EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

VIDEO: FESTIVALSKO OZRAČJE U RIJECI Od 7 sati nižu se razna događanja, prate ih brojni domaći i strani gosti, zanimljivo je bilo čak i u ribarnici

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Rijeka je od danas europska prijestolnica kulture.

Iako je službeno otvorenje ove jednogodišnje manifestacije predviđeno u večernjim satima, grad vrvi kulturnim programima od jutra, a ulice su pune Riječana i njihovih gostiju. Na 30 lokacija u gradu samo danas bit će održano više od 70 performansa, nastupa, koncerata...

Krenule su i Antiturističke ture, duhoviti projekt Žaka Valente, Tanje Smoje i Jelene Lopatić, koji bez dlake na jeziku otvara brojne aktualne globalne i lokalne teme.

Atrakcija na riječkom Korzu bio je nastup Hodači/ce. Šetnicu je okupirala skupina provokativnih mladih plesača. Projekt je nastao u suradnji Umjetničke organizacije Trafik i Škole za suvremeni ples Ana Maletić iz Zagreba.

Plešući uz elektronsku glazbu mladi su performeri dali svoju futurističku viziju kultne Trafikove predstave Hodač.

FOTOGALERIJA: Festivalska atmosfera na ulicama Rijeke

Zanimljivo je bilo i u riječkoj ribarnici gdje je kupce iznenadio nastup Vokalnog studija Rijeka s galerije ribarnice.

U Rijeci je u sklopu manifestacije Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 otvorena i 6. ministarska konferencija Savjeta ministara kulture jughoistočne Europe. Konferenciju je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u nazočnosti ministara kulture i visokih dužnosnika Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Moldove, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske uz promatrače Austrije, Italije, Europske komisije i UNESCO-a.

Obuljen Koržinek istaknula je kako je upravo mobilnost umjetnika i stručnjaka jedan od preduvjeta za ravnomjeran razvoj kulture i umjetnosti, razvoj kulturnog i umjetničkog sektora, razvoj publike te polazište za snažnije sudjelovanje građana u kulturnom životu.

Rijeka je danas uistinu prijestolnica kulutre. Od ranog jutra održani su deseci kulturnih performansa glazbenih nastupa i različitih edukativnih programa. Poseban je interes građana izazvao program "Rijeka, koraci i vrijeme" koji je pomoću vremenske crte duge 100 metara, postavljene na Korzu prikazao posljednjih 116 godina burne riječke povijesti.

Uoči glavnog događaja otvorenja riječki gradonačelnik Vojko Obersnel imao je obraćanje stranim novinarima na Botelu Marina, plutajućem press centru usred Rijeke. Rekao je da je danas obilazio grad, vozio se autobusom te da je vrlo zadovoljan onime što vidi.

- Rijeka je danas puna ljudi, mislim da već sada možemo biti zadovoljni, a pred nama je još cijela godina.

Javnosti su se obratili i predstavnici županije te Dalibor Matanić, voditelj umjetničkog programa EPK. Uskoro se očekuje protokolarno otvorenje manifestacije u HNK Rijeka.

Centar grada potpuno je blokiran za promet, donedavne prometnice su pješačke zone i svi iščekuju veliki događaj u 19 sati, kada se u Marini izvodi avangardna Opera Industriale, čime će EPK 2020 biti i službeno otvoren. Do tada će se u Rijeci održati 70 kulturnih projekata i nastupa. Očekuje se i buran noćni život jer je većina klubova i kafića produljilo radno vrijeme do zore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:53