PREDSTAVILA PROGRAM

VIDEO: KOLINDIN GOVOR 'Izvukla sam Hrvatsku iz regiona' KOMENTIRALA ŠKORU I MILANOVIĆA 'Nekima je ovo blagdan vinskih običaja, a meni poseban dan...'

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Dragan Matić / CROPIX

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u ponedjeljak na predstavljanju svog izbornog programa za novi mandat kako želi biti čimbenik okupljanja i spajanja, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva.

"Bez vas, dragi moji, ne bih danas bila predsjednicom, kao ni bez potpore hrvatskih državljana, zahvalna sam HDZ-u na kandidaturi, ali čvrsto držim da i svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva", rekla je uvodno aktualna predsjednica.

Podsjetila je da je na današnji dan prije pet godina predstavila svoj izborni program za bolju Hrvatsku i da je tada rekla da neće biti predsjednica nijedne političke stranke već svih građana, te da neće bježati od odgovornosti.

"Rekla sam: Bit ću vaša predsjednica i duboko vjerujem da sam to i ostvarila", kazala je.

Istaknula je kako i danas, kao i tada, vjeruje u Hrvatsku, u svakog našeg čovjeka, vrijednosti i potencijale, te sve što krasi našu domovinu. Posebno je izdvojila da je ponosna na branitelje i sve koji su dali život i zdravlje u obrani Hrvatske.

"I tada sam bila uvjerena, kao i danas, da samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas", naglasila je.

"Vjerujem da prepoznajete da jesam jedna od vas koja je dokazala da radi za vas i bori za vas", poručila je Grabar Kitarović uvjerena da je bolja Hrvatska moguća.

FOTOGALERIJA: Atmosfera na predstavljanju predsjedničkog programa Kolinde Grabar-Kitarović

U utrku za drugi 5-godišnji mandat na Pantovčaku Grabar - Kitarović kreće uz slogane "Predsjednica, jer Hrvatska zna " i "Optimizam za Hrvatsku".

Izborni program "Hrvatska zna i mora bolje" sastoji se od sedam područja na kojima će Grabar-Kitarović temeljiti djelovanje u narednom mandatu, hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Aktualna predsjednica točno je u 11 sati i 11 minuta u pratnji supruga Jakova Kitarovića ušla u prepunu dvoranu kongresnog centra na Zagrebačkom velesajmu uz taktove pjesme Doris Dragović "Dajem ti srce".

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Podršku aktualnoj predsjednici došli su dati i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, aktualni ministri, saborski zastupnici, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i mnogi simpatizeri iz javnog i političkog života. Program je vodio legendarni televizijski voditelj Oliver Mlakar.

Ispod možete pročitati tijek predstavljanja programa i govore Grabar Kitarović i Plenkovića.

--------------------------------

NOVO 12:42 - Mlakar je na kraju sve još jednom zamolio da zahvale predsjednici gromoglasnim pljeskom.

- Hvala svima koji ste se odazvali - rekao je Mlakar, a potom je zasvirala "Moja domovina".

--------------------------------

12:36 - Sjajno, hvala predsjednici na temeljitom programu. To je pobjeda! - rekao je Oliver Mlakar nakon što je Grabar Kitarović završila govor.

Nika Pastulović sada će otpjevati pjesmu "Ljubim te do bola".

--------------------------------

11:47 - Počinje govor Kolinde Grabar Kitarović. Pri dolasku na pozornicu pozdravljena je pljeskom.

- Hvala vam lijepa, drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta. Dragi državljani Republike Hrvatske, dragi dužnosnici, dragi prijatelji i uzvanici, dragi Jakove i moja draga, strpljiva obitelji. Hvala vam svima što ste došli.

Posebno pozdravljam predsjednika Vlade i stranku koji su me ponovno podržali za predsjednicu, Bez vas danas ne bi bila predsjednica, kao ni bez hrvatskih državljana. Hvala i HDZ-u koji me kandidirao.

Mnogima ovo nije blagdan kao svi drugi. Nekima je ovo blagdan vinskih običaja, a meni je ovo poseban dan jer sam prije točno pet godina predstavila program za svoju prvu kampanju.

Vjerujem da sam svoj program ostvarila i danas sam tu pred vama zato što vjerujem u Hrvatsku. Vjerujem u sve zbog čega smo gradili Hrvatsku. I tada i danas bila sam uvjerena u sve što smo gradili. Proputovala sam sve krajeve domovine i svijeta, željela sam biti vaša predsjednica, jedna od vas koja dokazuje da je jedna od vas i da radi za vas.

Posebno hvala i svima koji su sudjelovali u mojim radnim skupinama, al i svima koji su mi upućivali konstruktivnu kritiku. Vidjela sam da Hrvatska zna i može, a tu vjeru u hrvatskog čovjeka jednako imam i danas. - rekla je Grabar Kitarović.

- Prije pet godina Hrvatska je bila u teškoj socijalnoj i moralnoj krizi, bio je to stanje zapuštenosti, apatije, stanje države s neosmišljenim odgovorima. U mnogočemu Hrvatska je zaostajala za drugim državama, mogla bi to nabrajati u nedogled.

Katastrofalni kreditni rejting, arogantno vođenje države, zaduženost za 70 milijardi ,stečajne nagodbe... Je li to normalno? Samo onima koji govore o 'slučajnoj državi'. Hrvatska se u to ne smije vratiti, Hrvatska zna tko je za to bio odgovoran.

Ja sam bila predsjednica koja je bila iznad ideoloških podjela i ona koja je izmjestila ured diljem Hrvatske. Predstavljala sam Hrvatsku u svijetu, i izvukla je iz "regiona" - rekla je Grabar Kitarović uz pljesak HDZ-ovaca.

Inicijativom Tri mora Hrvatsku sam pozicionirala u Mediteran i Srednju Europu kamo je i oduvijek pripadala. Promicala sam program domovinske sigurnosti, promicala gospodarske interese diljem svijeta, održala više od 60 gospodarskih foruma. Zauzimala sam se za fiskalnu decentralizaciju i regionalne politike, ističući kako svaki kutak naše domovine vrijedi koliko i Zagreb.

Pomogla sam rješavati probleme blokiranih građana, snažno sam se zauzela za rješavanje problema u Slavonskom Brodu. Osnovala sam Vijeće mladih, pružala sam potporu Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini.

Smanjila sam troškove Ureda predsjednice za 25 milijuna kuna, što nije malo kada je proračun ureda 40 milijuna - poručila je predsjednica.

- Hrvatska zna i mora biti ambiciozna, Hrvatska mora nastaviti svoj gospodarski razvoj i prevladati štetne podjele. Naši građani žele stabilnost, naši poduzetnici predvidljivo okruženje, naši mladi cilj... Naši izazovi su toliki da nema mjesta za neodgovornost i nepredvidljivo ponašanje.

Sve to zahtjeva neumoran i neprekidan rad, i naposljetku - srce.

Naše vodstvo mora biti odgovorno, za eksperimente i populizam nema vremena. Sada ne može biti pitanje 2019. godine, danas to može biti demografskih problema na koje sam prva upozorava, svjesna da je to ključno pitanje naše opstojnosti. I zato tražim drugi mandat, za koji imam iskustvo i znanje.

Moj izborni program pruža konkretna rješenja, unutar ovlasti predsjednice koje su sasvim dovoljne. Program kroz 7 točaka adresira izazove koji su prema svima nama.

Prvo na čemu treba raditi je razvoj - hrvatski razvoj u širem smislu. Moramo odgovoriti kamo idemo i na čemu temeljimo svoj rast. Hrvatska obitelj mora biti u centru razvoja društva. Snažno ću se zauzimati za odmicanje od pasivne Hrvatske.

Drugi dio programa je naš identitet. Treba ga promicati kroz jezičnu kulturu u školama i na fakultetima, a borit ću se i za očuvanje kulturnog i političkog identiteta Hrvata u BiH. Tražit ću i povratak preostale predmete ukradene hrvatske kulturne baštine, kao i dokumente iz srbijanskih arhiva.

Treća točka programa bavi se hrvatskim stavom. U svijetu moramo biti ambiciozni, asertivni, bez imalo kompleksa u svijetu. To se vidi u inicijativi Tri mora kojom sam Hrvatsku napokon iščupala iz regiona. Nikada neću posustati u traženju da se riješi pitanje nestalih hrvatskih građana.

Četvrti stup programa je hrvatska pravednost. U Hrvatskoj svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo, a ostat ću i dosljedan glas protiv korupcije u hrvatskom društvu. Nastavit ću rješavanje problema blokiranih građana, a nastavit ću i podizanje svijesti o dragocjenosti svakog ljudskog života. Trudnice su jedna od najosjetljivijih društvenih skupina i toga moramo biti svjesni. Moramo biti i društvo nulte stope tolerancije na nasilje. Isto tako, čvrsto sam stala u obranu položaja žena - jednaka plaća za rad, zaštita majčinstva... to su prava koja ću i dalje zagovarati. Često kažemo da žena čuva tri kuta kuće, ali čuva ih i u mnogim drugim područjima. Predložit ću i uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe.

Peti dio programa je osnaživanje demokracije. To je jedini način borbe protiv pojedinaca koji podrivaju povjerenje u državne institucije. Tražit ću da se dva puta godišnje objavljuje popis birača kako bi se vratilo povjerenje u demokratske izbore. Svjesna sam da to traži ustavne i zakonske promjene te ću ustrajati da dođe do izmjene izbornog zakonodavstva. Podržat ću da se građani o bitnim i važnim pitanjima mogu izraziti državnim referendumom, ako pitanje ne krši temeljena ustavna prava i slobode.

Šesta točka je sigurnost. Svijet je sve nesigurniji, a demografska politika leži u srcu nacionalne sigurnosti. Ustrajat ću na osnaživanju hrvatske vojske i hrvatske policije. Uvijek ću braniti njihovu čast i hvala im što služe na svojim mjestima i osiguravaju našu sigurnost i naš mir. Ulaganje u obranu nisam smatrala troškom, i podržavam modernizaciju svih grana Oružanih snaga Republike Hrvatske. To uključuje i nabavu novog višenamjenskog borbenog zrakoplova i povećanje izdataka za istraživanje i razvoj u sektoru obrane. Nastavit ću raditi i na visokom stupnju energetske neovisnosti.

Sedma i zadnja točka je hrvatski optimizam. Sjetimo se srebra zlatnog sjaja hrvatske nogometne reprezentacije pokazalo je koliko takav uspjeh može osnažiti vjeru u bolje sutra, vjeru u Hrvatsku. No ta vjera može biti samo prazna riječ, ako joj u podlozi nisu rad, znanje i zalaganje. Sustavno sam promovirala ljude koji vode i okupljaju, a dok je takvih ljudi, a naš narod ih je uvijek imao, bit će i Hrvatske.

U ovaj program ugrađena je i baština našeg prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana. Vjerujem da možemo graditi samouvjerenu i ponosnu Hrvatsku. Stojim ovdje pred vama jer znam da o nama samima ovisi kakvu državu želimo graditi sebi i svojoj djeci. Pokažimo što Hrvatska može i zna.

Bolja Hrvatska nije daleko, ona je tu među nama. I zato ću biti vaša predsjednica, jer Hrvatska zna i može bolje! Živjeli! - zaključila je Grabar Kitarović govor uz gromoglasni pljesak.

--------------------------------

11:42 - Joško Ševa recitirat će pjesmu "Budi svoj".

--------------------------------

11:30 - Prvi će govor održati premijer Andrej Plenković.

- Poštovana predsjednice RH, draga Kolinda, dragi Jakove i svi okupljeni. Sve vas srdačno pozdravljam na dan kad smo se okupili da podržimo Kolindu Grabar-Kitarović za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske.

Pobjeda na ovim izborima ključna je za ostvarenje naših političkih ciljeva. Snagu HDZ-a ćemo uz vašu potporu pretvorit u još jednu pobjedu naše predsjednice. Ovom pobjedom osigurat ćemo kontinuitet naše politike i vrijednosti, demokršćanstva i narodnjaštva, koje se temelji na vrijednostima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Mi želimo drugačiju politiku od one koja je bila "normalna" našim prethodnicima. Za njih je bilo normalno zadužiti državu za 70 milijardi kuna, normalno im je bilo donijeti Lex Perković i posvađati Hrvatsku s Europom, normalnom im je bilo srušiti hrvatski kreditni rejting... Mi smo to, Vlada i predsjednica, promijenili.

Imamo nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. Imamo veće plaće, pokrenuli smo gospodarstvo i vratili kreditni rejting. Gradimo Pelješki most, EU fondovima povezujemo Hrvatsku, razvijamo sve krajeve Hrvatske. - nabraja premijer.

Zahvaljujući predsjednici i Vladi danas je položaj Hrvatske u Europi nikad snažniji. Potvrda našeg položaja je i da imamo glavnu tajnicu Vijeća Europe i potpredsjednicu Europske komisije. To je potvrda da je HDZ najsnažnija politička snaga Hrvatske već 30 godina.

Hrvatska predsjednica dala je izniman doprinos u svim inicijativama i demografskoj obnovi zemlje, a posebno je velik doprinos dala prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu. Ona je postala hrvatski brend na globalnoj razini - rekao je Plenković, a netko je uz pljesak glasno viknuo i "bravo".

- Brinut ćemo i o hrvatskim braniteljima, kako i dolikuje prema onima koji su najviše dali za ovu državu. Branit ćemo i interese hrvatskog naroda u BiH, u čemu je i predsjednica uvijek bila među prvima.

Stoga vas pozivam dragi prijatelji, da damo snažnu podršku Kolindi Grabar Kitarović za predsjednicu. Izađimo na izbore, za našu sadašnju i buduću predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović! - dovršio je premijer govor.

--------------------------------

11:18 - Oliver Mlakar otvorio je predstavljanje izbornog programa, a HDZ-ovci glasno pljeskaju.

Nakon toga uslijedila je minuta šutnje za heroje Domovinskog rata i Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

- Točno je pet godina prošlo od prve kandidature Grabar Kitarović. Znali smo tada da imamo dobru kandidatkinju za predsjednicu, u trenutku kada je Hrvatskoj bila potreba promjena. Vjerujem da se sjećate ne samo dana objave kandidature, nego i veličanstvenog dana inauguracije, kad smo dobili prvu hrvatsku predsjednicu.

Tijekom pet godina predsjednica Grabar Kitarović ponosno je nosila naše boje, prenosila ime Hrvatske u svijetu i obišla gotovo svaki dio države kao nitko do sada - rekao je Mlakar pa dodao.

- Kad god sam ja nekog najavljivao, taj je uvijek pobijedio. Stoga vam s ponosom mogu predstaviti osobu koju ćemo, vjerujem, i idućih pet godina zvati hrvatskom predsjednicom - rekao je Mlakar, na što su okupljeni počeli pljeskati.

- Čast nam je pozdraviti i predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića - rekao je Mlakar, na što su okupljeni opet počeli pljeskati.

Mlakar je pozdravio i Gordana Jandrokovića i Milana Bandića, a posebno je pozdravio Jakova Kitarovića, "prvog gospodina Hrvatske". Suprug predsjednice doživio je potom ovacije okupljenih.

---------------------------------

11:10 - Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava smatra da je Grabar Kitarović odradila vrlo dobar mandat, bolji od njezinih prethodnika.

Na pitanje da li u HDZ-u ima ljudi koji neće dati potporu Grabar Kitarović, rekao je da se tu 'radi o promilima'.

Na pitanja o otvaranju teme oko Viber i WhatsApp većina istaknutih članova HDZ-a nije htjela odgovarati.

- Po mojem mišljenju ne možete ništa braniti, ali možete preporučiti što će se objavljivati - poručio je Miroslav Tuđman.

---------------------------------

10:55 - Na Velesajam je stigao i premijer Andrej Plenković. Na predstavljanju programa bit će gotovo svi članovi Vlade.

---------------------------------

Kolinda Grabar-Kitarović danas u 11 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma predstavlja program kojim kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku.

Reporterka N1 televizije uoči predstavljanja programa doznala je da je predsjedničin slogan: Predsjednica. Jer Hrvatska zna!

Jutarnji list

Datum predstavljanja - 11.11. - je znakovit jer je točno na taj datum prije pet godina Grabar-Kitarović predstavila svoj program i kad je išla u prvu utrku za Pantovčak, samo što se skup tada održao u zagrebačkom hotelu Westin.

U njezinu stožeru kažu kako će na predstavljanju programa biti između 1000 i 1500 ljudi, a očekuje se dolazak državnih i stranačkih dužnosnika, kao i dolazak brojnih poduzetnika, sportaša, umjetnika te drugih uglednika iz javnog života. Cijeli događaj, koji će voditi Oliver Mlakar, trebao bi trajati oko sat vremena, a tijekom predstavljanja programa planirano je i nekoliko glazbenih brojeva. U stožeru Grabar-Kitarović kažu kako je ona sama pisala izborni program, uz suradnju svojih savjetnika te stručnjaka iz pojedinih područja.

Damjan Raknić / Hanza Media
Predstavljanje programa Kolinde Grabar Kitarović

- Izborni program se sastoji od sedam točaka koje određuju izazove s kojima se Hrvatska susreće danas i one koji tek dolaze - rekli su u njezinu stožeru. Dodali su da je program potpuno okrenut budućnosti te da je antipopulistički u sadržaju. Kažu kako će težište biti na podizanju blagostanja obitelji, ali i na sigurnosti cijelog društva, na razvoju demokracije, podizanju demokratskih normi i funkcioniranju institucija.

Suradnici Grabar-Kitarović navode kako će se program temeljiti na dosadašnjim rezultatima njezina mandata te kako je pokrenula Inicijativu triju mora, podigla temu demografije, održala više od 60 gospodarskih foruma i sastanaka Gospodarskog vijeća, obišla cijelu Hrvatsku izmještanjem svog ureda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05