ZAHTJEVI ZA VEĆE PLAĆE

VIDEO: PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE ODBRUSIO KUJUNDŽIĆU I DIVJAK 'Mi smo članovi Vlade, a ne sindikata'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade poručio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata.

"Želim istaknuti da unatoč razumijevanju za ministra zdravstva i ministricu znanosti i obrazovanja, koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih grana, da smo mi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata", rekao je Plenković u sklopu točke o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovanja Vladina pregovaračkog odbora.

Sve pregovore vodit ćemo na konzistentan, učinkovit i horizontalan način, naglasio je dodavši kako od svih u Vladi očekuje da do kraja respektiraju taj horizontalni princip i načelo djelovanja, kojeg se Vlada drži protekle tri godine, jer to je jedini učinkoviti način.

Podsjetio je kako će njegova Vlada i ove godine od 1. listopada povećati osnovicu plaća u javnim i državnim službama za dva posto, nakon što ju je početkom godine povećala za tri posto.

"Prema tome, rasprave o osnovicama, koeficijentima i dodacima, nešto su sa čime smo mi familijarizirani, i sindikati naravno. No, meni kao predsjedniku Vlade i cijeloj Vladi bitna je fiskalna i financijska održivost cijelog proračuna, gdje smo ostvarili suficite. I da bismo to uspjeli nastaviti i dalje konsolidirati moramo voditi računa o onome što je realno", ističe Plenković.

Vlada je potom, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama KU-a za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovala svoj pregovarački odbor.

KU za zdravstvo zaključen je 26. ožujka prošle godine na 12 mjeseci kako bi se tijekom toga razdoblja izmijenio Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata i time omogućilo Hrvatskom liječničkom sindikatu sudjelovanje u pregovaračkom odboru sindikata.

No, kako zakon nije izmijenjen pregovarački odbori Vlade i sindikata usuglasili su Dodatak I. KU-u po kojem se on nastavio primjenjivati od 27. ožujka ove godine do zaključenja Dodatka II. KU, a najduže do 31. srpnja ove godine.

S obzirom na to da Dodatak II. KU-a nije zaključen do 31. srpnja, pregovarački odbori Vlade i sindikata produžili su primjenu Kolektivnog ugovora do 31. listopada ove godine.

Također, Dodatkom I. ugovorne stane obvezale su se da će nastaviti pregovore o materijalnim i drugim pitanjima radi donošenja Dodatka II. KU-u, pa je stoga Vlada danas donijela odluku o pokretanju pregovora.

Divjak i Kujundžić kažu da im premijerova poruka ne smeta

Nakon što ih je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković upozorio da su "članovi Vlade, a ne sindikata", nakon sjednice su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekli kako ih premijerova poruka nije zasmetala i vjeruju da će se naći sredstva za njihove zahtjeve.

"Bilo je baš simpatično", kratko je komentirala Divjak tu izjavu nakon sjednice rekavši kako je premijerov komentar nije zasmetao.

"Vrlo jasno sam se od samog početka zalagala za ulaganje u znanost kao prioritet, oko toga nema diskusije, a o konkretnim rješenjima treba se razgovarati. Većim zalaganjem će i javnost prepoznati da ne može biti većeg napretka, pa i onog ekonomskog, bez da više ulažemo, ne samo u gradnju i opremanje, nego i u ljude u obrazovanju", naglasila je Divjak.

Dodaje kako je svjesna da je članica Vlade "ali dolazi iz akademske zajednice, gdje se izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan potiče i mora biti ministrova zadaća".

Novinari su pitali i ministra zdravlja Milana Kujundžića da prokomentira Plenkovićevu poruku.

"Nije lako nalaziti novce, a isto tako vjerujem da će se novci naći i da će sve biti dobro", kazao je Kujundžić.

No, nije mu se svidjelo pitanje je li to bila svojevrsna premijerova kazna jer ga je "lupio po prstima".

"Nitko mene nije lupio po prstima, niti se ja svrstavam nigdje, ja sam Hrvat, koji je za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente", odvratio je Kujundžić.

Marić: Ispada da sam protiv povećanja plaća, što nije točno

Ministar financija Zdravko Marić nije u četvrtak želio komentirati ponašanje ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, ali je poručio da iz njihove korespondencije i izričaja ispada kako je on protiv povećanja plaća, "što nije točno".

Novinari su stoga nakon sjednice Vlade ministra financija upitali da prokomentira Plenkovićevu poruku ministrima, kojima je poručio da su članovi Vlade a ne sindikata, na što je Marić poručio da neće komentirati njihove načine rada, već može govoriti samo o svom načinu.

Istaknuo je da on nikome ne šalje poruke putem javnih sredstava, ne govori tko bi što u svom resoru trebao raditi, a ono što ima za reći kaže na sastancima i brani argumentima.

"Ali iz takve vrste korespondencije i izričaja ispada da sam ja osobno ili Ministarstvo financija protiv povećanja plaća. To nije točno, dapače, vrlo sam za povećanje plaća, ne samo liječnika i učitelja, nego svih zaposlenika u Hrvatskoj, no u skladu s mogućnostima", kaže Marić.

Ponovio je kako je Vlada kolektivno tijelo, svaki njezin član koji nastupa javno ima odgovornost, a njegove riječi težinu.

"Od prvog dana aktivno radimo na politici plaća javnih i državnih službenika, uz dužno poštovanje prema svakom resoru i segmentu. Nitko u Vladi nije protiv povećanja plaća, ali sve skupa moramo uskladiti s mogućnostima. Ako govorimo o zdravstvenim djelatnicima, ne možemo zanemariti policajce, a isto tako kada govorimo o policajcima, ne možemo zanemariti inspektore, carinike ili učitelje ili djelatnike u kulturi", naglasio je.

Pri izradi proračuna svo vrijeme radili su vrlo proaktivno na pronalasku rješenja. "Uvijek imamo određenih izazova u realiziranju proračuna, ali to je moj posao, kao i ostalih kolega u Vladi, da se s tim izazovima borimo na adekvatan način i postignemo željene efekte postavljene kao prioritet", kaže Marić.

Divjak: Obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže, a ne trošak

Ministrica obrazovanja iz redova HNS-a Blaženka Divjak poručila je u četvrtak uoči Vladine sjednice da obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže na državnoj razini, pa se na to ne smije gledati kao na trošak.

Uz Divjak, prethodno je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) poručio da prosvjetni radnici "zaslužuju veće plaće" jer se dugo ništa nije mijenjalo u prosvjeti. Isti zahtjev za povećanjem plaća najavio je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Očekujemo da se na razini Vlade to usuglasi, moramo pokazati da nam je obrazovanje prioritet, da nam nije trošak već ulaganje", poručila je Divjak u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

"Što se tiče koeficijenata, ne smijemo ih miješati s povećanjem osnovice, jer ako su koeficijenti nepravedni, onda je jaz između njih još veći. Kako bi to napravili ove nam godine treba 40 milijuna kuna, to je možda kao dvije malo veće fontane u Zagrebu", kazala je ministrica.

Najavila da će iduće godine trebati još više novca u obrazovanju.

"To je pitanje prioriteta, to se ne pokazuje tako da se samo o tome govori, nego da se stvarno ulaže u obrazovanje, što je investicija", naglasila je Divjak.

Plaće bi porasle četiri posto od početka školske godine i dva posto iduće godine

Dodala je kako su platili sve obaveze prema prijevoznicima, ove godine to iznosi 300 milijuna kuna, a to je povećanje od 42 milijuna kuna u odnosu na lani.

Na pitanje što ako premijer Andrej Plenković ne pristane na zahtjev o povećanju koeficijenata složenosti poslova prosvjetnih radnika odgovorila je kako je to proces - to je pitanje pravednosti i prepoznavanja prioriteta u državi.

Po njezinu prijedlogu, plaće u prosvjeti porasle bi četiri posto od početka školske godine i dva posto iduće godine.

Na pitanje strahuje li od štrajka prosvjetara ili prijevoznika, poručila je kako se "neke stvari rješavaju i na drugačije načine, jer tako to ide u demokraciji".

Sigurna sam da ćemo do početka školske godine doći do kvalitetnih rješenja, ustvrdila je ministrica dodavši kako eventualni štrajk neće ugroziti reformu obrazovanja, što su poručili i sindikati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:07