KULTNO MJESTO

VIDEO: GRAD ZAGREB 'Nema govora o gašenju kina Europa, evo što ustvari želimo napraviti...' ODRŽAN PROSVJED Došlo je 2000 ljudi: 'Ne damo kino!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.04.2019. u 18:36

Damjan Tadić / Cropix

 

Skandirajući "ne damo kino" oko dvije tisuće građana prosvjedovalo je u subotu navečer zbog najave zatvaranja Kina Europe, nakon što ih je vlasnik prostora Grad Zagreb izvijestio o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1. lipnja.

Prosvjed, koji je okupio mnoga poznata lica iz kulturnog i javnog života te brojne građane, održan je ispred tog kina u Varšavskoj ulici.

Direktor Zagreb Film Festivala (ZFF) Boris T. Matić rekao je da su u petak, nakon što su primili pismo iz Grada Zagreba, "u stanju šoka i iznenađenja" naprasno odlučili zatvoriti kino jer ih, kako je rekao, već pet godina nitko ne sluša.

"Prije 10 godina smo ušli u Kino Europa koje je bilo "gotovo rupa". Prema ugovoru smo trebali uložiti dva milijuna kuna, a uložili smo gotovo pet milijuna. Kino godišnje posjeti više od 100 tisuća gledatelja, a opslužuje ga 45 ljudi od kojih je 20 stalno zaposlenih", kazao je.

Istaknuvši kako im ugovor istječe 1. lipnja, Matić je rekao da su prije pola godine Gradu poslali zahtjev za produljenjem ugovora, ali im nitko ništa nije odgovorio. Samo su jučer dobili dopis da moraju izaći iz kina pod krinkom renovacije.  Podsjetio je i da su prije pet godina Gradu Zagrebu predlagali tri različita modela kako da zajednički renoviraju veliku dvoranu, ali im se nitko nije javio. "Ovo je čista krinka da nas se izbaci iz kina", ustvrdio je.

 

Najavio je da će se u utorak u 17,30 sati u dvorani Kina Europa obratiti javnosti i opširnije objasniti što su sve napravili, pokazati sve dokumente te financijske osnove. Također, od srijede će ponovno nastaviti prikazivati filmove.

Matić je kazao i da će malo izmijeniti svoj program jer još ne znaju što će biti s Subversive festivalom i drugim događanjima koja su se održavala u kinu. Zahvalio je građanima na podršci, te najavio da će ih i dalje obavještavati putem video poruka. "Do 1. lipnja, dok nas ne otjeraju, mi ćemo biti tu ispred kina i zajedno s vama probati ga očuvati. Ako ga izgubimo, izgubit ćemo ga dostojanstveno", kazao je Matić uz skandiranje okupljenih "ne damo kino". 

FOTOGALERIJA: Prosvjedno okupljanje građana ispred kina Europa

Podsjetimo, Grad Zagreb poručio je ranije u subotu da je nužna obnova Kina Europa, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost, izrazio je žaljenje što je Uprava kina, na čelu s Borisom T. Matićem, odlučila Festivalu židovskog filma zatvoriti vrata.

"Ovu činjenicu nije potrebno komentirati", priopćio je zagrebački Gradski ured za kulturu.

Ured navodi kako je namjera Grada kino prijaviti na europske fondove, a  na tragu  pozitivnih primjera Prirodoslovnog, Etnografskog i Tehničkog muzeja.

"Za tu proceduru važno je vlasništvo i posjed nad nekretninama. O tome svjedoči i primjer HPM-a gdje smo povukli 4,8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Svakako treba istaknuti da se radi o zaštićenom objektu te da nema niti govora o prenamjeni objekta u neke druge sadržaje koji nisu vezani za kinoprikazivačku djelatnost", ističe Ured.

Potvrdio je da je gradski Ured za imovinsko-pravne poslove 28. ožujka uputio dopis zakupniku Kina Europa kojim traži predaju poslovnog prostora te da desetogodišnji ugovor o zakupu prestaje 1. lipnja, istekom ugovorenog roka.

 "S obzirom da je očevidima, ali i prema zahtjevima zakupca zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja objekta što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka.

Također, navodi se u dopisu, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posljetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta", priopćio je zagrebački Gradski ured za kulturu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo