TRAŽE GA ZBOG RATNIH ZLOČINA

VIDEO Kosor: Tihomir Purda je žrtva Miloševićevog režima

SARAJEVO, VUKOVAR - Sud BiH donio je odluku da su ispunjene zakonske pretpostavke temeljem kojih se vukovarskog branitelja i logoraša Tihomira Purdu (41) može izručiti pravosudnim organima Srbije - potvrdio je u petak Purdin branitelj, mostarski odvjetnik Josip Muselimović koji na takvu „neočekivanu i delikatnu“ odluku piše žalbu.

- Dobio sam rješenje Suda BiH. Pišem žalbu Apelacijskom vijeću u dubokom uvjerenju da će to tijelo postupiti na potpuno drugačiji način - izjavio je Muselimović. Dodao je i kako prvostupanjsko rješenje o mogućnosti Purdinog izručenja Srbiji, temeljem svoje dugogodišnje odvjetničke prakse, ocjenjuje „apsolutno nezakonitim i donesenim na temelju najgrublje povrede odredaba zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći“.

- Prvostupanjski sud zauzeo je stajalište da nisu obvezni ulaziti u meritum problema već je dovoljno samo to da država moliteljica, Srbija, navede dokaze koje treba izvesti. A svi ti dokazi su provedeni u zakonitom postupku pred Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku - pojasnio je Muselimović.

Purdin branitelj podsjetio je i kako je istražnim radnjama u Osijeku utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela za koje se Tihomira Purdu tereti, pa samim time ni zakonske osnove za produljenje pritvora i pogotovo za njegovo izručenje Srbiji. Mostarski odvjetnik očekuje da će se prilikom drugostupanjske odluke razmotriti cjelokupan spis u „slučaju Purda“.

Žalbu će mostarski odvjetnik podnijeti u roku od tri dana. Spomenuo je i kako Ministarstvo pravosuđa Srbije još nije u BiH „dostavilo dokaze, čak ni izjavu Purde o priznanju bez obzira u kojim je okolnostima ona nastala“.

Rješenje Suda BiH stiglo je i prije ponovnog Purdinog saslušanja koje je zakazano za ponedjeljak u BiH, dok će njegovi suborci Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov svoje iskaze ponovno dati u četvrtak u Vukovaru, odnosno Zagrebu.

Inače, konačnu odluku o tome hoće li vukovarski branitelj biti izručen Srbiji ili ne svojim potpisom donosi ministar pravosuđa BiH.

Tihomir Purda, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih konc logora u koje je odveden nakon sloma obrane Vukovara, uhićen je 5. siječnja na graničnom prijelazu Županja-Orašje u BiH po tjeralici srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin 5. studenog 1991. godine u Vukovaru nad ranjenim srpskim vojnicima. Nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u KPZ-u Zenica.

Kosor: Purda je žrtva Miloševićevog režima

ZAGREB - Gospodin Purda je žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo Miloševićev režim - rekla je premijerka Jadranka Kosor komentirajući odluku Suda BiH. - Današnja odluka suda BiH nije konačna. Ja sam uvjerena da će srbijansko tužiteljstvo nakon saslušanja Tihomira Purde imati priliku doći do relevantnih činjenica.

Istaknula je da je nesporna činjenica da je Tihomir Purda iskaz dao u neljudskim uvjetima, te da je iskaz bio iznuđen tijekom zatočeništva u srbijanskim logorima gdje je bio mučen i ponižavan.

- Želim reći da će hrvatska Vlada i dalje činiti sve što može da zaštiti ljudska prava hrvatskog državljanina i branitelja Tihomira Purde - rekla je Kosor. (Portal Jutarnji.hr)

Hrvatsko društvo logoraša srpskih konc logora: Ako Purda bude izručen Srbiji, tražimo ostavke krivaca u Hrvatskoj

VUKOVAR - U nevjerici smo, iako znamo da ovo nije kraj i da konačna odluka dolazi od ministra pravosuđa BiH, ali cijela je situacija oko Tihomira Purde strašna i tragična - komentirao je Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL). Komšić dodaje da su branitelji Vukovara uzrujani zbog takvog razvoja situacije.

- Nadao sam se suprotnom, ni u primisli nisam očekivao ovakvu odluku. Razočaran sam. Ako dođe izručenja vukovarskog branitelja Srbiji neka u BiH shvate, i njihovo pravosuđe, da bosanski put prema zapadu vodi preko Hrvatske, a ne preko Srbije - rekao je Komšić dodajući kako se još uvijek nada da do izručenja ipak neće doći. - Zbog takve situacije krivo je naše, hrvatsko pravosuđe. Ako Purda bude izručen Srbiji, tražit ćemo javno ostavku svih odgovornih u pravosuđu Hrvatske. Ništa drugo nas neće zadovoljiti - kategoričan je bio Komšić. Kaže i da se braniteljske udruge u Vukovaru još nisu sastale kako bi raspravile o novoj vijesti iz BiH. (Sanja Butigan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:29