POČAST USTAŠKIM ŽRTVAMA

VIDEO: KOMEMORACIJA U JASENOVCU Kraus: 'Zašto nitko nije reagirao na ustaški dernek u Splitu. Ekstremna desnica sve je jača'

 
 Ranko Šuvar/Cropix

Četvrtu godinu zaredom u Jasenovcu se održala "neslužbena" komemoracija za žrtve ustaških zločina, u organizaciji manjinskih udruga, a bez ijednog predstavnika državne vlasti.

Unatoč jakoj kiši i hladnoći, u koloni sjećanja na žrtve koncentracijskog logora NDH hodalo je, prema procjenama, i do nekoliko tisuća ljudi, najviše dosad. S pozornice smještene ispod Cvijeta Jasenovca odaslane su i snažne optužbe na račun Vlade premijera Andreja Plenkovića. Predstavnik organizatora i predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus Vladu je optužio za toleriranje ustaštva.

- Mi, potomci žrtava zločinačke NDH, već četvrti puta smo ovdje sami, dijelom i zato što se danas stavlja znak jednakosti između NOB-a i NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto - rekao je Kraus u govoru tijekom komemoracije. Podsjetio je da je Ustavni sud zauzeo stav o ustaškom pozdravu Za dom spremni, unatoč ćemu se on i dalje koristi.

- U godinu dana stvari se nisu promijenile nego su još gore, zbog čega ni ove godine nećemo sudjelovati u službenoj komemoraciji. Ekstremna desnica jača. Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu, uz prisustvo HDZ-a, gradskih vlasti i zaštitu policiju. Skup je završen pozdravom Za dom spremni, nitko nije reagirao - rekao je Kraus. Pitao je do kad će se to nastaviti tolerirati.

- Do kad, ministre policije i premijeru? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH? Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija. Tražimo samo da poštujete hrvatske zakone kao što ćete poštovati austrijske. Vrijeme je da prijeđemo s riječi na djela, da se pogledamo u oči i složimo se da je NDH bila zločinačka tvorevina te da treba zabraniti i njezine oznake. Neka se jasno kaže da se holokaust događao u Hrvatskoj i da oni koji to negiraju moraju snositi posljedice - rekao je u govoru.

FOTOGALERIJA: Komemoracija u Jasenovcu

Kraus je ranije u izjavi ustvrdio kako ima informacije da su predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova nazivali strana veleposlanstva u Hrvatskoj tražeći od njih da ne šalju svoje predstavnike na ovu komemoraciju, već da pričekaju službenu koju državni vrh organizira u nedjelju. Njegove riječi potvrdio je i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović u petak je poručila da ustaški logor Jasenovac svima treba biti povijesna lekcija i osudila je to što neki političari i političke ličnosti u Hrvatskoj umanjuju odgovornost počinitelja jasenovačkih zločina, veličaju ih ili potpuno negiraju zločine iz prošlosti.

"Neki političari i političke ličnosti u Hrvatskoj umanjuju odgovornost počinitelja zločina, veličaju ih ili potpuno negiraju zločine iz prošlosti. Povijest Jasenovca vrlo jasno pokazuje zašto je to opasan put. Ne bi trebalo biti prostora za povijesni revizionizam u današnjoj Europi", rekla je Mijatović koja danas sudjeluje na komemoraciji u Jasenovcu.

Povjerenica za ljudska prava VE smatra da je poricanje holokausta, genocida i ratnih zločina ozbiljan problem Europe i da u tome političari igraju ključnu ulogu i ne bi smjeli propagirati neistine o zločinima.

"Trebamo promovirati učenje povijesti temeljeno na istini, poštovanju prema žrtvama i otvorenom dijalogu o zločinima iz prošlosti. Trebamo aktivno odbaciti mržnju i nasilju koje je uzrokovalo toliko patnje na našem kontinentu. Jasenovac nam svima treba biti lekcija. Ne smijemo dopustiti da se slične ljudske tragedije ponove", kazala je.

"Više od 80 tisuća ljudi brutalno je ubijeno u Jasenovcu. Ovo je mjesto duboke boli i simbola katastrofalnih posljedica neobuzdanog nacionalizma i mržnje", naglasila je Mijatović.

Komemoraciju su organizirali, uz Koordinaciju židovskih općina, Savez antifašističkih boraca Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma Kali Sara, a došli ju je podržati i brojni (oporbeni) političari. Među uzvanicima se tako moglo vidjeti predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je u Jasenovac poveo gotovo sve kandidate sa svoje izborne liste, šeficu Amsterdamske koalicije Anku Mrak Taritaš, Vesnu Pusić, Miranda Mrsića, Veljka Kajtazija i Borisa Miletića, a sa zakašnjenjem je na podij pristigao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Komemorativni skup počeo je čitanjem rasnih zakona NDH te vjerskim obredima koji su, svaki u svojoj tradiciji, izveli rabin, pravoslavni svećenici i katolički svećenik, a završeno je polaganjem vijenaca na spomen obilježje u Jasenovcu, mjestu stradanja više od 80 tisuća Srba, Židova i Roma.

MVEP odbacuje Krausove tvrdnje o nagovaranju veleposlanika da ne dođu u Jasenovac

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) odbacilo je u petak optužbe čelnika hrvatskih Židova da je zvalo strane veleposlanike i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu koju su, odvojeno od državne, organizirali predstavnici manjina i antifašisti.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus u petak je optužio "visokopozicionirane ljude u MVEP-u" da su zvali strane veleposlanike u Hrvatskoj kako bi ih odgovorili od dolaska na komemoraciju za žrtve ustaškog logora za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Odvojeni skupovi u Jasenovcu održavaju se već četvrtu godinu, jer predstavnici manjina i antifašisti zamjeraju vladi da tolerira krajnju desnicu i veličanje ustaškog režima, Hitlerova saveznika u Drugom svjetskom ratu.

U MVEP-u kažu da su nekoliko veleposlanika pozvali na službeno obilježavanje koje će se održati u nedjelju, ali potpuno odbacuju navode da su ih odgovarali od odlaska na onu u petak.

"Smatramo da u svakom slučaju treba odati počast žrtvama tog, kao i svakog drugog režima", rekli su iz ministarstva Hini.

U petak su u Jasenovac stigli predstavnici veleposlanstava Izraela, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Australije te Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe.

Skup su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Koordinacije židovskih općina, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara“.

Službena komemoracija na kojoj će biti najviši državni dužnosnici održat će se u nedjelju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:17