ZLATNO SIDRO 2019.

VIDEO: KREĆE LOV NA ZLATNO SIDRO! Počela je Nautička patrola Jutarnjeg lista, ukupno ćemo u 70 dana obići 34 marine od Umaga do Dubrovnika!

 
 Danijel Bartolic / CROPIX

Evo nas na startu treće sezone Nautičke patrole Jutarnjeg lista. Brod je potpuno pripremljen i opremljen za dvomjesečnu plovidbu, a šesteročlana posada orna i spremna za plovidbu i svakodnevne složene zadatke koji ih čekaju.

Ovaj put Nautička patrola raspolaže modernim 15-metarskim brodom na jedra Dufourom 500 Grand Large. Ime mu je Grandioso, što odgovara njegovim dimenzijama i prostoru koji nam je na raspolaganju.

U prostranom kokpitu je stol za koji se može smjestiti, objedovati ili raditi šestero ljudi. Na stražnjoj strani stola je frižider za hlađenje pića. Velika tenda iznad kokpita štiti posadu od sunca i kiše, a sprayhood iznad ulaza u potpalublje od kiše i grubog mora. Kada se ne plovi, krma se pretvara u platformu na razini mora, na kojoj je tuš sa slatkom toplom i hladnom vodom. A kada se podigne gornji dio klupe na sredini stražnjeg dijela kokpita, brod otkriva još jedan svoj luksuzni detalj - plinski gril za pripremu hrane na otvorenom.

Salon se pruža preko cijele 4,80 m širine broda. Tu je veliki stol, pravi redakcijski desk, gdje će naša novinarska ekipa planirati priloge, pripremati ih, pisati i slati u redakciju Jutarnjeg lista.

U prednjem dijelu salona je isto tako široka i dobro opremljena kuhinja s dva frižidera i omanjom ledenicom, plinskim štednjakom s pećnicom, mikrovalnom te posuđem i priborom za pripremanje i posluživanje kompletnih obroka za deset ljudi. Brod ima pet spavaonica i dva toaletna prostora, od kojih je jedan kombiniran s tuš-kabinom, te posebnu tuš-kabinu. Toaleti se mogu koristiti i na vezu u marini, jer brod ima tankove za otpadne vode. Takav životni i radni prostor omogućili su nam da našu ploveću redakciju povećamo na šest članova, a komfor i privatnost da napokon uključimo i ženske članove posade.

Susreti s nautičarima

Pred nama je plovidba duga 70 dana kroz 34 marine od Umaga do Dubrovnika. Pred nama su susreti i druženja s više od 1200 nautičara da zabilježimo njihove doživljaje i priče s mora i broda, da kroz ankete i intervjue saznamo što misle o našim marinama i da saslušamo njihova mišljenja i prijedloge da nam naše more bude još milije i bliže. Sve ćemo to popratiti reportažama sa zanimljivih mjesta u okolici marina te posjetima i pričama s izuzetnim ljudima u kraju. Sutra krećemo s izvješćem i pričama iz istarskih marina.

DOSAD NEVIĐENA POSTAVA NAUTIČKE PATROLE JUTARNJEG LISTA Dva glavna pojačanja 2019. su Nives i Tanja

Posebno se veselimo Istri. Jer Istra je jedinstven spoj zemlje i mora, oaza mira. Puna starina, očaravajuća od davnina, od brijunskog dinosaura do ledenog doba i Limskog fjorda, od paleolitskog lovca iz pulske špilje, do rimskih vila i dvije tisuće godina stare pulske Arene, od hrama Dijane, Marsa i Neptuna do porečke Eufrazijeve bazilike i rovinjske Svete Eufemije. Do najstarijeg jadranskog svjetionika Savudrije.

Neki je nazivaju hrvatskom Toskanom, ali ona to nije - ona je jednostavno Istra, neponovljiva: polja, sjenokoše i pitomi brežuljci, obrađeni vinogradi i maslinici. Stancija u polju, drevni gradić na brežuljku. Zidine, zvonici. Grožnjan, Oprtalj, Motovun, Roč. Hum, najmanji grad na svijetu. Uske uličice, stara vrata, mali park s klupom, vladavina tišine i dah starine.

Oštarije, festivali...

A u neposrednoj blizini te palete pastelnih boja - plavetno more. Veličajno u svojoj snazi, opojno u svom blistavom šarmu. Batane i ribarske brodice na vezu. Mediteranski gradić, strme kamene uličice, mali trgovi i kampaneli, crkve, renesansne i barokne palače. Osebujna i bogata prošlost sačuvana u muzejima i zavičajnim zbirkama. Na seoskim sajmovima rukotvorine očuvanih drevnih zanata. Na priredbama i pučkim feštama zvuci drevnih roženica, miha, duplic. Dvoglasna opojna pjesma i starinski ples balun.

I posvuda oštarije, restorani i konobe. Rakija biska, s ljekovitom imelom. Stara istarska kuhinja, pršut, sir, ombolo, divljač, maneštra, žgvacet, njoki i fuži... I slavni istarski tartuf. Plodovi mora, ribe i rakovi. Istarske slastice - kroštule, fritule, povetice, cukerinčići... Vina iz istarskih vinograda i podruma - plemeniti teran i zlatasta malvazija. I maslinovo ulje - najbolje na svijetu!

Pred nama je i današnja plaža, na sportskim terenima, u očuvanom živopisnom podmorju. Na planinarskim i pješačkim rutama, na 1500 kilometara markiranih biciklističkih staza. Na filmskim i jazz festivalima, na koncertima svjetskih zvijezda, na bravuroznim opernim izvedbama. U vrhunskim hotelima, noćnim klubovima i restoranima. Uz chill out, lounge, latino glazbu i zalazak sunca na plaži …

Nautička ishodišta za sve užitke u Istri upravo su i marine raspoređene duž cijele njene obale - od Umaga, Novigrada, Funtane, Vrsara, Rovinja, do Pule, Verude i Pomera.

Naša patrola sutra kreće s pričama iz Umaga, iz ACI marine i njene okoline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:41