U BANSKIM DVORIMA

VIDEO, FOTO: ANGELA MERKEL STIGLA U ZAGREB Plenković njemačku kancelarku uz državničke počasti dočekao na Markovu trgu STIGAO I MANFRED WEBER

 
 Damjan Tadic / CROPIX

>>> NOVO 16.30 Angela Merkel i Andrej Plenković održali su zajedničku press konferenciju.

“Ima struja koje preziru naše europske vrijednosti i dovode u pitanje europski projekt. To su oni koji ne štite manjine niti se brinu za ljudska prava i moramo prema tome odlučno postupati”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

Plenković je izrazio zadovoljstvo gospodarskom suradnjon s Njemačkom, jer je robna razmjena dosegla 5,5 milijardi eura, a njemačke investicije u Hrvatskoj.

3,3 milijarde eura, dok je prošle godine na odmor u Hrvatsku došlo 2,9 milijuna njemačkih turista.

“Sa kancelarkom sam razgovarao i o tome kako je Hrvatskoj važan ulazak u Schengenski prostor kada se ispune preostali kriteriji. Očekujemo podršku Njemačke”, rekao je Plenković, dok je zadovoljatvo onime što je Hrvatska do sada učinila iskazala i Merkel.

U Banskim dvorima se razgovaralo i o predsjedanju EU-om sljedeće godine, te europskim perspektivama zemalja jugositoka. Plenković je rekao da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja biti održan i summit zemalja jugoistoka, ali da sve zemlje prije ulaska u EU moraju ispuniti jasne kriterije.

“Želimo u Europi zadržati mir, a Hrvatska i Njemačka žele izbjeći populizam. Pristup Hrvatske Schengenu je izvjestan, na dobrom je putu. Njemačka želi Hrvatskoj na tom putu biti dobar partner”, kazala je Merkel.

Razgovaralo se i o novim investicijama njemačkih kompanija u Hrvatskoj, a Merkel je govorila o ulaganjima Njemačkog telekom u digitalnu infrastrukturu. Uskoro bi na poziv ministra Zdravka Marića u Hrvatsku trebao doći njemački ministar gospodarstva. Plenković je naglasio dobru suradnju Hrvatske sa Bavarskom i Baden Wurtenbergom, a Merkel je za Hrvate u Njemačkoj rekl da su domoljubni i ekonomski most između dvije države.

Na izravno pitanje njemačkog novinara da postoje izvješća o grubom postupanja hrvatske policije prema imigrantima Plenković je rekao da se poštuje nacionalno zakonodavstvo ali i primjenjuju svi standardi koji vrijede u Europi. Kazao je da je na granicama Hrvatske 6500 policajaca, a da Hrvatska radi sve da se spriječi ilegalna imigracija.

“Ne želimo da nam iza leđa zarađuju krijumčari ljudima i da destabiliziraju procese unutar granica EU”.

----------------------

>>> NOVO 15:30 Točno u minutu kako je bilo predviđeno, u 15:30 sati je na Markov trg stigla kolona vozila i visoka gošća, njemačka kancelarka Angela Merkel. Dočekao ju je Andrej Plenković i nakon intoniranja himni, Merkel i hrvatski premijer prošli su kraj počasne garde. “Pozdrav vojnicima”, rekla je Merkel na hrvatskom jeziku, a nakon toga je premijer Plenković predstavio svoje suradnike, pred bilateralne razgovore u Banskim dvorima.

Kancelarka se netom prije sastanka upisala i u Zlatnu knjigu, nakon čega su ona i Plenković pozirali fotografima.

----------------------

15:20 Angela Merkel sletjela je u Zagreb, očekuje se njezin dolazak u Banske dvore.

----------------------

Šetnjom po Markovom trgu i Gornjem gradu započeo je posjet Manfreda Webera, kandidata Europske pučke za budućeg šefa Europske komisije koji će zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sudjelovati na predizbornom skupu HDZ- a u Ciboni uoči europskih izbora.

Weber je u pratnji premijera Andreja Plenkovića i HDZ-ovih kandidata za europske izbore razgledao trg na kojem je sjedište Vlade i Sabora, a premijer mu je ukratko govorio o povijesnim datumina i događajima vezanin za Markov trg i crkvu sv. Marka.

Brojni novinari, a akreditirani ih je više oa 200, u korak su pratili obilazak Gornjeg grada, a pažnju je visoki gost privukao i od strane korejskih turista koji su također bili na trgu.

"Želim da i EPP i buduća komisija budu bliski ljudima, rekao je Weber pohvalivši Hrvatsku da se kao mlada članica čvrsto zalaže za europske vrijednosti", rekao je.

Plenković i Weber svo su se vrijeme oslovljavali imenima, naglasivši da Europska unija mora ostati jedinstvena.

"Mi zdušno podržavamo Webera za šefa Europske komisije, a EPP će biti pobjednik europskih izbora", rekao je Plenković.

Plenković i Weber pozirali su brojnim fotografima i pred najvećim plakatom EPP-a, a novinari su Webera pitali i o događajima u Austriji i ostavci vicekancelara Heinz-Christiana Strachea.

“Lijevi i desni ekstremisti nisu rješenje za Europu i Europsku uniju, a uz Austriju koja nije problem treba veću pažnju posvetiti današnjem skupu u Milanu”, rekao je Weber, aludirajući na okupljanje koje organizira talijanski političar Matteo Salvini.

Nakon Gornjeg grada, Weber je otišao do Cvjetnog trga i restorana Apetit City gdje je razgovarao s novinarima, dok se u 15,30 očekuje dolazak njemačke kancelarske u Banske dvore, gdje će joj biti priređen svečani doček. Nakon bilateralnog razgovora Plenković za Merkel priređuje ručak, a onda će u Ciboni prisustvovati skupu HDZ-a na kojem se očekuje više od 6000 ljudi.

Njemačka kancelarka i donedavna predsjednica njemačkih demokršćana Angela Merkel dolazi u subotu u Zagreb kako bi se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i sudjelovala velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora. Merkel će s Plenkovićem razgovarati u subotu popodne u Banskim dvorima o odnosima između dviju zemalja i europskim pitanjima.

Hrvatska će predsjedati Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. i potom predsjedanje predati Njemačkoj koja je na redu u drugih šest mjeseci iduće godine. Kancelarka snažno podupire europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a u procesu rješavanja problema vezanih uz euroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Europe, Hrvatska je važan sugovornik.

Teme će biti i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, planovi za ulazak u eurozonu, stanje na jugoistoku Europe i, neizbježno, migracije. Ovo je prvi bilateralni posjet njemačke kancelarke Hrvatskoj od 2011. i prvi predizborni skup izvan Njemačke kojemu će nazočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:33