KONGRES EPP-a

VIDEO, FOTO: U ZAGREBU NIKAD NIJE BILO VIŠE EUROPSKIH MOĆNIKA Pogledajte tko je sve stigao u metropolu, Tusk uskliknuo: 'Spreman sam za borbu!'

 
Političari EPP-a u Zagrebu
 Darko Tomaš / Goran Mehkek / Hanza Media

Europska pučka stranka(EPP) u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu izabrat će odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013.

- Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti - rekao je Tusk članovima iz četrdesetak zemalja koji će ga izabrati za stranačkog čelnika.

- Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi - dodao je Tusk, kojemu krajem studenoga prestaje mandat u Bruxellesu.

FOTO: Politički moćnici iz Europe u Areni

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj stigli su šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra. Uz Tuska, u Zagreb dolaze i odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Ministar Damir Krstičević i Ursula von der Leyen

Budući da je njegova stranka Fidesz u ožujku suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda, EPP nije pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:38