SPOR NA POMOLU

Viadukt HAC-u priznaje manje od 1 posto potraživanja

 Ivo Ravlić / CROPIX

Stečajni upravitelj tvrtke Viadukt Milorad Zajkovski objavio je krajem prošle godine listu 450 tvrtki i pojedinaca koji su iskazali potraživanja od ovog poduzeća u sklopu stečajnog postupka. Ukupna potraživanja iznose milijardu i 735 milijuna kuna.

Nakon pomne analize Zajkovski je prihvatio vrijednosno tek malo više od pola zahtjeva. Iznos priznatih tražbina je 912,136.108,61 kunu, a nepriznatih 822,983.203,14 kuna. Među najvećim zahtjevima za isplatu oni su koje su podnijele dvije državne tvrtke - Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste.

Samo mrvice

HAC potražuje 179,9 milijuna kuna, a HC 107,4 milijuna kuna. Ukupno, dakle, ove tvrtke potražuju 286,4 milijuna kuna. Sve zbog kašnjenja u radovima i raskidanja ugovora te uvođenja u posao novih izvođača. No, stečajni im je upravitelj priznao samo mrvice, a ako vjerovničko vijeće podrži njegovu računicu, sve bi moglo završiti dugotrajnim sudskim postupcima.

Stečajni upravitelj tako je Hrvatskim autocestama priznao tek 1,3 milijuna kuna potraživanja. U obrazloženju je naveo da je HAC za svoja potraživanja podnio nevjerodostojnu dokumentaciju. Takvo obrazloženje moglo bi značiti i da je HAC zahtjevu priložio lažne papire!

Naplata penala

U HAC-u tvrde da je objašnjenje stečajnog upravitelja potpuno pogrešno te tvrde da raspolažu svom potrebnom dokumentacijom i ne mogu komentirati tvrdnje stečajnog upravitelja. Njihove tražbine odnose se na potraživanja iz ugovornog odnosa s Viaduktom kao jednim od partnera u Poslovnoj udruzi kao izvođača radova na mostu Drava, na spojnoj cesti čvor Ploče - Karamatići te na dionicama autoceste Šestanovac - Zagvozd i Zagvozd - Ravča.

Kako doznajemo, na mostu Drava riječ je o naplati penala zbog kašnjenja radova, a potraživanja za južne dionice autoceste još su iz 2015. godine. Osim toga, HAC potražuje i troškove jednog arbitražnog postupka iz 2011. godine također zbog radova na južnoj dionici autoceste A1. U HAC-u smatraju da su njihovi zahtjevi opravdani te će “radi ostvarenja svojih tražbina koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kao jedan od stečajnih vjerovnika”.

I u Hrvatskim cestama skloni su pokretanju parnica radi utvrđivanja tražbina bude li odluka stečajnog upravitelja potvrđena. Naime, stečajni je upravitelj od 107,4 milijuna kuna potraživanja HC-u priznao tek 17,2 milijuna uz obrazloženje da je u tijeku arbitražni spor i da je zahtjev podnesen bez valjane dokumentacije.

Sporan most

U HC-u navode da se najveći dio njihova zahtjeva odnosi na štetu po osnovi raskida ugovora o građenju za most Čiovo i pristupnih cesta, za izmještanje državne ceste na dionici državne ceste Zaprešić - Prigorje Brdovečko te za obnovu državne ceste u mjestu Stupnik. Pritom je najveći dio te štete razlika između cijene koja je bila ugovorena s Viaduktom i cijene koja jest ili će biti ugovorena s novim izvođačem. U Hrvatskim cestama naglašavaju da su uz prijavu tražbina u stečajnom postupku dostavili svu dokumentaciju o šteti kojom raspolažu.

O sudbini odluke stečajnog upravitelja vjerovničko će vijeće raspravljati danas, nakon čega će biti poznata daljnja sudbina tražbina ovih dviju tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:22