OLUJA

VIDEO, FOTO: TOTALNI KAOS U ZAGREBU ZBOG OLUJNOG VJETRA Policija upozorava građane: 'Ne izlazite van ako ne morate'

Mila Moralić / Damjan Tadić / Damir Krajač / Dragan Matić / Željko Puhovski / Hanza Media

Prizori štete u Zagreb nastale zbog olujnog vjetra

Vatrogasci od jučer imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama. Dvije su osobe ozlijeđene

NOVO 13:45 Prilikom intervencije sklanjanja srušenog stabla s prometnice u zagrebačkim Gajnicama, ozlijeđen je i jedan vatrogasac DVD Šestine.

Kako doznajemo, ozlijede su od motorne pile kojom je u kobnom trenutku rukovao, no srećom, prema prvim informacijama, vatrogasac je zadobio lakše ozljede.

CROPIX

Udari olujnog vjetra noćas su odlomili ploče na fasadi zgrade KBC Zagreb - Rebro

 

--------------------------------------

12:23 Nevrijeme koje je u ponedjeljak zahvatilo Zagreb ostavilo je traga i na povijesnoj crkvi svetog Marka na Gornjem gradu, na kojoj je oštećen jedan od satova, onaj na istočnoj strani, a s krova na sjevernoj strani palo je nekoliko crijepova.

Zagreb, 130519. Trg svetog Marka.
Jak olujni vjetar ostetio sat na tornju Markove crkve.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
 

Zbog nastalih oštećenja policija je iz sigurnosnih razloga zatvorila prolaz između crkve i zgrade Hrvatskog sabora, a time i ulaz u saborsku zgradu s Trga svetog Marka, pa se u nju ulazilo iz Opatičke ulice. Kad će ulaz biti ponovno otvoren odlučit će policija, vjerojatno kad se vrijeme smiri, rekli su u saborskoj Službi za medije. Opširnije pročitajte OVDJE

U međuvremenu, stigao nam je i video stabla koje je palo na auto u Savskoj ulici.

VIDEO: Stablo je palo na automobil u Savskoj ispred JVP-a Zagreb

 

--------------------------------------

12:14 Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7,15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

Iz Uprave Zagrebačkog holdinga izvijestili su kako će se sprovodi na svim gradskim grobljima obavljati samo u krugu mrtvačnice, dok će se ukopi izvršavati čim za to budu stvoreni uvjeti.

Zagreb, 130519.
Vatrogasci saniraju krov na Skoli za primjenjenu umjetnost koji je ostecen u nevremenu.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Vatrogasci saniraju krov na Školi za primijenjenu umjetnost koji je oštećen u nevremenu

 

"Ova mjera donesena je zbog sigurnosti građana i posjetitelja groblja, te ujedno molimo građane da ne posjećuju groblja dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju. Ispraćaji na krematoriju odvijaju se neometano", stoji u priopćenju.

VIDEO: Veliku štetu vjetar je napravio i na Bundeku

 

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h.

Na području Zagrebačke regije, DHMZ je upozorio da su tijekom današnjeg dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h.

Šaljite nam fotografije posljedica nevremena u Zagrebu

Iz svih dijelova Zagreba stižu snimke kaosa što ga je nevrijeme ostavilo za sobom. Porušena i iščupana stabla, potrgane ograde... ako imate neku zanimljivu fotografiju iz vašega kvarta koja svjedoči o nezapamćenom nevremenu koje je pogodilo hrvatski glavni grad, po šaljite na našu mail adresu [email protected]

Građane upozoravaju da budu spremni "na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom".

--------------------------------------

12:00 - Stablo je palo i na terasu kafića Oliver Twist u Tkalčićevoj ulici i potpuno je uništilo. Više pročitajte OVDJE.

VIDEO: Devastirana terasa kafića Oliver Twist u Zagrebu

--------------------------------------

11:40 U Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, ali uslijed pada konstrukcije nije bilo oštećenja druge imovine.

Mila Moralić

Kako je vidljivo na fotografijama, krov je pao na drvo pokraj zgrade.

Mila Moralić

--------------------------------------

10:34 Jučer oko 19.35 sati nastradala je 80-godišnja umirovljenica na koju se na Trgu bana Josipa Jelačića prevrnuo drveni štand. Žena je pritom teško ozlijeđena te je prevezena u obližnju bolnicu.

 

Dva strujna kabela nastradala su i na Županijskoj cesti u Rakitju, točnije na križanju Novačke i Rakitske ulice sinoć oko ponoći kada je palo stablo i obustavilo promet sve do jutra. I u centru je bilo dosta intervencija pa je tako u Nazorovoj ulici stablo oštetilo žičanu ogradu, dok je na Rokovom perivoju stablo hrasta duljine 20 metara oštetilo u padu betonski zid i metalnu ogradu.

 

Ni automobili nisu bili pošteđeni jer je u Babonićevoj ulici na vozilo pala metalna ograda s obližnjeg gradilišta kojom prilikom su na vozilu nastala oštećenja - ogrebotine, udubljenja  te otkinuti retrovizor.

FOTOGALERIJA: Posljedice velikog nevremena u Zagrebu

 

 U Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade su, pak, otpale dvije mramorne ploče na parkirani auto kojom prilikom su nastala udubljenja i oštećenja stakla dok se u Savskoj cesti s zgrade odlomio dio fasade na visini od oko 20 metara te pao na parkirani automobil kojem je puklo vjetrobransko staklo i poklopac motora.

 

Na Črnomercu u Ulici Treščak vjetar je otpuhao limeni krov kuće. Više pročitajte OVDJE.

Mila Moralić

U Maksimirskoj cesti kod kućnog broja 107 srušilo se stablo na tramvaj u pokretu, zastoj u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati, nije bilo ozlijeđenih osoba. 

------------------------

10:21 Od jučer ujutro pa do danas u 9 sati zagrebački vatrogasci odradili su preko 250 intervencija, a trenutno je u tijeku još njih 20-ak, i to uglavnom zbog pada stabala te "prijetećih" predmeta sa zgrada poput crjepova, reklama, fasada...

------------------------

9:40 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gostovao je u emisiji Novi Dan televizije N1 u kojoj je komentirao stanje u Zagrebu. Gradonačelnik je sazvao koordinaciju hitnih službi.

- Upravo smo završili koordinaciju hitnih službi. Pozivamo naše sugrađane da nam se jave na 0800 818 919. Situacija je pod kontrolom. Mi idemo po prioritetima. 800 vatrogasaca je na terenu i proglašen je prvi stupanj pripravnosti, izjavio je Bandić.

- Do konca dana ćemo sanirati ono što treba sanirati u gradu, a to su prioriteti, hitne službe, bolnice, dječji vrtići, škole, prometnice, rekao je Bandić.

Pozvao je sugrađane da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju.

- Molimo da se na Sljeme ne ide i nek se pričeka dan-dva za osvajanje vrhova. Otvaranje Floraarta se odgađa do četvrtka jer je potrebno nekoliko dana za sanaciju. Tamo gdje je prekinut tramvajski prijevoz uvedene su autobusne linije. Ovo se događa u Americi svaki drugi dan. Ovakva oluja je nezabilježena u posljednjih 45 godina otkada sam ja tu."

 

------------------------

Jaki na mahove i olujni vjetar puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju.

Nino Đula / FACEBOOK
 

"Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112", stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.

Nino Đula / FACEBOOK

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je putem Twittera da je Županijski centar 112 Zagreb do 7:15 sati u ponedjeljak zabilježio je 240 intervencija operativnih službi. Dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra - pješak na Trgu bana Josipa Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu.

 

Poveće stablo koje se srušilo na Vončininu ulicu u Zagrebu drastično je usporilo promet u toj ulici.

FOTOGALERIJA: Srušeno stablo zaustavilo promet u Vončininoj ulici

Vjetar brzine 70 kilometara na sat cijelu je noć udarao Zagrebom. Vatrogasci od nedjelje zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama interveniraju po cijelom gradu i na Sljemenu. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Na Prisavlju je u smjeru Savske stablo palo preko ceste i blokiralo promet. Jedno stablo palo je na cestu na Knežiji. Na Ferenščici je vjetar otpuhao krov sa zgrade. Na Maksimiru je stablo palo na tramvajske tračnice. U Zvonimirovoj je sa zgrade na tramvajske tračnice pao veliki plakat. Vatrogasci interveniraju, a dolazi i do kraćih tramvajskih zastoja.

Nino Đula / FACEBOOK

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba u ponedjeljak je izvijestio da je olujni vjetar tijekom noći rušio stabla te da od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu.

"Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne su odradili preko 150 intervencija. Intervencije su se većinom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara. Trenutno je u tijeku dvadesetak intervencija. Na terenu su cijelu noć bile i sve dežurne ekipe Zagrebačkog Holdinga", stoji u priopćenju za medije.

Hrvatske šume poslale su posebno upozorenje građanima, mole ih da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira. Građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume u cijeloj Hrvatskoj gdje puše olujni vjetar, prenosi Mediaservis.

Iz Javnih vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba putem Facebooka javljaju da su od nedjelje do ponedjeljka ujutro intervenirali 140 puta te da trenutno interveniraju na još 20 lokacija. Od tih 140 intervencija više od 110 otpada na uklanjanje stabala.

Na križanju Avenije Vukovar i Miramarske ulice vjetar je srušio semafor, nakon čega su stvorila velika gužva u tom dijelu grada.

FOTOGALERIJA: Vjetar na Aveniji Vukovar srušio semafor

 

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tijekom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala i u središnjem dijelu poluotoka. 

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog  mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina oborina. 

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Krešimir Žabec / JUTARNJI LIST

Olujni vjetar slomio je grane na drveću u parku pored Klinika za psihijatriju 'Vrapče'

 

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC27 Karin-Obrovac-Gračac), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Državni hidrometeorološki zavod izvještava da će diljem Hrvatske u ponedjeljak biti vjetrovito te da ću u unutrašnjosti padati kiša, a u gorju čak i snijeg. Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar na kopnu bit će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, s tim da će povremeno nastupati i olujni udari.

Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C.

Zbog olujnog nevremena odgođeno je otvaranje međunarodne vrtne izložbe "Floraart" na Bundeku i prebačeno za četvrtak. Opširnije pročitajte OVDJE.

FOTOGALERIJA: Olujni vjetar slomio grane drveća u parku kod Klinike za psihijatriju 'Vrapče'

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo