SKUP

VIDEO: I HRVATSKI SREDNJOŠKOLCI SUDJELUJU U GLOBALNOM MARŠU U središtu Zagreba okupilo ih se više od 1500: 'Klima nam se klima, ne postoji planet B'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 12:36 Na Europskom trgu u 12 sati i 30 minuta započeo je prosvjed učenika za klimu u sklopu kojega će se prošetati gradskim središtem do Markova trga, a dio je globalnog pokreta "Petkom za budućnost" kojemu je cilj potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena.

"Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta", najavljeno je na Facebook stranici "School Strike 4 Climate Croatia" koja je organizirala prosvjed učenika u Zagrebu.

Na Europskom trgu okupilo se više stotina mladih iz više zagrebačkih srednjih škola od kojih mnogi nose maštovite transparente. Na nekima piše: "Pakiram kofer mijenjam planetu", "Ne postoji planet B", "Vrijeme je sad", "Fridays for future", "Klima nam se klima", "The dinosaurs tought they had time too".

Nakon okupljanja na Europskom trgu krenuli su u šetnju do Markova trga.

FOTOGALERIJA: Prosvjed za klimu u hrvatskim gradovima

Prosvjed je organiziran putem Facebook stranice "School Strike 4 Climate Croatia", a dio je globalnog pokreta "Petkom za budućnost" koji je pokrenula Šveđanka Greta Thunberg. Osim u Zagrebu, održava se i u Puli, Varaždinu i Splitu.

Cilj učeničkih prosvjeda koji su u petak najavljeni u više od 1600 gradova diljem svijeta, potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena,

Učenike su prethodno podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te hrvatski znanstvenic s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za političku ekologiju, Državnog hidrometeorološkog zavoda te profesori i znanstveni suradnici 10 fakulteta iz Zagreba, Varaždina, Rijeke, Zadra i Osijeka.

U Zagrebu se okupilo više od 1500 prosvjednika.

VIDEO: Prosvjed u Zagrebu

VIDEO: Prosvjed u Varaždinu

VIDEO: Prosvjed u Splitu

-----------------------------

I ona koja je sve pokrenula, švedska srednjoškolka Greta Thunberg, pridružila se u petak mladima ispred švedskog parlamenta u sklopu globalne akcije školaraca protiv nedovoljnog truda odraslih u borbi s klimatskim promjenama.

Swedish environmental activist Greta Thunberg and her sister Beata Thunberg participate in the
Wolfgang Rattay / REUTERS

A students holds a placard to support Swedish environmental campaigner Greta Thunberg during a strike from school demanding action on climate change at the town hall square of Duesseldorf, Germany, March 15, 2019.  REUTERS/Wolfgang Rattay
Wolfgang Rattay / REUTERS

Jedan od natpisa što su ih držali učenici u Stockholmu kaže: "Ne možete podmititi klimu".

Niz učeničkih štrajkova, koje je nadahnula mlada švedska aktivistica, planirani su danas u više od dvije tisuće gradova u 123 zemlje sa svih kontinenata, uključujući Antarktiku.

Štrajku će se priključiti i učenici Zagreba, Pule, Splita i Varaždina.

A još prije nekoliko mjeseci Greta Thunberg bila je jedina. Svaki petak je sama samcata prosvjedovala ispred švedskog parlamenta kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena. Ustrajala je dok nije zapalila globalnu iskru.

Nekoliko mjeseci poslije, od Sydneyja do Bruxellesa, Berlina, Den Haaga i Londona, tisuće srednjoškolaca odaziva se na njezin tjedni poziv na štrajk za klimu, prosvjedujući gradskim ulicama i pozivajući da se "spasi našu budućnost".

"Oni nisu čak niti zagrebali površinu. Ne znam što rade, osim što trate vrijeme", rekla je Thunberg na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

A students holds a placard to support Swedish environmental campaigner Greta Thunberg during a strike from school demanding action on climate change at the town hall square of Duesseldorf, Germany, March 15, 2019.  REUTERS/Wolfgang Rattay
Wolfgang Rattay / REUTERS

Students hold placards to support Swedish environmental campaigner Greta Thunberg during a strike from school demanding action on climate change at the town hall square of Duesseldorf, Germany, March 15, 2019.  REUTERS/Wolfgang Rattay
Wolfgang Rattay / REUTERS

Danas, kada na njezin poziv u borbu protiv klimatskih promjena ustaju školarci diljem svijeta, "jako je uzbuđena", kazala je u razgovoru sa švedskim medijima.

Swedish environmental activist Greta Thunberg participates in the
REUTERS
Greta Thunberg

Globalni štrajk za klimu počeo je u petak na istoku, u Aziji i Oceaniji, i tijekom dana širit će se svijetom.

"Mi nemamo planet B", "Uništavate našu budućnost", "Ako se vi nećete ponašati kao odrasli, mi hoćemo" - neke su od parola kojima su učenici izašli na ulice u Australiji i Novom Zelandu.

"Većina nas ima 16 ili 17 godina. Uskoro će nam biti 18 i moći ćemo glasati. Kao birači pokazat ćemo brigu o klimi. Ako nam to ne osigurate, nećete dobiti naš glas", vrlo je jasno političarima poručio jedan mladi prosvjednik u indijskom Delhiju, jednom od najonečišćenjih gradova svijeta.

Australski ministar obrazovanja Dan Tehan smatra da ima i boljih načina da učenici iskažu stav. "Napuštanje nastave nije nešto što bi trebalo poticati", rekao je.

Suprotan je stav na Novom Zelandu. Iako je zemlja danas pogođena užasnim terorističkim napadom, premijerka Jacinda Ardern imala je vremena za poruku ohrabrenja učenicima. "Neka vas bude što više. Mi vas čujemo", rekla im je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:05