostore u kojima će primati uvažene europske goste i s njima održavati sastanke.

Predsjedanje možda jest važno, ali je upitno vrijedi li doista 3254 eura po četvornom metru prostora, na koliko je ova javna nabava procijenjena na tenderu objavljenom na Narodnim novinama.

Tamo, naime, stoji da je procijenjena vrijednost ovog posla 1,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 1,97 milijuna kuna s PDV-om, a kada se to podijeli sa 82 četvorna metra, koliko je zajednička površina dviju dvorana, ispada da je Ministarstvo financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem za njihovu obnovu i opremanje spremno dati 24.085 kuna ili 3254 eura po kvadratu.

Novi namještaj

Tko god dobio ovaj vrlo izdašan građevinski posao, u Katančićevoj će ulici, u roku od 100 dana od sklapanja posla, u te dvije dvorane za sastanke morati izvesti potpuno nove podove s novim parketima, spustiti stropove, izvesti novu strujnu instalaciju, postaviti rolo karniše i maske za radijatore, obojiti zidove te u veću dvoranu staviti jednu staklenu stijenu.

Osim toga, Ministarstvo je u ovom iznosu ukalkuliralo i nabavu osnovnog namještaja - dvaju konferencijskih stolova s ukupno 30 stolica, a dvorane će biti opremljene i s nešto multimedijskog sadržaja. Konkretno, riječ je o po jednom interaktivnom ekranu u svakoj dvorani s upravljačkim tabletom i sustavom za dijeljenje sadržaja, dva govornička i nekoliko manjih mikrofona i jednom videokamerom.

Sve u svemu ništa pretjerano, barem ne toliko da bi opravdalo paprenu cijenu od 3254 eura po četvornom metru adaptacije, što je novac za koji je danas u centru Zagreba moguće kupiti i znatno više od jednog četvornog metra poslovnog prostora.

Kako su objasnili u Ministarstvu financija koje je naručitelj posla, adaptacija predviđa uređenje dotrajalih i nefunkcionalnih dvorana, posljednji put uređivanih prije 25 godina, a čijom se obnovom, tvrde u Ministarstvu, planiraju ostvariti adekvatni uvjeti za obavljanje poslovnih procesa u ovoj instituciji, s obzirom na to da one trenutno ne odgovaraju suvremenim tehničkim zahtjevima.

Rangiranje

“Treba istaknuti da će Hrvatska predsjedanje Europskom unijom preuzeti u prvoj polovici 2020. godine, a za uspješno predsjedanje važna je kvalitetna priprema i povezivanje ključnih aktera, pri čemu financije čine jedno od najznačajnijih područja u zemlji.

Zato je potrebno uložiti određena sredstva i reprezentativnim i funkcionalnim učiniti prostor neophodan za održavanje mnogih planiranih susreta s domaćim i inozemnim sudionicima u Ministarstvu financija u navedenoj godini”, poručuju iz Katančićeve, uz napomenu da će okosnicu radova činiti građevinsko-obrtnički radovi s izvođenjem elektrotehničkih instalacija slabe i jake struje, izvedba multimedije i kompletno opremanje dvorana novim namještajem.

“Radovi će se izvoditi fazno, na način da se prvo jedna dvorana za sastanke stavi u punu funkcionalnost, nakon čega će se pristupiti adaptaciji druge dvorane za sastanke. Za cijelo vrijeme trajanja radova nesmetano će se odvijati poslovni procesi u zgradi Ministarstva financija”, dodaju iz te državne institucije.

Osim toga, tvrde da će Ministarstvo kao naručitelj odabir ponude temeljiti na ekonomski najpovoljnijoj ponudi, što znači da će se rangiranje valjanih ponuda izvršiti prema usklađenim cijenama, od najniže prema najvišoj cijeni.

Prvo poništenje

“Ističemo da će Ministarstvu financija definitivna cijena adaptacije predmetnih dvorana biti poznata nakon okončanja postupka javne nabave”, izričito napominju.

Inače, ovo je drugi put da Ministarstvo raspisuje natječaj za obnovu dviju dvorana za sastanke, i to nakon što je prvotno objavljeni natječaj bio poništen zato što je na natječaj pristigla samo jedna ponuda, i to skuplja od procijenjene vrijednosti radova (ponuđač je tražio 1,77 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 2,2 milijuna kuna s njim).

Tvrtke ulažu od 300 do najviše 1300 eura

Jutarnji list raspitao se malo o situaciji i cijenama uređenja poslovnih prostora te kupoprodajnim cijenama kvadrata na području grada Zagreba. Kako su nam objasnili u konzultantskoj kući Colliers International, cijene adaptacije poslovnih prostora ovise o početnom stanju prostora i željenoj razini uređenja, ali međunarodne kompanije za uređenje prethodno korištenih prostora u pravilu izdvajaju između 300 i 500 eura po četvornome metru.

Kad je u pitanju malo starija gradnja na području centra Zagreba, kompletna adaptacija prostora iznosit će između 700 i 900 eura, s još 200 do 400 eura ulaganja u namještanje prostora. Dakle, riječ je o ulaganju od maksimalno 900 do 1300 eura po četvornome metru, na što je još potrebno dodati trošak multimedije koji, prema riječima stručnjaka koji su željeli ostati anonimni, nikako ne može dosegnuti svotu od 3200 eura po kvadratu. Kupoprodajne cijene poslovnih prostora na području Zagreba kreću se oko 2200 eura za četvorni metar novogradnje i između 1600 i 3000 eura za starije zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:45