STIGLO I OBJAŠNJENJE

VIDEO: PITANJE O NABAVI ČETIRI TONE LOSOSA ZA PANTOVČAK ZBUNILO PREDSJEDNICU 'Oprostite, čiji ured… Četiri tone ribe?! Lososa?!'

 CROPIX

Nakon što je otvorila privremeni ured u Varaždinu, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na konferenciji za medije zbunilo je pitanje novinarke N1 televizije o javnoj nabavi ribe za Ured predsjednice.

Naime, novinarka je predsjednici postavila pitanje zašto je njezin Ured naručio četiri tone ribe, no predsjednica, čini se, nije znala o čemu se radi.

- Možete li mi malo pojasniti tu količinu, osim toga, zašto losos uz svu našu jadransku ribu? Također, hrvatski ribari nisu baš upućeni da je taj natječaj objavljen... - upitala je novinarka N1 televizije, a predsjednica je ostala vidno zatečena.

- Oprostite, čiji ured? - pitala je predsjednica, na što joj je novinarka rekla Ured predsjednice, odnosno restoran.

- … je naručio četiri tone ribe?! - zbunjena je bila predsjednica.

- Da, lososa, potvrdila joj je novinarka.

- Lososa?, upitala je predsjednica pogledavajući prema jednom od svojih suradnika, a u isto vrijeme novinarka joj je pojasnila kako je natječaj objavljen u Narodnim novinama i kako je to već drugi natječaj.

Situaciju je tada pokušao objasniti jedan predsjedničin suradnik komentirajući proces javne nabave, te kako je to planirana količina za jednu godinu koja se obično 'ne ispuni'.

- Dobro, odgovorit će vam Ured. Mislim, pitanjima javne nabave u Uredu stvarno se ne bavim - uključila se u raspravu predsjednica.

Prema podacima objavljenim u Narodnim novinama, natječaj za nabavu gotovo četiri tone ribe za restoran Ureda predsjednice poništen je već dva puta jer jedini ponuditelj, tvrtka Ugoru, ne može udovoljiti uvjetima natječaja.

Ugoru nije dokazao da je posljednje tri godine imao značajnije ugovore niti je naveo podrijetlo svakoga komada ribe – a ima ih od gofova, škampi i jastoga do lososa – zbog čega je pao na natječaju.

Ured predsjednice naknadno je televiziji N1 poslao priopćenje s objašnjenjem vezano uz nabavu ribe.

'Sukladno Zakonu o javnoj nabavi („Narodne novine“, broj: 90/11, 83/13, 143/13 i 13/14) u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljen je poziv na nadmetanje za nabavu i isporuku namirnica za potrebe restorana u Uredu predsjednice Republike Hrvatske.

Ured predsjednice Republike Hrvatske pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma za razdoblje od 2 (dvije) godine.

Vezano na Vaš upit o količini od četiri tone ribe navedenoj u troškovniku, radi se o okvirnoj količini za razdoblje od dvije godine. U dokumentaciji za nadmetanje navedeno je da je količina predmeta nabave iz pojedinačnih ugovora na temelju sklopljenog okvirnog sporazuma ovisna o potrebama Naručitelja, te se Ured ne obvezuje na realizaciju svih količina iz pojedinačnih ugovora. Troškovnik predviđa široku paletu mogućih potreba za pojedinim namjernicama koje se mogu pojaviti.

Potrošnja ribe, kao i ostalih namirnica, ovisi o programima i aktivnostima koji se odvijaju u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, tj. o broju državnih posjeta, prijema, organizacija summita i ostalih protokolarnih događanja, te obroka koji se spravljaju u restoranu Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Prilikom sastavljanja Troškovnika za nabavu ribe vodilo se računa o raznolikosti i dostupnosti pojedinih vrsta tijekom cijele godine, te o količinama predviđenim u svrhu realizacije zahtjevnijih protokolarnih menija', pojasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:38