DRAMA U ZRAKU

VIDEO: AVION PRISILNO SLETIO U DUBROVNIK 'Počelo je dimiti iznad Mostara'

Boeing 757 njemačke aviokompanije Condor na letu iz Egipta u Frankfurt prisilno je sletio oko 16.20 u dubrovačku zračnu luku. Sve raspoložive snage aerodromske hitne pomoći, vatrogasaca i policije bile su u pripravnosti.
 YouTube

NOVO 19:18 Avionu aviokompanije Condor koji je prisilno sletio u Dubrovnik nije prijetilo rušenje no strogi propisi zahtijevali su da ga pilot što prije prizemi, neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija. Da nije bila riječ o posebnoj opasnosti govori i činjenica da u centru 112 nisu znali da će zrakoplov prisilno prizemiti.

FOTO: Tonči Plazibat/CROPIX

– Nismo dobili nikakvu dojavu pa je vjerojatno riječ o nekom manjem kvaru koji ne ugrožava sigurno slijetanje zrakoplova. Inače, kada je riječ o nečem ozbiljnijem odmah dobijemo dojavu – pojasnili su nam u nadležnom centru 112.

- Radi se o redovitom sigurnosnom postupku u takvim slučajevima. Dim je u kabini uočen iznad Mostara pa je kapetan zrakoplova zatražio proceduru prisilnog slijetanja u Dubrovnik. Naravno da u takvim situacijama postupak od aerodromskih službi zahtijeva da na raspolaganje stave svu opremu i službe što smo mi napravili doista u rekordnom roku.

- Na sreću zrakoplov je normalno sletio, a pilot je zatražio iskrcavanje putnika na samoj slijetnoj pisti te su oni autobusima zajedno sa posadom prevezeni u pristanišnu zgradu. Potom je tek zrakoplov posebnim strojem push–back odvučen na stajanku gdje je uslijedio pregled.

- No kako sada stoje stvari, po putnike će Condor poslati novi zrakoplov pa bi oni oko ponoći trebali nastaviti put za Frankfurt dok će sutra ujutro zrakoplov pregledati njihov mehaničarski tim – rekao je za Slobodnu direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić, dodajući kako je sve trajalo jako kratko te je promet na dubrovačkom aerodromu ubrzo normaliziran.

Pogledajte kratki video

Kako je potvrdila glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe Marina Halužan do slijetanja je došlo nakon što je pilot osjetio dim u kabini. Stoga ga je kontrola dubrovačke zračne luke uputila na slijetanje.

U avionu koji koristi touroperator Thomas Cook nalazila su se 204 putnika i devet članova posade.

U tijeku je otklanjanje kvara na avionu. Svi putnici su iskrcani i privremeno smješteni u dubrovačku zračnu luku.

Zrakoplovne nesreće u Dubrovniku:

Američki ministar trgovine Ron Brown poginuo 1996. godine

U zrakoplovnoj nesreći 1996. godine, tri kilometra sjeverno od dubrovačkog aerodroma u Ćilipima, pao je zrakoplov Boeing 737 u kojem je bio američki ministar trgovine Ron Brown i još 34 osobe.

Zrakoplov je udario u brdo sv. Ivan, na visini od otprilike 700 metara. Poginuo je i glavni urednik The New York Times ureda u Frankfurtu Nathaniel C. Nash, te dvoje hrvatskih državljana. Jedan od njih bio je fotoreporter Slobodne Dalmacije Nikša Antonini. Na letu je ukupno bilo 35 osoba, a jedina preživjela je stjuardesa Shelley Kelley koja se nalazila u repu zrakoplova.

Spomen-obilježje na brdu sv. Ivan

Zrakoplov je bio Boeing 737 preuređen za vojne svrhe, iz zrakoplovne baze Ramstein u Njemačkoj.

Za razliku od civilne verzije, ovaj vojni avion nije imao niti snimač razgovora u pilotskoj kabini niti snimač podataka o letu. Kao uzrok nesreće navedena je greška posade zrakoplova i pogrešno pripremljena procedura prilaza aerodromu.

Spasio se skokom iz goruće Cessne

Prošle godine u ožujku dogodila se zrakoplovna nesreća u kojoj je Cessna 127, nakon polijetanja iz zračne luke u Ćilipima, prinudno sletjela na staru pistu nedaleko konavoskog mjesta Gruda, a potom djelomično izgorila u plamenu.

FOTO, VIDEO Drama kod Dubrovnika: Pilot Cessne skokom se spasio iz gorućeg zrakoplova!

U trenutku nesreće u omanjem se zrakoplovu nalazio samo 63-godišnji pilot Antun Maškarić iz Cavtata koji se spasio nakon slijetanja skokom iz gorućeg aviona kojega je brzo potom potreslo i nekoliko manjih eksplozija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:03