DRUGI POGLED

VERA ČUDINA SAMO ZA JUTARNJI PROGNOZIRA Vatreni u drugom krugu, ali visok plasman koji priželjkujemo na ovom će SP-u biti kule od stakla, evo i zašto

 
 Foto: Vlado Kos / CROPIX

Odbrojavaju se dani do velikog svjetskog nogometnog spektakla. Jedan mjesec, svake četiri godine počinje euforija do posljednjeg daha. Nogometna groznica ujedinjuje želje, spaja generacije, puni kladionice. Bolje kladionice, nego klaonice. Neka barem ti odabrani nogometni datumi učine naša srca plahima prema majkama, ženama, sestrama… Dajmo si oduška, ali ne bacanjem LCD-a, plazmi ili nečijih tijela kroz prozor. Možemo psovati, pljuvati, Žujom smanjivati uznemirenost, skakati uvis, ali ne preko motke, biti strastveni navijači, komentatori, prognozeri, ali ne i proleteri.

A upravo proletere na ujedinjenje, za vrijeme trajanja tog za narod najvažnijeg sporednog događaja, poziva i prije otvorenja SP-a, direktor za medije europskog ogranka Human Rights Watcha, Andrew Stroehlein. Čovjek pokušava probuditi uspavanu ljepoticu zvanu savjest, tvrdeći kako su takve manifestacije poput SP-a, koje čak i on gleda (on rekao, ja ne porekla) citiram: 'Izvrsna platforma za kršenje ljudskih prava, o povredama prava radnika koji su angažirani za rad na stadionima i okolnoj potrebnoj infrastrukturi za održavanje SP-a'.

Spominje Stroehlein i FIFA-u kao nedovoljno uključenu organizaciju u takve probleme, pljuje politiku i zakone Rusije kao da se priprema politički skup, a ne svjetsko nogometno prvenstvo, zabrinjavaju ga LGBT zajednice, obrušava se na Čečeniju pretpostavljajući kako bi jedinog živog aktivista mogli osloboditi zatvora, jer bi to bila ionako simbolična gesta, naravno 'dobronamjerna' dok traje prvenstvo, a zatim ponovno u prdekanu.

Neće čovjek da narod svijeta uživa ni to malo vremena, jer očito mrzi samog sebe od malih nogu, pa s nogu poziva svjetske političke lidere da bojkotiraju svečanost otvaranja SP-a u Rusiji. A kada politika uđe u sportsku butigu, sportaši se osjećaju kao taoci, što utječe i na samu igru, a navijači zaobilaze stadione. Mafijaška su to posla, gospodine Stroehlein, ako mislite da je sport postao isključivo politička promidžba. Ili je to vaša osobna zavjera, jer niste ljubitelj nogometa, pa iz tih i još nekih (čitajući Vaš vapaj za bojkotom) već vrapcima jasan razlog.

Lud čovjek živa robija, rekla bi moja strina koja obožava nogomet i prati svaku kopačku. A kad počne svjetsko nogometno prvenstvo navalit će strina i na travaricu, bojkotirati bračne dužnosti i svu pažnju prebaciti na Dalićevih 11, na zelenoj travi. Sasvim opravdano i bez ijedne zamjerke, jer tko je indiferentan dok se naši dečki driblajući znoje za boje naše domovine, toga nazivaju mrgudnim njonjom s premalo domovinskog naboja. No, pustimo svakom da jede, moli i voli po svom ukusu, pa tako i u sportskom odabiru. To je fair play. A Vatrene dečke napalimo što jačom kolektivnom vjerom, da nas osjete i u Rusiji.

Moja prognoza za Svjetsko prvenstvo

Ja sam malo zavirila u raspored grupa ovogodišnjeg svjetskog nogometnog prvenstva i odlučila prognozirati po osjećaju, bez stručnog znanja.

Prvi krug nogometnog slatkog pakla prolaze: Rusija, Urugvaj, Portugal, Španjolska, Francuska, Danska, Argentina, Hrvatska, Brazil…

Iz drugog kruga u treći krug klima se mijenja, pa nekima zbog crvenih kartona, loših sudačkih procjena i pogrešaka igrača, igra završava.

Oni koje sreća prati: Španjolska, Francuska, Argentina, Brazil…

Vatreni će odlično igrati i biti blizu, ali zbog podmetanja nogu i ruku, izgubit će strpljenje.

Prema vrhu se penju: Brazil, Francuska, Argentina…

I na samom vrhu svjetske nogometne piramide s peharom u ruci bit će zemlja koja ima oblik kontinenta.

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:28