ZAŠTITA I SIGURNOST

VIDEO: INTELIGENTNI SUSTAV Pogledajte kako funkcionira sistem zahvaljujući kojem je ove godine dramatično smanjen broj požara u Hrvatskoj!

 
Inteligentni sustav za video nadzor i rano otkrivanje šumskih požara
 Odašiljači i veze video screenshot

Inteligentni sustav za video nadzor i rano otkrivanje šumskih požara nastao je kao rezultat dugogodišnje suradnje Odašiljača i veza i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, a tim su sustavom praćeni svi veći požari u sezoni 2018.

Radi se o sustavu koji ima video nadzor postavljen na 43 lokacije. Ukupno je 86 kamera, na svakoj lokaciji po dvije. Kamere su postavljene na lokacijama koje imaju najbolju optičku vidljivost najugroženijih područja. U sustav je uključen 51 objekt/lokacija OIV-a, mobilnih operatera u RH i vatrogasnih postrojbi.

Osim što štiti ljudske živote i imovinu, implementacija tog sustava jamči i sigurnost građana RH i turista tijekom turističke sezone, zaštitu šuma, ranu detekciju požara, smanjenje broja požara širih razmjera, efikasnije intervencije i gašenja te smanjenje troškova vatrogasnih intervencija.

Video prisutnost za vrijeme vatrogasnih intervencija u realnom vremenu olakšava donošenje odluka te raspoređivanje i koordinaciju zemaljskih snaga. Taj je sustav korišten i za praćenje požara plovila. Pomoću njega je moguće izuzeti slike za potrebe policijskih istraga i analiza požara te uočiti odgovornost građana. Postojanje video nadzora koristi se i u preventivne svrhe, a uloga Operatera omogućava i rad osoba s tjelesnim invaliditetom.

Spojem hrvatske znanosti i inovacija sa znanstvene ustanove i inženjerskog iskustva i znanja domaće kompanije nastao je proizvod svjetske razine kojeg je moguće ponuditi i izvan granica Hrvatske. Tako su za kupnju zainteresirani sustavi obrane od požara u Grčkoj, Italiji i Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:12