BTIKA ZA OPSTANAK

VIDEO: JUTARNJI S RADNICIMA ULJANIKA NA PULSKIM ULICAMA 'Znamo tko je glavni krivac za sve ovo. Točno od dana kada je došao sve je krenulo nizbrdo...'

 
 Danijel Bartolić/Cropix

S obzirom da su tijekom petka uplaćene plaće za srpanj na račune Uljanikovih radnika, Štrajkaški odbor Uljanika donio je jednoglasnu odluku o obustavi štrajka u petak u 15 sati. Međutim, kao što je potvrdio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko, uvažavajući osjetljivost trenutka i složenost situacije oko opstanka brodogradilišta i svih društava u sastavu Uljanik Grupe, Štrajkaški odbor odlučio je da se neće raspustiti, odnosno da nastavlja s radom, što ne utječe na valjanost odluke o obustavi štrajka. U ponedjeljak nastavljaju s radom.

Štrajkaški odbor je ujedno uputio pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu u kojem se zahvaljuje na podršci, trudu i aktivnostima koji je uložio u problem rješavanja plaće radnika Uljanik Grupe za srpanj: - Isplatom plaće za srpanj stvorene su tek minimalne pretpostavke za nastavak djelatnosti društava u okviru Uljanik Grupe. Međutim, u idućem razdoblju nama kao predstavnicima sindikata nameću se brojna pitanja u vezi opstanka i restrukturiranja brodograđevne djelatnosti u Puli i Rijeci, na koje uz pregršt kontroverznih informacija i dezinformacija, do današnjeg dana nemamo konkretne odgovore, kaže se u pismu.

Stoga Štrajkaški odbor poziva Horvata na sastanak sljedećeg tjedna na kojem 'žele potražiti odgovore i razjasniti sumnje glede programa restrukturiranja i diverzifikacije, kao i uloge strateškog partnera u budućim aktivnostima'. Nakon isplate plaća za srpanj prekinut je štrajk i u Brodogradilištu 3. maj. Štrajkaški odbor stavio je štrajk u mirovanje i odgodio prosvjed koji je bio najavljen za ponedjeljak.

Posljednjeg dana štrajka kamera Jutarnjeg bila je na ulicama Pule s radnicima Uljanika. Tvrde kako je Uprava na čelu s predsjednikom Giannijem Rossandom glavni krivac za iznimno tešku situaciju, a pozivaju i DORH da provjeri što se sve događalo u Uljaniku. Dodaju kako nisu znali što se događa u Uljaniku, nisu zadovoljni ni radom sindikata...

- Informacija o 47 posto dionica u rukama radnika je netočna, u tu brojku pribrojeni su umirovljeni i radnici koji su otišli raditi u inozemstvo, kaže jedan od radničkih lidera i dodaje: - Radnici koji trenutno tu rade zapravo imaju između 25 i 30 posto dionica!

Sumnjaju i kako je u pozadini svega vjerojatno i priča o prenamjeni dijela brodogradilišta u turističke svrhe...

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:47