ZAUSTAVLJEN NAPAD

Al-Qa'ida pokušala dignuti u zrak zgradu američkih Saveznih rezervi u New Yorku: Plan spriječio prikriveni agent FBI-ja!

'Nećemo prestati dok ne postignemo pobjedu ili mučeništvo'
Gilbert police officers walk inside the police tape outside a crime scene Wednesday, May 2, 2012 in Gilbert, Ariz. Police in the Phoenix suburb of Gilbert say a man shot and killed four people, including a toddler, before killing himself. (AP Photo/Matt York)
 Matt York/AP

NEW YORK - FBI je u srijedu uhitio državljana Bangladeša za kojeg tvrde kako je planirao raznijeti zgradu Saveznih rezervi na Manhattanu, samo nekoliko gradskih blokova dalje od nekadašnje lokacije World Trade Centra.

Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis (21) uhićen je nakon što je parkirao kombi koji je mislio da je pun eksploziva ispred zgrade i pokušao ga detonirati u samoubilačkom napadu.

Ranije tog dana, u skladištu je pripremio 500 kilograma inertnog materijala koji su mu dostavili savezni agenti, a za koji je vjerovao kako se radi o eksplozivu.

Snimio je i svoju izjavu na video.

- Nećemo prestati dok ne postignemo pobjedu ili mučeništvo, rekao je.

Nafis je navodno povezan s al-Qa'idom, a u Ameriku je doputovao u siječnju kako bi planirao i izveo napad. Pokušao je regrutirati pomoćnike, no jedan od njih bio je prikriveni agent FBI-a.

FBI je izjavio kako javnost ni u jednom trenutku istrage nije bila u opasnosti. Bit će optužen za pokušaj korištenja oružja masovnog uništenja i planiranje pružanja materijalne pomoći al-Qa'idi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:48