U DRUŠTVU PREMIJERA

Veliko iznenađenje: Na mjestu najveće ukrajinske tragedije pojavila se i - Kolinda!

S još troje europskih državnika Plenković je sudjelovao na sastanku na vrhu ‘‘Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘

Kolinda Grabar-Kitarović u Ukrajini

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u petak ujutro u drugi posjet Ukrajini od početka ruske agresije, gdje je s još troje europskih državnika sudjelovao na sastanku na vrhu ‘‘Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘, u povodu godišnjice oslobođenja Buče.

U Kijevu je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na summitu u Kijevu bilo je oko 100 uzvanika, ali većina je sudjelovala online, no Plenković je htio dolaskom u Kijev poslati poruku da "smo uz Ukrajinu i fizički u ovim trenucima".

Konkretno, dogovoreno je da će Hrvatska primiti ranjene ukrajinske vojnike koji će se liječiti u našim bolnicama, a poslije se i rehabilitirati u veteranskim centrima. Prvih 20 ranjenika trebalo bi vrlo brzo stići u Hrvatsku.

Hrvatska priprema i međunarodnu konferenciju o razminiranju Ukrajine koja bi se održala krajem godine u Zagrebu, a naši tužitelji, zajedno sa zapadnima, pomažu ukrajinskim kolegama u prikupljanja dokaza i procesuiranju ratnih zločina.

- Ovaj posjet je dio naše kontinuirane i snažne podrške ukrajinskom narodu. Ta potpora je politička, humanitarna i vojna. Razgovarali smo i o daljnjoj podršci na putu prema EU. Našu solidarnost i jasnu političku potporu demonstriramo stalno, dali smo izdašnu pomoć i nastavljamo s time - rekao je Plenković nakon bilateralnog sastanka sa Zelenskim.

Noćni vlak

Hrvatska delegacija, u kojoj su bili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i premijerovi najbliži suradnici iz kabineta, stigla je Vladinim avionom u Poljsku, nakon čega su noćnim vlakom ukrajinske vlade satima putovali prema Kijevu, gdje su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednikom vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

U delegaciji je bila i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Premijer se prvo sastao s ukrajinskim kolegom Šmihalom, koji mu je zahvalio na stalnoj pomoći Ukrajini, a posebno je istaknuo helikoptere koje Hrvatska daruje njihovoj zemlji.

image

Kolinda Grabar-Kitarović

- Hrvatska je zemlja koja je, unatoč teškom oporavku od rata, potpuno integrirana u EU. Vaše iskustvo u europskim integracijama, u poslijeratnom oporavku i politici prema veteranima i razminiranju iznimno nam je vrijedno - rekao je ukrajinski premijer.

Plenković je izrazio spremnost da se Ukrajini pomogne u rehabilitaciji veterana, obnovi i zaštiti kulturne baštine, a Hrvatska priprema i inicijativu da se Ukrajini pomogne u razminiranju zemlje.

Hrvatska sudjeluje i u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije.

Summit o zločinima

Plenković je potom prisustvovao komemoraciji za žrtve ruske agresije te na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Položio je i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

image

Kolinda Grabar-Kitarović

- Ovom prilikom prisjećamo se užasa koje je ruska vojska počinila na samom početku agresije na Ukrajinu. Zločini počinjeni ovdje jasno pokazuju prirodu ruske agresije na Ukrajinu. Nekima u međunarodnoj zajednici to možda na samome početku nije bilo jasno, ali nama jest. Tog prvog dana, 24. veljače, odmah smo znali da je cilj agresije širenje zla, straha i pokušaj da se osvoji ukrajinski teritorij, ali to nije uspjelo zato što su ukrajinsko vodstvo, vojska, policija i narod pokazali cijelome svijetu što znači biti patriot i boriti se za svoj narod - rekao je premijer.

Istaknuo je da će međunarodna zajednica nastaviti podupirati Ukrajinu jer se bori za prave vrijednosti - "za teritorijalnu cjelovitost i oslobođenje teritorija koji su trenutačno pod ruskom okupacijom".

U popodnevnim satima zajedno sa Zelenskim, moldovskom predsjednicom Maiom Sandu, slovačkim premijerom Eduardom Hegerom i slovenskim premijerom Robertom Golobom sudjelovao je na summitu o ruskim masovnim zločinima u Buči.

image

Robert Golob, Andrej Plenković i Volodimir Zelenski

Vlada Rh/Vlada Rh
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:28