METEOROLOGIJA

VIDEO: ORKANSKO NEVRIJEME POHARALO DIJELOVE HRVATSKE Strašna oluja pogodila Sisak, tuča padala u Međimurju, prolom oblaka i u Zagrebu

 
 Boris Kovačev / CROPIX, screenshot Facebook / Neverin.hr, screenshot SBplus

U skladu s najavama meteorologa, jaka grmljavinska nevremena koja su tijekom poslijepodneva u srijedu poharala više dijelova Bosne i Hercegovine premjestila su se u Hrvatsku, a prvi se na udaru snažne oluje u predvečerje našao Sisak.

Iz toga grada posredstvom portala Neverin.hr stižu dramatični prizori oluje koja je u kratkom vremenu, od 19 do 19:30h, potopila dijelove grada.

Kako velike količine oborine nije mogla prihvatiti gradska kanalizacija, došlo je do zastoja u prometu, a poseban je problem nastao kada su dva željeznička podvožnjaka na ulazu u gradsko središte bila poplavljena, pa je u vodi zapelo nekoliko osobnih automobila. Budući da je i prilaz s Novog mosta u središte grada zatvoren zbog radova na rekonstrukciji mosta, promet je bio gotovo blokiran.

Zbog velike količine padalina i slabe vidljivosti dogodilo se i nekoliko lakših prometnih nesreća, koje su prošle samo s manjom materijalnom štetom.

Jak vjetar slomio je nekoliko grana i stabala, koji su dodatno otežali promet. Stanje se postupno normaliziralo poslije 20 sati.

Video: Snažno nevrijeme u Sisku (Željka Čičić via Neverin.hr)

Iz Siska se oluja počela premještati prema sjevernim dijelovima države. Pritom je bilo jačih pljuskova praćenih grmljavinom, tuče i jakih udara vjetra.

Još tijekom poslijepodneva pljuskovi s tučom zahvatili su Međimurje.

Video: Tuča u Međimurju (Emanuel Bratinščak via Neverin.hr)

Nevremena je bilo i u Slavoniji pa tako SBplus javlja o panici koja je ulovila konobare u popularnim kafićima u samom središtu grada koji su doslovce morali trčati za stolcima koje im je vjetar velikom brzinom nosio po korzu.

Ta je scena snimljena i u ovom videu:

Obilna kiša uz grmljavinu u kasnim poslijepodnevnim satima padala je i u Zagrebu.

Zagreb, 020518.
Nakon dugog perioda neobicno visokih temperatura i sparnog zraka, gradjane je u popodnevnim satima iznenadilo kisno nevrijeme praceno grmljavinom i munjama.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Zagreb, 020518.
Nakon dugog perioda neobicno visokih temperatura i sparnog zraka, gradjane je u popodnevnim satima iznenadilo kisno nevrijeme praceno grmljavinom i munjama.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Tijekom sljedećih sati očekuje se premještanje grmljavinskog sustava dalje prema sjeveru, nakon čega slijedi privremeno smirivanje vremena.

Iako je sporadičnih grmljavinskih pljuskova bilo posljednjih nekoliko dana na dijelu unutrašnjosti, ponegdje i lokalno izraženijeg nevremena s tučom, idući dani donose jaču destabilizaciju vremena uz grmljavinske pljuskove u cijeloj Hrvatskoj.

Ciklona koja se u utorak nalazila na sjeveru Afrike, tijekom srijede se premješta na jug Italije, a tijekom četvrtka i petka zadržavat će se na području središnjeg dijela Italije i značajnije utjecati na vrijeme u Hrvatskoj.

Jako strujanje s juga na prednjoj strani ciklone koja će se idućih dana približavati prema sjeveru ponovno će donijeti saharski pijesak sve do naših krajeva, najavljuje Neverin.hr.

Kiša koja će pritom padati, ponovno će sadržavati tragove pijeska stoga očekujemo povremeno i prljavu kišu.

Četvrtak i petak donose umjereno do pretežno oblačno vrijeme s čestim, ponegdje i obilnijim grmljavinskim pljuskovima. Pljuskovi će biti u vrlo nepravilnim intervalima, a između njih bit će i sunčanih razdoblja.

Pri tome je ponegdje moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme uz veće količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju te mogućnost jakog vjetra i tuče.

Načelno, veća vjerojatnost za pljuskove u unutrašnjosti postoji u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Zbog više naoblake i pljuskova, malo će i osvježiti, posebno u petak. Za vikend postupno smirivanje vremena, ali i dalje uz povremeno više naoblake i lokalne pljuskove.

Poznati servisi za vremenska upozorenja, odnosno upozorenja na opasne vremenske prilike izdali su upozorenje povodom nadolazeće ciklone i grmljavinskih pljuskova.

Meteoalarm tako napominje da je vjerojatnost grmljavine veća od 60% te da budemo na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno treba pripaziti u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Upozorenje žutog stupnja izdano je za cijelu Hrvatsku, a za priobalni dio dodatno se upozorava na jak i olujan vjetar, posebice na jugo u Dalmaciji.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, napominje Meteoalarm.

Estofex je izdao upozorenje prvog stupnja za Austriju, Sloveniju, Mađarsku i dijelove Hrvatske, prvenstveno zbog mogućnosti velike tuče i jakih udara vjetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:59