ALTERNATIVAC NA TURNEJI

Iscjelitelj Braco osvojio SAD: Nema više besplatnog liječenja. Na račun tog dara u Americi zarađujem milijune!

Hrvatski iscjelitelj Braco vratio se s mega posjećene turneje po SAD-u. Njegove seanse tamo su koštale osam dolara, a moglo ih se pratiti i na internetu. Gledanje prijenosa koštalo je tri dolara

ZAGREB - Najpoznatiji hrvatski iscjelitelj, Braco sa Srebrnjaka, kako poklonici nazivaju Zagrepčanina Josipa Grbavca, vratio se u Hrvatsku nakon višemjesečne turneje po Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednju američku seansu održao je 17. studenoga u američkoj prijestolnici, Washington D.C.-ju, a već je 23. studenoga svoj 44. rođendan proslavio među tisućama obožavatelja na zagrebačkoj adresi, Srebrnjak 1.

Američka turneja donijela je Braci novi način rada. Poznato je da djeluje na veoma neobičan način, iscjeljuje isključivo svojim pogledom, pritom ne prozborivši ni riječi. Na zagrebačkim bi seansama Braco stao na povišeno postolje, nekoliko minuta gledao okupljene, a potom se povukao. No, svoje seanse nikada nije naplaćivao.

Pohlepni menadžeri

Došavši u Ameriku, kako je to za Nedjeljni u siječnju ove godine objasnio naš najpoznatiji alternativac mr. Drago Plečko, stupio je u kontakt s menadžerima, ljudima koji žive od alternative, prodaje CD-ova, DVD-ova, promotivnih materijala, streaminga... Tako su Bracine američke iscjeliteljske seanse koštale osam dolara (oko 40 kuna), a moglo ih se pratiti i putem interneta, no i live stream trebalo je platiti, i to tri dolara, odnosno oko petnaest kuna po gledanju.

Od filozofije potpunog nenaplaćivanja, koju je ranije gorljivo propagirao, Braco je tako u Americi doslovce postao proizvod na kojem se vrte tisuće dolara.

Braco pritom od zarade nije imao ništa, uvjeravaju nas njegovi suradnici, već je sav novac utrošen za organizaciju događaja, turneje, putovanja, a ostatak je, pretpostavlja se, završio u džepu spomenutih “menadžera”. Dio njegovih sljedbenika i suradnika nezadovoljan je takvom situacijom. Tvrde da se Braco previše upleo u mrežu američkog biznisa i da prvotna ideja iscjeljenja i pomaganja ljudima više ne postoji. No, Braco, doznajemo, na sve te sugestije samo odmahuje rukom, slijepo vjerujući svojim novostečenim američkim prijateljima.

Povratak u domovinu ne znači da će Braco sada imati vremena za odmor. Danas je, primjerice, u Ljubljani nakon što je petak i subotu proveo u Opatiji, a već od 3. prosinca kreće na novu turneju, ide u Stuttgart, Zürich, Rogašku, Berlin, Beč...

Tako je pokret koji je započeo zagrebački prorok, sada pokojni Ivica Prokić, od malene neopaganske “radnje” u kojoj je Ivica Prokić, po uzoru na proroka Nostradamusa, budućnost gledao u svom ogledalu, a pučanstvo dolazilo po posvećenu vodu, u 16 godina izrastao u pravi new age kult za koji se već sada može reći da poprima svjetske razmjere.

Ivica Prokić, osnivač kulta Buđenje, bio je devedesetih prodavač ribe na tržnici Utrina, kada je shvatio da ima dar. Osjetio je, napisao je u svojim knjigama, da može pomagati ljudima. Imao je niz neobičnih vizija, u nekoliko knjiga opisao je i mjesta koja su u Hrvatskoj ulazak u pakao. Liječio je, osim polaganjem ruku, gledanjem u ogledalo, posvećenom vodom s glogom ili preko svojih knjiga, koje je potpisivao svojim nečitkim hijeroglifima za koje je tvrdio da imaju magičnu moć.

Posebno je bilo zanimljivo viđati potpuni kolaps prometa na Srebrnjaku na neki od za kult važnijih datuma, poput Ivičina ili Bracina rođendana, koji bi prouzročile nepregledne kolone sljedbenika s cvijećem u rukama, koji su znali i satima putovati iz susjednih zemalja kako bi sudjelovali u slavlju.

Najvažniji u kultu

Braco se Ivici pridružio 1993., i u samo dvije godine postao najvažniji član tzv. Saveza, prvotnog naziva kulta. Nadimak Braco nadjenuo mu je Ivica, dotad je on bio samo magistar ekonomije Josip Grbavac. Naučio je puno o Ivici koji je bio neobičan i kao dječak. U svojim je knjigama tvrdio da mu je, dok je bio mali, u organizam ušao komadić sunca.

Zbog toga je i danas sunce najprepoznatljiviji Bracin simbol, a njegovi sljedbenici oko vrata obavezno nose zlatni privjesak u obliku sunca. Tvrdio je i da je već tako malen mogao vidjeti duše pokojnika, a katkada s njima i razgovarati. Rekao je da će doći dan kada će Braco pohoditi novi svijet, i to onda kada Amerika bude imala tamnoputog predsjednika. Ima smisla, složili su se mnogi, i otpočela je Bracina turneja.

***

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:36