NESTABILNO

VIDEO: DIJELOVE HRVATSKE POHARALA NOVA OLUJA KOJU SU NAJAVILI PROGNOSTIČARI Crikvenicu potopile bujice, sinoptičari digli stupanj uzbune

 
 Screenshot Istramet

Područje Crikvenice u nedjelju je pogodila obilna kiša, a padaline su stvorile bujice koje su potopile ulice ovog turističkog središta.

Snimka čitatelja Istrameta najbolje pokazuje razmjere nevremena, a riječ je o nastavku nestabilnosti u sklopu koje su snažne oluje u noći sa subote na nedjelju pogodile Istru i Kvarner, a dan ranije i dijelove unutrašnjosti.

Usprkos jakim nestabilnostima, od ponoći na drugim lokacijama zasad nisu zabilježene obilnije oborine. Najviše kiše izmjerila je meteorološka postaja na Brijunima (15 mm) gdje je prošla glavnina južnog ogranka velikog grmljavinskog sustava.

Prema prognostičkim modelima u nastavku nedjelje očekuju se nove nestabilnosti, naročito u kopnenom dijelu Istre, piše Istramet.

Pljuskovi bi najobilniji mogli biti oko Učke te naročito u Gorskom kotaru, a iako će uz obalu prevladavati sunčanije i toplije vrijeme, ne smije se u potpunosti isključiti mogućnost pojave izoliranog neverina.

I Državni hidrometeorološki zavod najavljuje nestabilno nedjeljno poslijepodne zbog čega je tijekom dana za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Liku, Gorski kotar, Istru i sjeverno primorje povećao stupanj uzbune sa žutog na narančasti. Narančasta se uzbuna izdaje kad je vrijeme opasno.

Na svim ovim područjima prijete grmljavinska nevremena praćena izrazito obilnom kišom, mjestimice olujnim vjetrom, bujičnim poplavama i tučom.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, navodi se u upozorenju.

Za Slavoniju i Baranju te dalmatinsko zaleđe na snazi je žuta uzbuna koja se izdaje zbog potencijalno opasnih vremenskih uvjeta.

Sinoptičari za ponedjeljak najavljuju promjenljivo, prijepodne i pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno moguća obilnija oborina, osobito na istoku, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Poslijepodne postupan prestanak oborine i razvedravanje sa zapada.

Vjetar umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka između 14 i 18, a na Jadranu od 19 do 24. Najviša dnevna uglavnom između 21 i 25, a na Jadranu od 26 do 29 °C.

Zbog prijepodnevnih oluja i kasnijeg jačanja vjetra DHMZ je putem Meteoalarma za ponedjeljak cijelu Hrvatsku stavio pod žutu uzbunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:00