KANCELARKA U HRVATSKOJ

VIDEO: PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA S MERKEL 'Nije realno da se na Vijeću odlučuje o hrvatskom ulasku u Schengen u vrijeme kada mi predsjedamo Unijom'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

U srijedu oko 15:40 sati premijer Andrej Plenković ispred zgrade Vlade dočekao je njemačku kancelarku Angelu Merkel s kojom će održati sastanak u Banskim dvorima.

Merkel je u Zagreb stigla ranije tijekom dana, a u Hrvatsku je došla na Kongres Europske pučke stranke, dio čio političke obitelji je njezin CDU, kao i Plenkovićev HDZ.

Nakon sastanka Plenković i Merkel su se obratili novinarima:

- Draga Angela, dobro došli u Zagreb drugi put ove godine. Razgovarali smo o bilateralnim temama i o europskim temama. Njemačka je oduvijek naša prijateljska zemlja, naš glavni trgovinski partner, zemlja u kojoj žive brojni Hrvati, ali iz koje i dolaze mnogi turisti u Hrvatsku.

Oko europskih tema razgovarali smo o sljedećoj fazi situacije oko Brexita, ali i o višegodišnjem, financijskom okviru koji će izgledno postati i naša tema tijekom predsjedanja EU. Za Hrvatsku je važno da vodimo računa i kohezijskoj i poljoprivrednoj politici, ali i za pitanja sigurnosti i klimatskih promjena

Za Hrvatsku je važno da pronađemo rješenje za otvaranje pristupnih pregovara s Albanijom i Sj. Makedonijom koji, nažalost, sada nisu bili otvoreni. Ovu priliku iskoristio sam i da kancelarku Merkel upoznam s četiri ključne točke hrvatskog predsjedanja. Još jednom, puno hvala na posjetu - rekao je Plenković.

'Imamo slične prioritete'

Nakon njega govorila je i Angela Merkel:

- Hvala premijeru, mislim da imamo slične prioritete što se tiče Europske unije - Brexit i srednjoročno financijsko planiranje u kojem imamo različite interese koje moramo objediniti. Moramo imati proračun umjeren budućnosti, što je važno i za Hrvatsku i za cijelu EU - naročito pitanje migracija. Podupiremo nastojanje hrvatske Vlade oko sastanka s Albanijom i Sj. Makedonijom, žao mi je što pristupne pregovore s njima nismo otvorili tijekom prošlog Vijeća - rekla je kancelarka pa dodala.

- S Hrvatskom imamo dobre odnose, u konačnici i 395.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj. Smatram da se naša gospodarska suradnja može produbiti i jačati. Naš ministar gospodarstva je bio ovdje u Hrvatskoj i radit ćemo vrlo usko na tom području.

FOTOGALERIJA: Angela Merkel u Banskim dvorima

Novinarka HRT-a pitala je kada bi Hrvatska mogla ući u Schengen, ali i što bi se moglo dalje dogoditi oko Albanije i Sj. Makedonije.

- Nije realno da se na Europskom vijeću odlučuje o hrvatskom ulasku u Schengen u vrijeme kada mi predsjedamo Unijom, ali će se o tome sigurno raspravljati. Što se tiče Albanije i Sj. Makedonije mi ćemo dati sve od sebe da njihov proces približavanja EU ide dalje - rekao je Plenković.

Merkel je na pitanje o Schengenu rekla da odaje priznanje Hrvatskoj za sve što je učinila i da se o tome mora i dalje razgovarati na razini svih zemalja članica. Oko proširenja je pak rekla da su spremni razgovarati koje bi se stvari možda oko metodologije pregovora mogle promijeniti.

- Ne može se dogoditi da nema perspektive EU za te zemlje, to ne bi bilo dobro.

Navečer u Areni

Nakon sastanka s Plenkovićem Merkel ide u Arenu, gdje će oko 19 sati održati govor, a očekuju se i govori nove predsjednice EK Ursule von der Leyen te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Završno će se sudionicima Kongresa obratiti i Donald Tusk. Slijedi svečana večera u MSU-u i EPP summit, a kasnije tijekom večeri Merkel odlazi iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23