KORUPCIJA U SLIKARSTVU!

Veliki sukob likovnjaka u Sisku: Slikari optužuju Pintarića za umjetničku protekciju

Pobunjeni sisački slikari upozoravaju na netransparentnost i, kako kažu, očite primjere korupcije u slikarstvu

SISAK - Sisački slikari pobunili su se protiv gradonačelnika Dinka Pintarića. Napisali su otvoreno pismo hrvatskoj javnosti gdje ističu svoje nezadovoljstvo gradskom praksom raspodjele prostora i novca za kulturu. Upozoravaju na, prema njihovu mišljenju, očit primjer korupcije u slikarstvu. Najsvjetliji i najzanimljivi primjer?

Kako kažu, za dodjelu velikog atelijera koji je Grad Sisak uredio novcem iz gradskog proračuna i dodijelio slikaru Damiru Šimiću, nije bio raspisan natječaj, nije poznato koja je komisija i s kojim stručnjacima ocijenila rad toga slikara, i zašto se prostor dodjeljuje slikatu koji nije završio Akademiju i nije imao niti jednu izložbu.

Prodali Galeriju Striegl

Akademski slikar Ivica Mareković iz Siska, jedan od autora i potpisnika otvorenog pisma kaže da je Šimić dobio prostor samo zato što je gradonačelnikov miljenik.

- Gradski oci prodali su Gradsku galeriju Striegl i sada nema ni tog novca, niti Grad ima galeriju. Kažu da nemaju novca za gradnju nove galerije, ali za neke druge stvari ima ga napretek. Na primjer, za Pintarićeva miljenika i osobnog slikara Damira Šimića, kojem je dodijeljen atelier vredniji od milijun kuna, kojem se organiziraju izložbe i tiskaju knjige - kažu Mareković i drugi pobunjeni slikari.

U pismu se zaključuje kako je vrhunac toga netransparentnog dodvoravanja gradske vrhuške samozvanom akademcu Šimiću bio prije mjesec dana, 15. listopada, kada je u Gradskom muzeju Sisak postavljena izložba slika “Damira Firentinca”, manifestacija s više elemenata teatra i cirkusa nego likovne izložbe.

Netransparentnost

Izloženo je 12 crno-bijelih crteža. Izlaganje tih 12 crteža popraćeno je katalogom i knjigom. Cijeli cirkus oko tih 12 crteža stajao je porezne obveznike više od 100.000 kuna.

Sisački slikari u otvorenom pismu poručuju gradskim čelnicima: “Ako ste htjeli simpatičnom si Damiru dodijeliti neki novac, što to niste učinili iz svojeg džepa, tko vam daje za pravo da svoje ljubimce proglašavate najboljima u gradu, Hrvatskoj, svijetu?” Damir Šimić nije želio komentirati optužbe na svoj račun.

Gradonačelnik ima plan

- To je preniska razina komunikacije da bih u tome sudjelovao. Na djelu je obična zavist i zloba - rekao je Šimić. Gradonačelnik Pintarić je pak održao hitan sastanak čelnika kulturnih ustanova uključenih u “projekt Šimić”. Dogovarana je strategija odgovora vlasti pobunjenim slikarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:34