StoryEditor
NOVI EKO POREZ

VIDEO Izračunali smo koliko će vas od 1. srpnja stajati novi automobil: Terenci poskupljuju i do 50.000 kuna!

Stvarna prodajna cijena mogla bi ipak više ovisiti o konkurenciji, nego o udjelu emisije CO2 ili trošarinama koje će se uvesti

Želite li se počastiti luksuznim autom, poput Volkswagen Touarega 3.0 TDI V6 vrijednog 420.390 kuna, požurite. Zahvaljujući emisiji CO2 od priličnih 184 g/km, njemački SUV bi nakon 1. srpnja 2013., kad na snagu stupi novi Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, mogao papreno poskupjeti.

Preciznije, čak 50.299 kuna ili 12 posto. Naravno, pod uvjetom da nabavna, tvornička cijena za domaćeg zastupnika ostane ista, tečaj kune prema euru ostane nepromijenjen, PDV i dalje bude 25 posto, a trgovci se i dalje zadovoljavaju maržama kao i danas. Znači, da apsolutno sve bitno za određivanje cijene ostane isto, a promijeni se isključivo novčani iznos državnog nameta.

S druge strane, poželite li kupiti Toyotu Yaris 1.0, mališana čija je cijena sada 86.030 kuna, trebali bi ste nešto uštedjeti. Preciznije, solidnih 3598 kuna, ako trgovac ne odluči zaraditi na činjenici što država nametima (PDV i trošarina) više ne opterećuje cijenu sa 25.586 kuna, nego, najviše na račun emisije CO2 od tek 110 g/km, sa skromnijih 18.970 kuna.

VIDEO Vlada uvodi ekološki porez na aute: Pogledajte koji će poskupjeti, a koji pojeftiniti!

Takvi se izračuni dobivaju prema tablicama konačnog prijedloga novog Zakona o posebnom porezu na motorna vozila kojim je predviđeno da se trošarina neznatno smanji na male, jeftine i štedljive aute, a drastično poveća na skuplje, veće i teže, koji samim time i više zagađuju zrak. Pojednostavljeno, pojeftiniti bi mogli auti vrijednosti do 100.000 kuna, kao i svi oni, neovisno o cijeni ili veličini, s emisijom CO2 do 120 g/km, a poskupjeti svi ostali.

Naši izračuni, naime, temeljeni na prijedlogu novog Zakona o posebnom porezu na motorna vozila koji je Vlada danas uputila u proceduru , pokazuju da će emisija CO2 imati itekakvu vrijednost u budućem izračunu trošarina.

Tako bi, primjerice, prestižni Audi A4 2.0 TDI trenutno vrijedan 272.865 kuna, na račun emisije CO2 od 119 g/km, trebao pojeftiniti 7842 kuna, dok bi ipak manje razvikana Škoda Superb 2.0 TDI od 217.470 kuna, zbog emisije od 143 g/km, trebala poskupjeti čak 14.509 kuna. A kolika je pritom uloga emisije CO2, najbolje svjedoči to što bi Superb, kada bi imao emisiju 119 g/km, ubuduće stajao 207.715 kn. Znači, ne samo da ne bi poskupio, nego bi bio povoljniji za nimalo zanemarivih 9755 kuna.

Sve to, pak, pokazuje da se nije dogodila revolucija u odnosu na nacrt prijedloga Zakona, koji je Ministarstvo financija predstavilo još 2. studenoga.

Iako je nacrt bio zamišljen kao uvod u javnu raspravu koja će dati najbolje rješenje, odredbe u bitnome nisu dirane, a prevelikih odstupanja nema niti kod izračuna samih trošarina. Usprkos tome što su žestoko rezani postoci u tablicama vezanima uz cijenu (u nacrtu Zakona, primjerice, porezna osnovica do 100.000 kn obračunavala se sa 6,5 posto, a u konačnom prijedlogu tek sa 1 posto), te malog, ali znakovitog povećanja postotka koji se obračunava na ime emisije C02.

Čini se, tako, da pritisak Koordinacije trgovaca motornim vozilima, koji su u međuvremenu glasno negodovali zbog čitavog niza predloženih novina, nije urodio velikim plodom.

A kad se malo bolje pogleda, nije ih teško ni razumjeti. Za početak, državni nameti smanjit će se uglavnom jeftinijim, gradskim modelima, gdje marže iznose tek nekoliko tisuća kuna, dok će se značajno opteretiti luksuzni modeli, u kojima se zarada računala u desecima tisuća kuna. Osim toga, manevarski prostor trgovcima je sužen i izmjenom redoslijeda dodavanja državnih nameta pri stvaranju konačne cijene. Dosad se, naime, trošarina naplaćivala na cijenu iz tvornice, a marža se dodavala tek poslije i na sve to se plaćao PDV.

Ubuduće će se trošarina utvrđivati na temelju prodajne cijene vozila, koju novi Zakon određuje na prilično revolucionaran način - kao maloprodajnu cijenu, s carinom i porezom na dodanu vrijednost, ali bez posebnog poreza, odnosno trošarine. A takav, prilično nespretan način obračuna prisilit će trgovce na promjenu politike određivanja konačne cijene, jer će trošarinu morati pribrojati i na svoju maržu, što dosad nije bio slučaj.

I za kraj, ali ništa manje važno, izjednačavaju se trošarine na nove i rablje-ne, što će mnoge kupce iz domaćih salona maknuti na internet stranice inozemnih trgovaca polovnim autima. Ili onih domaćih, koji će nuditi uslugu uvoza rabljenih modela iz jedne od članica EU.

Doduše, izjednačavanje trošarina za nove i rabljene bilo je neminovno jer su takve smjernice Europske Unije. No, nije uslišana molba dijela zastupnika o privremenom ukidanju naplata trošarine, čime bi se u ovoj teškoj krizi ipak potaknula prodaja, država bi profitirala na račun količine, a trgovci dobili šansu preživjeti.

I na čemu smo, zapravo, sad? Kako god se uzme, izgledno je da će auti većinom poskupjeti, a hoće li mali i ekološki podobni zbilja pojeftiniti, kako je predviđeno prijedlogom Zakona, odlučit će trgovci. Naime, trošarinu će i dalje plaćati trgovci, a tijekom izmjena predstavljenog nacrta Zakona izbačena je i odredba da su trošarinu dužni odrediti neovisno o akcijskim ponudama, kao i da osnovicu za izračun trošarine moraju javno istaknuti.

Sve to će im i dalje omogućavati da u slučajevima gdje država labavi pritisak spretno manevriraju s brojkama, pa će stvarna prodajna cijena i ubuduće više ovisiti o tome što radi konkurencija, nego, primjerice, o udjelu emisije CO2 ili trošarinama u cjelini.

Što je novo, a što ostaje isto

1. Novi i rabljenI

Kod uvoza rabljenih trošarina se danas uvećava za 50 posto (auti do 1600 ccm), odnosno 100 posto (auti iznad 1600 ccm) u odnosu na nove. Trošarine za nove i rabljene će se izjednačiti.

2. Trošarina na kraju

Prema postojećem zakonu, na cijenu auta prvo se plaća trošarina, a zatim PDV. Od 1. srpnja će se prvo plaćati PDV, a trošarina na kraju.

3. Manji namet jeftinijima

Auti će prema vrijednosti biti podijeljeni u 10 kategorija spajanjem prvih dviju kategorija (0 - 50.000, 50.000 - 100.000 kn) u jednu (0 - 100.000 kn) koja se obračunava sa samo 1 posto (prije do 6,5 posto).

4. EKO-olakšice

Trošarina po CO2 neće se plaćati za vozila čija je emisija najviše 85 g/km (dizelaši), odnosno 90 g/km (benzinci, UNP ili prirodni plin). No, takvih je auta jako malo.

5. Osnovica ipak neće biti javna

Trgovci neće biti dužni javno objaviti prodajnu cijenu koju zakon određuje kao osnovicu za izračun trošarine. Na taj im je način ipak dana mogućnost manevarskog prostora pri određivanju cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2020 17:26