HRVATICA ZALJUBLJENA U TERORISTA

VIDEO OTKRIVAMO Zagrepčanka Amina CIA-u dovela do svog muža, vođe al-Qa’ide!

Kako piše danski dnevnik Jylandsposten, tajni agent PET-e iskoristio je Aminu za zamku terorističkom vođi

Zagrepčanka Amina ima 34 godine. Živi kao udovica u Jemenu i radi za časopis al-Qaide Inspire.

Njezina muža, Anwara al Awlakija, Amerikanci su ubili lani u rujnu u raketnom napadu iz bespitlotne letjelice na njegovo vozilo: bio je važan čovjek iz vrha al-Qaide okarakteriziran kao Bin Laden Interneta .

Amina nije slutila da joj je kontakt s terorističkim vođom pripremio danski tajni agent Morten Strom u suradnji s CIA-om koja se nadala preko nje pronaći i likvidirati Al Awlakija.

Početkom listopada danski dnevnik Jylandsposten otkrio je da je PET, danska tajna policija, pomogla Amerikancima pronaći Anwara al Awlakija, vođu al-Qaide za Arapski poluotok, a glavna uloga u akciji ubojstva terostisčkog vođe bila je namijenjena Zagrepčanki Amini.

Smrt odobrio Obama

Tako barem tvrdi Morten Storm koji za sebe kaže da je bio agent PET-a koji je od CIA-e nagrađen sa 250.000 dolara za uspješno obavljen zadatak.

Ali, kako je Amina uopće došla u kontakt s Al Awlakijem?

Storm se kretao u europskim islamističkim krugovima i predstavljao kao radikalni musliman. S vremenom je stjecao povjerenje militanata i radikalnih imama.

Naposlijetku je upoznao i Anwara Al Awlakija čije je ubojstvo u travnju prošle godine odobrio američki predsjednik Obama: Awlaki je preko Faebooka i na Youtubeu pozivao na napade na SAD-e i druge zapadne ciljeve.

Jemenski imam

Stormu je taj jemenski imam jednom prilikom rekao kako bi želio imati suprugu iz Europe koja dijeli njegove stavove i spremna je živjeti i umrijeti za vjeru.

Storm je o tom razgovoru s Awlakijem obavijestio svoje kontakte i plan je skovan: namjestit će mu suprugu i tako doći do njega. Storm je otvorio Facebook stranice posvećene Awlakiju koje će posjećivati imamovi simpatizeri. Nada se da će među njima pronaći ženu za Awlakija.

Militantna islamistica

Nije trebalo dugo čekati da je na “fejs” nakači militantna islamistica zagrijana za Awlakija. Zove se Amina i iz Zagreba je. Počinje se dopisivati sa Stormom. Zanima je traži li Awlaki još jednu suprugu i objašnjava kako je ona zainteresirana.

“Ako on traži još jednu ženu, onda mu možeš predložiti brak”, piše Amina. Storm prenosi poruku Anwaru i istovremeno o “ulovu” obavještava CIA-u.

U drugoj tekstualnoj poruci iz Zagreba Amina piše: “Respektiram njega i to što radi za Islam. Želim biti s njime svugdje”.

U proljeće 2010. Storm se nalazi s Aminom u Beču. Ona se želi uvjeriti da joj Storm ne laže i da jest ono za što se izdaje - Awlakijev pouzdanik.

Storm joj donosi snimku s Awlakijevom porukom. Anwar joj objašnjava kako živi u teškim uvjetima. No kaže, ako je ona spremna mijenjati lokacije, živjeti u stalnoj opasnosti i često ne imati kontakte s bližnjima, on prihvaća njenu ponudu. Videoprosidba glasi: “Molit ću se Alahu da te vodi odluci koja je najbolja za tebe u ovom životu i životu nakon toga. Molim se i da te Alah odvede na pravi put i kad je u pitanju moja prosidba”.

Amina sada šalje Awlakiju svoju videosnimku kako bi budući suprug vidio kako izgleda. Objašnjava mu kako je spremna za život koji je čeka s njim: “Imam 32 godine i spremna sam za opasne stvari. Ne bojim se ni umrijeti ako to Alah od mene traži”. I dodaje: “Htjela bih ti samo reći da sam jako nervozna. Pristajem na sve što moram činiti. Poslat ću ti i jednu privatnu snimku”.

Borac za vjeru

Danac je na susretu pita je li svjesna u što se upušta, a Amina odgovara da želi biti borac za vjeru. Awlaki preko Storma šalje poruku Amini što da ponese u Jemen: odjeću za toplo vrijeme, higijenske potrepštine, srednji kofer, ručnu torbu i barem 3000 dolara. Posljednji put Storm i Amina susreću se 18. svibnja 2010. Storm joj predaje kofer i novac, 3000 dolara koji su joj potrebni za put.

Međutim, Amina ne zna da je CIA u njenu prtljagu postavila uređaj za praćenje. Amina se vraća u Zagreb i 2. lipnja kreće na put u Sanu. Nakon ugodnog leta preko Istanbula slijeće u jemensku prijestolnicu gdje, prema Awlakijevim uputama, ostaje dva tjedna i pohađa tečaj jezika. Nije bila ni svjesna da su svaki njezin korak pratili agenti CIA-e u svakom gradu, na svako aerodromu i graničnom prijalzu gdje je prošla.

U međuvremenu, agenti CIA-e i PET-a nalaze se u Kopenhagenu sa Stormom i predaju mu nagradu: kofer sa 250.000 dolara.

Propast plana

Nakon dva tjedna Amina treba krenuti prema Awlakijevom skrovištu u unutrašnjosti Jemena. CIA je spreman za akciju, no po njih sve kreće po zlu: Awlaki poručuje Amini da najnužnije stvari stavi u malu najlonsku vrećicu i krene prema njegovu skrovištu.

Kofer s odašiljačem ostaje u Sani i CIA-in plan propada. Likvidacija se ipak dogodila, ali godinu dana kasnije u zasebnom napadu .

Awlakijeva treća žena postala je udovica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 03:54