RAZDOR U ŽIVOM ZIDU

VIDEO: PERNAR OBJAVIO DA ZAJEDNO S BUNJCEM NAPUŠTA ŽIVI ZID! 'Osnovat ćemo novu stranku'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar u srijedu je najavio da zajedno sa stranačkim kolegom Branimirom Bunjcem napušta Živi zid zbog diktature koju je tamo uvela potpredsjednica stranke Vladimira Palfi, inače supruga predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića.

Pernar je najavio da će osnovati novu stranku, a postoji i mogućnost njegova povratka u stranku Abeceda demokracije, čiji je bio član u trenutku konstituiranja Sabora.

"Predsjednik Abecede demokracije Stjepan Vujanić dao mi je na znanje da su mi vrata te stranke uvijek otvorena, pa nema potrebe za osnivanjem nove stranke. Rekao mi je kako želi da budem predsjednik stranke, a i članstvo stranke želi da dođem. Igrom slučaja i spletom povijesnih okolnosti ispalo je da je ta odluka bila ispravna i da će novac od mojega mandata ići meni kao saborskom zastupniku, a neće ostati na upravljanje Vladimiri Palfi“, rekao je Pernar novinarima u Hrvatskom saboru.

Također nije isključio mogućnost da se kandidira na izborima za predsjednika Republike.

Pernar je ustvrdio kako je glavni razlog odlaska njega i Bunjca iz Živog zida ponašanje potpredsjednice Palfi.

"Još jučer je Vladimira Palfi govorila da želi biti samo kućanica i da je ne zanima visoka politika, a ja sam znao da je to laž. Dao sam joj posljednju priliku, a ona je odgovorila da nastavlja vladati Živim zidom, ne želi prepustiti vlast unutar stranke i ne želi poslušati volju članstva i javnosti koji je ne podržavaju. Ovdje se radi o diktaturi i isključivo njenoj samovolji bez ikakve osnove“, kazao je.

Ispričao je kako je u srijedu još pokušao razgovarati sa Sinčićem i rekao mu da, nakon sve sramote koju je Palfi napravila i laži koje je izrekla, a lagala je i njega samog, jednostavno mora otići iz Glavnog odbora stranke i više ne može vladati strankom.

Između žene i stranke izabrao je ženu

"Između Bunjca i mene i kompletnog članstva Sinčić je donio očekivanu odluku, što nam je još davno rekao - 'između žene i stranke, ja moram izabrati Vladimiru'", prepričao je Pernar.

Tom odlukom Sinčić je zapečatio ne samo sudbinu Živog zida nego i vlastitu, smatra Pernar koji je, kaže, cijelo vrijeme vjerovao da Sinčić može voditi stranku. Međutim, stavio je privatni interes svoje žene iznad interesa stranke i time će doći do potpunog sloma njegovog osobnog, ali i rejtinga Živog zida, kao i do egzodusa članstva.

"Nakon što me sinoć izbacila iz kuće, shvatio sam da više bilo kakav razgovor i dijalog nisu mogući", poručio je Pernar koji tvrdi kako "na neki način još uvijek voli Palfi i Sinčića i ima emocionalan odnos prema njima, ali ljubav je jedno, a vladanje nad strankom, njena samovolja i diktatura drugo".

Mislio sam da će Sinčić konačno postati predsjednik stranke što on, zapravo, cijelo vrijeme nije bio jer je sve odluke donosila Vladimira, a on je odlučio i dalje ne biti predsjednik stranke i sve se nastavlja po starom, dodao je Pernar ocijenivši da su najavljeni unutarstaranački izbori farsa od koje neće biti ništa jer svi znaju da Palfi ne može dobiti glasove na izborima.

Uvjeren je da je Palfi lagala i kada je rekla da ne želi biti saborska zastupnica, što će se pokazati u idućim danima, jer ona vodi dijalog tako da je "ili po njenom ili nikako".

Sinčić više nema legitimitet među članstvom

"Za mene je ovo gotovo, izlazim iz stranke. Jedino u teoriji Sinčić može dati ostavku, ali i za to je vrijeme isteklo. To bi bio potez očajnika i gubitnika, ali ni zbog toga se ne bih predomislio oko napuštanja stranke", poručio je Pernar ustvrdivši kako ni Sinčić više nema legitimitet među članstvom.

Odbacio je tumačenja da on i Bunjac sve ovo rade zbog mandata i novca, ustvrdivši kako njih dvojica "više ne žele trpjeti tu tiraniju".

Pernar nije ni potvrdio niti demantirao navode bišeg živozidaša Hrvoja Runtića, koji je prije više od dvije godine napustio stranku uz optužbe da su "stizale žute kuverte s donacijama iz sumnjivih izvora".

Pernar sada kaže da su "žute kuverte bile samo žuta zastava, a pravi razlog Runtićeva odlaska je diktatura Vladimire Palfi".

-------------------

U nastavku možete pročitati tijek današnjih događanja u vrhu stranke Živi zid.

NOVO 11:19 --> - Osobno ću osnovati novu stranku s kolegama i mi ćemo nastaviti političku borbu - objavio je u Saboru. Upitan što je sa strankom Abeceda demokracije, Pernar je rekao da su mu vrata u toj stranci otvorena.

- Što se tiče Abecede demokracije, predsjednik stranke mi je rekao da su vrata otvorena, može se i ime promijeniti, rekao mi je da mi želi da ja budem predsjednik stranke, a novac od mandata da je moj. Igrom slučaja, spletom povijesnih okolnosti, ispada da je ta odluka bila ispravna. Novac od tog mandata ići će meni kao saborskom zastupniku, a neće ići na upravljanje Vladimiri Palfi - rekao je Pernar.

- Mogao bih u teoriji osnovati 134. stranku, ali suludo je osnivati novu stranku, ako je moguće da postojeća stranka promijeni ime i nastavi s radom - objasnio je Pernar.

- Moja politička budućnost je u rukama hrvatskog naroda. Ja sam spreman nastaviti s političkom borbom, spreman sam ići do kraja, spreman sam ići i u utrku za predsjednika države - rekao je Pernar o svojoj budućnosti u politici..

Želim reći članstvu ako žele da njima vlada jedna osoba, to je njihov odabir, ja ih ne mogu zaustaviti. Moja politička budućnost je u rukama hrvatskog naroda, spremna sam na političku borbu, spreman sam ići i za predsjednika države, neću isključiti kandidaturu. Sigurno mogu reći da proces donošenja odluka u Živom zidu nema veze s dijalogom. Vladimira Palfi je toliko moćna žena, da je stvarna predsjednica Živog zida, poručio je Pernar.

-------------------

11:10 Osnovat ću novu stranku s kolegama i nastavit ćemo političku borbu. Sinčić priča o dijalogu, ali svatko u Živom zidu zna da dijaloga nema, poručio je Ivan Pernar na pressi u Saboru u 11 sati.

- Još jučer je kolegica Palfi govorila na televiziji da želi biti samo kućanica, da ne želi ići u Sabor. Znao sam da je to laž, ali dao sam joj posebnu priliku, a ona je dogovorila da nastavlja vladati Živim zidom, da ne želi poslušati odluku članstva. Ovdje se radi o diktaturi, ona nema podršku birača, ovo je njezina samovolja. Pokušao sam jučer sa sinčićem ljudski razgovarati nako svih laži koje je izrekla, i njega je lagala. Rekao sam da mora otići iz Glavnog odbora stranke. Imat će njezin muž veliku plaću u Bruxellesu, neka se bavi djecom. Sinčić je donio odluku koju sam očekivao, otkrio je Pernar na pressici.

- Jednom davno je Sinčić rekao: 'Vi znate da između žene i stranke ja moram birati obitelj'. Time je zapečatio sudbinu stranke,

vjerovao sam da Sinčić može voditi stranku, ali on je privatni interes stavio iznad interesa stranke, znajući da će doći do sloma, doći će do egzodusa članova stranke. Mene je njegova žena izbacila iz kuće, tada sam shvatio da bilo kakav razogovor nije moguć. S ljudske strane, i ja volim Vladimiru, voilim i Sinčića, ali pukla je ljubav. Ljubav je jedno, a samovolja i diktatura je drugo. On zapravo nije bio šef stranke, sve je odluke donosila Vladimira, nema osnove po kojoj bi Palfi vladala strankom, ona ne može dobiti izbore, rekao je.

U jednom trenutku novinari su ga zasuli pitanjima, no Pernar se nije snašao: 'Čekajte, ne mogu odgovoriti svima, nisam ja vaš potrčko, kao što nisam ni Vladimirin'.

- Ovdje se ne radi oko toga da Bunjac ne da mandat, ovdje se radi o drugim stvarima. Sigurno je da i on izlazi iz Živog zida. Vidjet ćete kojom brzinom će Vladimira ući u Sabor, poručio je.

Branimir Bunjac će se obratiti javnost u 11.30 sati.

-------------------

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić priopćio je u četvrtak da će u idućih šest dana inzistirati na seriji sastanaka s kolegama na svim razinama u stranci, jer se kriza rješava dijalogom, a ne ultimatumima, dok je saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar objavio da on i drugi zastupnik Branimir Bunjac izlaze iz Živog zida.

Pernar je putem Facebooka poručio:

- U 11 sati na konferenciji za medije izlazim iz Živog zida, kao i kolega Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku koja je bila i očekivana, po još jedan put stao je na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti nažalost mu je nebitno. Što se tiče dijaloga kojeg sada zagovara i on sam zna da ga već godinama nema i to zbog osobe čija ostavka se danas traži, poručio je.

Samo nekoliko minuta prije njega Sinčić je odgovorio na ultimatum.

"S obzirom na veliku količinu informacija koje se u kratkom vremenu pojavljuju u medijima i na količinu emocija, kao najodgovornija osoba u stranci imam obvezu prema biračima, javnosti i članovima postupati zrelo i trezveno, kao odgovoran čovjek i odgovoran političar”, naveo je Sinčić u priopćenju.

Najavio je da će u sljedećih šest dana inzistirati na seriji sastanaka s kolegama na svim razinama u stranci te do završetka tih sastanaka neće donijeti niti jednu stranačku odluku. "Kriza u stranci rješava se dijalogom, a ne ultimatumima", poručio je predsjednik Živog zida.

U Živom zidu došlo je do sukoba oko toga tko će biti stranački zastupnik u Europskom parlamentu. Bunjac i Pernar optužili su Palfi da provodi samovolju u stranci te da je ona glavni uzrok krize.

Bunjac, koji se usprotivio odluci da nositelj liste Tihomir Lukanić bude europarlamentarni zastupnik, u utorak je suspendiran jer se, izvijestio je Sinčić, nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament.

Pernar je potom najavio da će napustiti Živi zid ako bude isključen Bunjac, a Sinčić je prozvao svoje dosadašnje najbliže suradnike Bunjca i Pernara za "koristoljublje i častohljeplje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:10