LIDER OPORBE

VIDEO: BERNARDIĆ NA SKUPU U PULI 'Inzistiramo na osnivanju istražnog povjerenstva za Uljanik, građani imaju pravo znati tko je pokrao brodogradilište'

 
Davor Bernardić
 Goran Šebelić / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak novinarima u Puli kako će zbog stečaja Uljanika ta stranka inzistirati na osnivanju istražnog povjerenstva jer, kako je istaknuo, "građani imaju pravo znati tko je pokrao Uljanik, a došlo je i vrijeme da lopovi završe u zatvoru".

"SDP će inzistirati na istražnom povjerenstvu za Uljanik. Dok DORH ne radi svoj posao, mi ćemo na prvoj sljedećoj sjednici Sabora predložiti osnivanje istražnog povjerenstva za Uljanik kako bismo znali tko je pokrao radnike, tko je pokrao Uljanik i tko potkrada državu", rekao je Bernardić u Puli, gdje se u sklopu predizborne kampanje na gradskoj tržnici družio s građanima.

Ističući kako se riječko Brodogradilište "3. maj" mora spasiti, a Uljanik se može spasiti, predsjednik SDP-a je ocijenio da najveću odgovornost za propast Uljanika snosi HDZ, njegova Vlada i interesni lobiji.

"Devet mjeseci je prošlo od prve neisplate plaće, devet mjeseci u Vladi nisu radili ništa, devet mjeseci nisu imali nikakav plan, a istodobno su se stvarali samo igrokazi poput zadnjeg dolaska Kineza. Sva izvješća su im bila na stolu više od dvije i pol godine, Vlada je kroz agenciju Jadranbrod imala sva izvješća o stanju u brodogradnji, pa tako i o Uljaniku", rekao je Bernardić i zatražio od vladajućih da javno objave sva izvješća koja su stizala premijeru na stol, izvješća upozorenja o Uljaniku koja su stizala i ministrima gospodarstva Martini Dalić i Darku Horvatu.

"Zašto se skrivaju od građana, zašto skrivaju tko je pokrao Uljanik? Upravo zato inzistiramo na povjerenstvu jer u konačnici netko u ovoj zemlji mora početi odgovarati, a lopovi moraju početi završavati u zatvorima", poručio je Bernardić.

 

Govoreći o europskim izborima, istaknuo je kako je iznimno važna jučerašnja poruka Fransa Timmermansa, koji se zauzeo za porast plaća i bolju kvalitetu radnih mjesta jer, kako je rekao, danas više nije dovoljno imati posao, nego i biti odgovarajuće plaćen.

"Ono što je naš plan je također povećati plaće u Hrvatskoj, to je plan od kojeg SDP neće odustati. Poreznim izmjenama koje smo predložili, a vladajući odbili, trenutno je moguće osigurati da sve plaće u Hrvatskoj narastu i za 500 kuna. Nećemo stati jer u Hrvatskoj imamo europske cijene i trebamo težiti europskim plaćama i mirovinama, i zato će SDP inzistirati na našem planu za povećanje plaća i mirovina", istaknuo je Davor Bernardić.

SDP želi da Hrvatska "jednostavno bude normalna zemlja, potpuno ravnopravna svim zemljama Europske unije i po plaćama, i po mirovinama, i po kvaliteti zdravstvene zaštite".

Na pitanje novinara je li točna informacija da je SDP za predizbornu kampanju potrošio dva i pol milijuna kuna, Bernardić je rekao kako su to tek privremeni rezultati te da će stvarni troškovi biti vidljivi nakon izbora.

"Hoće li sve stranke to prikazati, vidjet ćemo. Što se SDP-a tiče, budite sigurni kod nas će svaka kuna do zadnje lipe biti prikazana transparentno", zaključio je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2021 12:01