GLAVNA ZVIJEZDA U SAD-U

VIDEO Braco na američkoj turneji iscjeliteljsko gledanje u ljude naplaćuje 50 kuna

Iscjelitelj Josip Grbavac, u Hrvatskoj poznatiji kao Braco sa Srebrnjaka, osvojio je Ameriku svojim neobičnim darom

ZAGREB - Velike američke TV kuće počele su emitirati reportaže o Hrvatu koji liječi pogledom. Prenose pritom svjedočanstva Amerikanaca koji prijavljuju golicanje, grijanje te poboljšanje zdravstvenog stanja i nestanak tegoba samo nakon kratke seanse.

Očarao ih je Ivan Grbavac, iscjelitelj u Hrvatskoj poznatiji kao Braco sa Srebrnjaka.

Braco tijekom seansi ne čini apsolutno ništa osim što, stojeći na povišenom postolju, pogledom obuhvaća masu. Kratku seansu u kojoj sudjeluje stotinjak zainteresiranih potrebno je platiti osam dolara (oko 50 kuna) po osobi.

Mediji tvrde da je samo u jednom danu njegove američke turneje Bracu u Oregonu došlo vidjeti više tisuća ljudi. Uoči Nove godine bio je na Havajima, a trenutno se nalazi u Los Angelesu.

Najpoznatiji hrvatski “alternativac” Drago Plečko, koji je Bracin rad intenzivno pratio i o njemu napisao dvije knjige, promatrao ga je tri godine, a na Svjetskom kongresu ufologa u Laughlinu u Nevadi održao je predavanje o njemu nakon čega mu je, s fenomenološke strane, postao potrošena roba.

Jedinstveni fenomen

- Tada su se tamo našli posrednici koji se bave plasmanom alternativaca i krenula je ideja o američkoj turneji. Oni su napravili DVD o njemu, nakon čega je, evo, plan realiziran - rekao je Plećko i dodao da nema podataka o rezultatima turneje. Ističe i da Braco liječi nemjerljivim energijama, te da je moguće da se radi o nespecifičnom placebo efektu.

- Radi se o jedinstvenom fenomenu - kaže Plečko.

Braco je nasljednik Ivice Prokića, zagrebačkog proroka i iscjelitelja koji je napisao petnaestak knjiga koje je prodavao sljedbenicima. Poznato je da na važnije datume, poput njegova rođendana ili obljetnice misteriozne smrti utapanjem u Južnoafričkoj Republici, adresu Srebrnjak 1 u rezidencijalnom dijelu Zagreba obilaze tisuće obožavatelja iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, zbog čega uvijek nastaje prometni kolaps u tom dijelu grada.

Američki superstar

Braco u Zagrebu svoje usluge ne naplaćuje, no može se reći da je samo u jednom danu američke turneje zaradio nekoliko tisuća dolara. Plećko to demantira.

- To nije čudno, Braco to ne naplaćuje. On nikada ne naplaćuje svoje usluge. Radi se o najmu dvorane koji je veoma visok, troškovima organizacije, osiguranja, liječnika... U tom je sustavu novac najvažniji, ondje se sve naplaćuje i baš ništa nije besplatno - tvrdi Plećko. Zanimljivo je da, za vrijeme dok Braco operira SAD-om, njegovi hrvatski sljedbenici nisu zakinuti za njegovu pomoć. Videosnimka s njegovim pogledom vrti se svakodnevno na Srebrnjaku 1 i liječi ljude koji mu vjeruju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:23