SNIMIO MARIO ROMULIĆ

VIDEO: KAKO JE POŽAR NA HVARU PROGUTAO 100 HEKTARA ŠUME Pogledajte zapanjujuću timelapse snimku strašne buktinje kod Staroga Grada

 
 screenshot: Mario Romulić

U ponedjeljak oko 9 sati ujutro buknuo je požar na otoku Hvaru i to na poluotoku Kabal, sjeverozapadno od Staroga Grada.

Požarom je bilo zahvaćeno stotinjak hektara, a u akciji su uz 50-ak vatrogasaca i 20-ak vozila DVD-ova Stari Grad, Jelsa i Hvar sudjelovala i tri kanadera te dva helikoptera.

Veliki problem gasiteljima, kada su požar već praktično stavili pod kontrolu, donijela je bura, koja je vatru ponovno rasplamsala. Srećom, prema bura je iza 14 sati prestala, ali je zapuhao maestral. Istočni dio požarišta je pod kontrolom, ali su se javljali problemi na zapadnom dijelu gdje je dolazilo do povremenih aktivacija vatre. Naposljetku je požar lokaliziran, ali vatrogasci tamo i dalje dežuraju i ostat će tijekom cijele noći na terenu.

Otočkim gasiteljima u poslijepodnevnim su satima u pomoć stigle i kolege s kopna, mahom sa splitskog područja. Trajektom je stiglo 37 vatrogasaca s deset vozila.

S opožarenog područja u visine se dizao tako veliki dim da se čak vidio i u nekim dijelovima Splita, a cijeli tijek požara zabilježio je ugledni i višestruko nagrađivani hrvatski snimatelj i fotograf Mario Romulić. On je snimio višesatni timelapse požara na kojem se mogu vidjeti njegove različite faze - od naglog izbijanja, kada se iznad požarišta stvorio kilometarski stup dima, do trenutka stišavanja vatrene stihije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:11