POVRATAK KUĆI

VIDEO: 'JA SAM HRVAT, NE MOGU I NEĆU PUCATI PO SVOJEM NARODU' U Hrvatsku se nakon dugih 28 godina vratio MiG 21 legendarnog pilota Rudolfa Perešina

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 07.05.2019. u 12:16

Velika Gorica, 070519.
Zrakoplovna baza Pleso.
Nakon 28 godina iz Austrije vracen Mig 21 kojim je Rudolf Perisin kojim je u listopadu 1991 godine iz Bihaca preletio u Klagenfurt.
Na fotografiji: Mig 21.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

MiG 21 Rudolfa Perešina

 

Rastavljen na dijelove, u dva kamiona Hrvatske vojske u našu zemlju se, nakon 28 godina, vratio MiG 21 kojim je legendarni hrvatski vojni pilot Rudolf Perešin preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Zrakoplov koji je u to vrijeme pripadao JNA, od tada je bio u Austriji gdje je čuvan kao muzejski eksponat. Zahvaljujući političkim i diplomatskim naporima napokon je ponovno u Hrvatskoj.

- Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati po vlastitom narodu - poznate su riječi koje je Perešin izrekao po slijetanju u Klagenfurt, a na koje su jutros podsjetili prisutni na prigodnoj svečanosti u Zrakoplovnoj bazi Pleso.

-Ponosni smo da se ovaj avion, kao simbol junaštva, vratio u Hrvatsku. Perešinov prelet pokazao je kakve ljude hrvatska vojska i država ima - rekao je general pukovnik Drago Matanović.

 

Zrakoplov će u nedjelju, nakon što ga tehničari sastave, biti izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, gdje će ga građani imati priliku vidjeti do kraja svibnja. Istaknuto je da nije u stanju poletjeti zbog gotovo 30-godišnje stanke, no prisutni su zahvalili Austriji i muzeju u Zeltwegu što je zrakoplov kao eksponat vraćen u odličnom stanju, očuvan i bez oštećenja.

 

Rečeno je i jako je operativni dio posla trajao efektivno svega dvadesetak sati tijekom kojih je zrakoplov rastavljen, ukrcan na kamione i dopremljen u Hrvatsku. Još uvijek ima izvornu oznaku 26 112, te boje ratnog zrakoplovstva JNA sa zvijezdom petokrakom.

Perešin, na žalost, nije dočekao ovaj dan. Legendarni pilot poginuo je u akciji tijekom operacije Bljesak 2. Svibnja 1995.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo