ŠPRAJC, RAKIĆ, ZUBER...

VIDEO Apel poznatih lica s HTV-a: Želimo slobodnu i modernu javnu televiziju!

'Tražimo od Sabora da u ime svih građana koje zastupa izabere kompetentno vodstvo HRT-a'
 YouTube

ZAGREB - Po uzoru na kolege s ORF-a, koji su u siječnju na You Tube postavili svoj video isječak u trajanju od 2.47 minute, a u kojem su protestirali protiv odluka generalnog direktora austrijskog javnog televizijskog servisa, na isti način oglasili su se danas i zaposlenici HRT-a. Naime, Mirjana Rakić, Mladen Stubljar, Maja Sever, Elizabeta Gojan, Robert Zuber, Zoran Šprajc i mnoga druga poznata i manje poznata lica s HTV-a , njih ukupno 57, u video-apelu koji je premijerno prikazan danas u Novinarskom domu u Zagrebu poslali su poruku društvenoj, kulturnoj i političkoj eliti u kojoj traže jasan i javan odgovor na pitanje žele li da u Hrvatskoj postoji vjerodostojni javni medij, potpuno nezavisan od političkih i gospodarskih interesa i pritisaka.

Vlada odbila zahtjev HRT-a za povećanje pretplate. Milanović: To bi bilo štetno

Poručujući kako žele raditi za slobodnu i modernu javnu televiziju bez žutila, trivijalnosti, privatnih interesa i manipulacije istakli su kako žele biti dio televizije koja donosi vijest, a da pritom nije i sama loša vijest.

- Na video-apel odlučili smo se jer će, ako se nešto ubrzo ne promijeni, novim ustrojem na HRT-u u potpunosti će zaživjeti devastacija, getoizacije i minoriziranje svih javnih sadržaja. Tražimo od Hrvatskog sabora da u ime svih građana koje zastupa preuzme odgovornost i izabere kompetentno vodstvo HRT-a koje će obnoviti javnu televiziju - kazala je Elizabeta Gojan, predsjednica ogranka Sindikata novinara na HTV-u, napomenuvši kako HRT kao javni medij ne mora biti profitabilan, ali je društvu neophodan.

Apel HRT-ovaca nakon prve projekcije postavljen je i na You Tube.

Zanimljivo je da nije realiziran u produkciji HRT-a, a snimljen je privatnim kamerama, te montiran i grafički obrađen na privatnim računalima.

Predsjednik Uprave HRT-a podržava stavove iz spota zaposlenika HRT-a

Uprava Hrvatske radiotelevizije apsolutno se slaže sa svim stavovima i vrijednostima javne televizije iznesenim u spotu koji je danas, 15. ožujka, predstavljen javnosti u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND).Spot pod nazivom „Vaša javna televizija –apel“ nastao u produkciji HRT-ovih zaposlenika poziva na ustroj HRT-a kao ozbiljnog javnog servisa koji će lišen pritisaka politike, žutila i privatnih interesa služiti interesima javnosti.Uprava HRT-a upravo na tim temeljima priprema novi prijedlog Ugovora između Vlade RH i HRT-a te će u navedenom prijedlogu biti sadržani svi stavovi izneseni u spotu.Unutarnji ustroj HRT-a Uprava je predložila u cilju racionalizacije troškova proizvodnje i stvaranja organizacijskog okruženja koje će omogućiti stvaranje relevantnih javnih sadržaja kakvi su izraženi u apelu HRT-ovih zaposlenika.

Predsjednik Uprave HRT-a

Josip Popovac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:42