SLUČAJ AGROKOR

VIDEO: PLENKOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI Vlada još nema Ramljakovog nasljednika, Martina Dalić ostaje u Vladi: 'Povjerenikova ostavka je ispravan potez'

Nakon cjelodnevnih sastanaka u Banskim dvorima premijer Plenković je u večernjim satima održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da se s izvanrednim povjerenikom u Agrokoru Antom Ramljakom složio da je njegova ostavka ispravan potez. Potvrdio je i da Vlada još nema kandidata za njegova nasljednika te da će Ramljak na dužnosti ostati do imenovanja novog povjerenika. Premijer je kazao da jako dobro surađuje sa svojom potpredsjednicom i ministricom gospodarstva Martinom Dalić te da ona nastavlja obavljati svoj posao u Vladi
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 18:25 Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare poslao je ključnu poruku zaposlenicima Agrokora, dobavljačima i vjerovnicima rekavši da proces restrukturiranja ide dalje, ali i priznajući da Vlada još nije našla kandidata za nasljednika Ante Ramljaka.

- Proces restrukturiranja i proces nagodbe ide dalje. Vlada trenutno provodi konzultacije kako bi predložila imenovanje nove izvanredne Uprave. U međuvremenu će Ante Ramljak nastaviti svoj posao kao i do sada, rekao je te dodao:

- Nema trenutka prekida funkcioniranja izvanredne uprave. Niti ikakve opasnosti od destabiliziranja procesa, ovo je poruka sigurnosti, istaknuo je.

- Ramljakov jučerašnji potez nije me iznenadio. Njegova je ostavka bila neopoziva, ovakav je potez ispravan, zaključili smo. Napredak koji je postignut u Agrokoru je izuzetno dobar i funkcionira kako smo to vidjeli zadnjih 10 mjeseci. Zahvaljujem gospodinu Ramljaku i drugim stručnjacima koji su angažirani u ovom procesu u zadnjih 10 mjeseci. Želim poručiti da nema posebnog dramatičnog trenutka. Upravo obrnuto, sve odluke bit će dobro promišljene i savjesne, vodit ćemo računa o tome da nova izvanredna uprava bude kompetentna, poručio je premijer.

- Nisam smatrao da ovakva situacija zahtijeva urgentno djelovanje, odgovorio je Plenković na novinarski upit zbog čega Vlada nema novog Vladinog povjerenika s obzirom da se o njegovoj smjeni ili ostavci kalkulira već 15-ak dana.

Zagreb, 210218.
Premijer Andrej Plenkovic na konferenciji za medije obratio se javnosti nakon sto je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio ostavku.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

- Naravno da ova situacija nije ugodna, mislite da sam ja sretan, naravno da nisam zadovoljan političkim komentarima u javnosti. Ali moja odgovornost je veća - da ni s jednim svojim potezom ne ugrozim cilj. Moj odnos s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić je jako dobar i ona nastavlja raditi svoj posao, rekao je premijer.

Na novinarski upit rekao je da neće biti rekonstrukcije Vlade dok on ne odluči da je za to vrijeme.

Na upit novinara je odgovorio kako vjeruje da ostavke Ante Ramljaka i Marina Strmote, državnog tajnika za demografiju, nisu bile koordinirane. Za Strmotinu ostavku kaže da je bila prilično iznenađujuća.

Na pitanje je li točno da je barem 10 kandidata odbilo poziciju izvanrednog povjerenika, odgovorio je:

- Proces konzultacija traje, naše odluke bit će u najbolje interesu okončanja procesa i pouzdanosti i stručnosti, rekao je Plenković.

Na upit hoće li ovaj slučaj biti prijavljen DORH-u, Plenković je odgovorio da ne može odgovoriti na to pitanje. Podsjetimo, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila je ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna.

- Ne mogu odgovoriti na vaše pitanje. Činjenica da privatna kompanija angažira drugu privatnu kompaniju ne govori nam kako možemo doći do tog zaključka. Mislim da je Ramljakova neopoziva ostavka vrlo jasna poruka na koji način on vidi tu situaciju, rekao je premijer.

Na novinarsko pitanje hoće li biti otkazana suradnja tvrtki AlixPartners, odgovorio je:

- Vlada komunicira i s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i s kreditorima, mi smatramo da zbog osiguranja krajnjeg cilja, drugih velikih probjema u strukturi ne treba biti, rekao je.

Odgovorio je i na upit o tome jesu li on ili ministrica Dalić bili upoznati sa spornim iznosima savjetnicima:

- Ovaj detalj koji se odnosi na naknade savjetnicima iz AlixPartnersa nije bio u izvješćima s kojima sam bio upoznat, koji su na stranicama Vlade. Ja za to nisam znao. Stekao sam dojam da s tim iznosima nije bila upoznata ni gospođa Dalić. Znao sam da su angažirani ti ljudi, ali na koji način, nisam znao, rekao je.

- Na kraju će odgovornost za sve ovo biti odgovornost Vlade. Zato sam i rekao mislite li da bi se neka druga Vlada upustila u ovakav proces u smislu političke odluke. Mislite da sam ja predvidio ovako dramatičnu krizu s ovom kompanijom kada sam se kandidirao za predsjendika HDZ-a? Nema traženja opravdanja, postoji veliki problem koji se dogodio u mom mandatu. Tu se dogodila pogreška, reagirao sam kako treba. Nisam reagirao tako da krizu produljim. Nadam se da ćemo ubuduće biti oprezniji, poručio je.

Novinari su ga pitali i kontrolira li i upravlja li Vlada cijelom krizom, a premijer je poručio da sve što radi, radi na način da je potpuno siguran da su odluke u najboljem interesu države.

"Pa tako i ovo. Možemo reagirati abruptno, u trenutku reći, grozno, kakvi su ovi papiri. Nije moja uloga da ja produbljujem problem, moja je uloga da ih rješavam", kazao je.

"Sve što radim mora biti oprezno i odgovorno, pogotovo jer mi je cijeli proces došao pod upitnik javnosti zbog jedne situacije koja se mogla izbjeći i nije se smjela dogoditi. I zato sam oprezan", dodao je.

Plenković je odbacio usporedbe slučaja Agrokor sa Fimi mediom te poručio da će, kada završi cijeli proces oko Agrokora biti na Vladi i vladajućoj većini. "Nema nikakvoga izgovora, nema nikakvih traženja svojevrsnih opravdanja. Ima veliki problem koji se dogodio u mandatu ove Vlade. Ja ga nastojim riješiti najbolje što mogu, što znam. Ovdje se dogodila pogreška, kad se pogreška dogodila reagirao sam na način kako treba. Nisam reagirao da krizu produljim nego obrnuto i vjerujem da ćemo svi skupa naučiti nešto iz ove situacije i biti zajedno, kad gledam, oprezniji u cijeloj priči", dodao je.

Nije, kazao je, bio pod pritiskom iz svoje stranke zbog cijelog slučaja. "Nema nikakvog pritiska članova stranke. Ima jedna, sada već, temeljem iskustva, normalna i oprezna optika na procese koji se zbivaju i zato ih rješavamo. I to je sve. Nije nitko drugi preuzeo vodeću ulogu. Sve što sam ja rekao u prigodama kad smo ovu temu doticali je otprilike natom da u etičkom smislu ova situacija nama predstavlja problem i da ju želimo riješiti i da nismo sretni s njom", poručio je.

---------------------------------------

>>> NOVO 17:57 Plenkovićeva press konferencija trebala bi početi 'ubrzo'.

---------------------------------------

17:35 Iz Banskih dvora zasad nema informacija što se trenutno ondje događa i kada bi premijer mogao izaći pred novinare na najavljenu konferenciju.

Jedino što je iz Vlade nakon 16 sati službeno objavljeno je kratka obavijest i fotografija s Plenkovićeva susreta s glavnim direktorom Međunarodnog odbora Crvenog križa, na kojem je bila i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

---------------------------------------

16:16 I dalje se očekuje konferencija za novinare premijera Andreja Plenkovića.

---------------------------------------

15.12 - Povodom odlaska Ante Ramljaka iz Agrokora, po prvi put se oglasio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Doduše, šef oporbe se oglasio preko Twittera i to pomalo ironičnom objavom.

- Bilo bi 'super' da se Ramljak vrati u Texo Management pa nastavi raditi u ulozi njihovog savjetnika za Agrokor - napisao je Bernardić.

---------------------------------------

14.50 - Tijekom poslijepodneva ne prije 16 sati s obzirom na ranije dogovorene obveze, premijer Andrej Penković održat će konfereciju za novinare o situaciji u Agrokoru nakon što je ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika podnio Ante Ramljak, potvrđeno je u srijedu novinarima iz Banskih dvora.

Brojne novinarske ekipe ispred i u Vladi čekuju informaciju je li Vlada donijela odluku o Ramljakovom nasljedniku, a u Banskim dvorima tijekom cijelog dana traju razgovori na tu temu.

U Banske dvore nešto poslije 14 sati ušao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

---------------------------------------

14.22 - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov ocijenio je na konferenciji za novinare u Zadru da, nakon povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, treba otići i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a premijeru je poručio kako je vrijeme da donese odluke i predloži novog povjerenika kako bi se izbjegle nove štete.

- Mislim da je potpuno jasno da je pozicija bivšeg povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka postala neodrživa nakon skandala s plaćama savjetnika. On je šegrt Martine Dalić, a ona nije izbor HDZ-a, nego Andreja Plenkovića. Premijer Plenković je šutnjom samo izazvao paralizu. Odluka se trebala donijeti prije 15 do 20 dana o tome što će se raditi u Agrokoru i tko će zamijeniti gospodina Ramljaka - rekao je Petrov.

Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Petrov je pozvao da, kako je rekao, "napokon izađe iz svoje utvrde i više ne izaziva nestabilnost te donese odluku i da ime novog povjerenika kako ne bismo trpjeli dalje štetu".

- Martina Dalić i Ante Ramljak su tandem koji je izabrao Andrej Plenković. Po meni, trebaju odstupiti i ona i on. Ovo što se događa posljednjih dana usporedio bih sa serijom 'Život na sjeveru'. Sjetite se samo tih fantastičnih likova - dometnuo je predsjednik Mosta.

Poručio je kako je vrijeme da se počnu donositi odluke.

- Martina Dalić je osoba od osobnog povjerenja Andreja Plenkovića, i on je to tako jasno i prikazao. Hrvatska se zadnjih 15 do 20 dana vodi po principu autopilota - ustvrdio je Petrov odgovarajući na novinarsko pitanje o statusu potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Ne očekuje da će se procesi u Agrokoru usporiti ili loše odraditi.

- Ne očekujem da će procesi u Agrokoru biti usporeni ili loše odrađeni bez obzira na to tko će ih voditi jer zna se tko upravlja tim procesima. Tu glavnu riječ imaju povjerenici - zaključio je.

---------------------------------------

13:14 Neslužbeno doznajemo da su pregovori Vlade i uglednog konzultanta Željka Perića završili neuspjehom, te Perić ostaje savjetnik dobavljačima.

---------------------------------------

12.10 - Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu nakon neopozive ostavke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka kako proces restrukturiranja Agrokora ne smije ovisiti o jednom čovjeku.

- Nepotrebne mrlje koje su bačene na cjelokupni postupak ne smiju u drugi plan gurnuti cilj nagodbe – to svakako nisu rejtinzi političkih stranaka, nego zaštita hrvatskog gospodarstva u cjelini, zaštita industrijske proizvodnje te zaštita radnih mjesta u Hrvatskoj - priopćio je Vrdoljak u povodu najnovijih događanja u Agrokoru.

Vrdoljak smatra da s ovako osjetljivim postupkom nema odugovlačenja te da je nedopustivo skretanje pažnje na teme koje u konačnici nemaju direktan utjecaj na tisuće malih i srednjih dobavljača i desetke tisuća hrvatskih radnika.

---------------------------------------

11:27 - Ministar financija Zdravko Marić poručio je u srijedu kako je hrvatski financijski sustav stabilan te kako svi imaju odgovornost održavanja takvog stanja u budućnosti, pri čemu nije važan samo Agrokor, već svi sudionici financijskog tržišta.

'Nije jedino Agrokor tu tema, nego svi sudionici financijskog tržišta i to je ono što je nama najvažnije', ustvrdio je.

Upitan postoji li mogućnost da premijer danas iznese imena mogućih nasljednika Ante Ramljaka, ministar financija je kazao da nekoliko dana nije bio u zgradi Vlade, da je sada sjednica užeg kabineta te da će se sve čuti.

Na primjedbu novinara da se upravo Agrokor u zimskim i proljetnim prognozama Europske komisije navodi kao najveći rizik, Marić je odgovorio:

'Mi nismo to navodili u smislu operativnog poslovanja, ništa nismo skrivali već smo sve transparentno prikazali. To je uvijek određena vrsta rizika, međutim i dalje vjerujemo, prema ovim sadašnjim podacima i pokazateljima, da naše projekcije stoje'.

-------------------------------------------------

11:11 - Predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u srijedu da je Ante Ramljak, koji je podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor, zapravo preuzeo odgovornost premijera Andreja Plenkovića koji je, rekla je, imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a sada se našao u situaciji da sanira štetu.

- U ovom scenariju ništa neće biti dobro. Ramljak je zapravo preuzeo odgovornost premijera koji je imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a on se sada našao da zapravo sanira štetu i sanirat će je.

Mišljenja je i da cijela ta situacija neće završiti dobro.

- Ako nešto od početka krene loše, teško da će završiti dobro. Ova cijela priča je krenula loše, obavijena velom tajne i otvarao se problem na problem, a zapravo još uvijek ne vidimo nikakav rezultat. Prošlo je deset mjeseci i trebali bismo ga već vidjeti, a nismo - kazala je Mrak Taritaš.

-------------------------------------------------

10:24 Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić danas bi se trebali obratiti javnosti i objasniti zašto je Ante Ramljak podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor i u kojem smjeru će sada ići restrukturiranje samog koncerna.

Iz samog Agrokora jutros je stiglo priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

"Jučer je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

Razlog podnošenja ostavke Ramljak je objasnio sljedećim riječima: „Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci", navodi se u priopćenju Agrokora.

-------------------------------------------------

10:11 Nakon što je Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku, krenula je potraga za njegovim nasljednikom.

Kako javlja N1, pozivajući se na 'dobro obaviještene financijske krugove', neslužbeno se kao mogući kandidati za novog vladinog povjerenika spominje se par imena, među njima Fabris Peruško iz uprave Tiska i Vladimir Bošnjak, član izvanredne uprave zadužen za financije.

--------------------------------------------------

Podsjetimo, Ramljak je jučer podnio neopozivu ostavku i tako izazvao pravi potres u Banskim dvorima. Uslijedili su noćni sastanci, ali zaključaka još uvijek nema. Dalić je napustila Banske dvore 21.50 i poslala novinarima poruku da će se sve saznati danas...

U vezi s ostavkom Ramljaka izjavu je dala i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković.

- Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize tj. zastoje u pregovorima i u onome što je trebalo uslijediti ovih dana, a to je privođenje kraju nagodbe. Reakcija vjerovnika ovisit će o odluci Vlade jer ipak se radi o našim tražbinama pa će se nešto, valjda, i nas pitati. U svakom slučaju, proces je u vrlo osjetljivoj fazi - rekla je Vidaković, prenosi HRT.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u razgovoru za Media servis kako vjeruje da će do nagodbe u Agrokoru ipak doći dodavši i kako je HNB dao točne procjene kako bi razvoj situacije u Agrokoru mogao utjecati na rast gospodarstva.

Kazao je naime kako se inicijalna procjena HNB-a od 0,2 do 0,3 posto usporavanja rasta zbog restrukturiranja koncerna pokazala točnom.

Nije međutim želio prognozirati kako će se situacija oko Agrokora razvijati, rekavši da je to pitanje odnosa vjerovnika, nagodbe koja je pred njima, ali i nekih sudskih procesa što su u tijeku, koji mogu utjecati da nagodba ode u jednom ili drugom smjeru.

Razgovor je, treba istaknuti, vođen u utorak, prije navodne neopozive ostavke izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

Na pitanje misli li da će se nagodba postići odgovorio je potvrdno, jer je i u interesu vjerovnika da se nagode, budući da bi alternativa za njih bila loša.

"Međutim, taj proces sigurno neće biti lagan i opet ovisi o zauzimanju pozicija koje vjerovnici rade i pokretanju nekih sudskih sporova", naglasio je Vujčić, dodavši da je hrvatski bankarski sustav spreman i za najgori scenarij u Agrokoru.

"Mi smo gledali najgori mogući scenarij, utjecaj na hrvatski bankovni sustav, za koji smo odgovorni, financijsku stabilnost, i pod pretpostavkom da imate 100 posto otpis potraživanja, da se ništa ne naplati, što je nevjerojatno jer će se nešto sigurno naplatiti, ali kada se ništa ne bi naplatilo ne samo od duga Agrokora nego od cijele grupe povezanih poduzeća, hrvatski bankarski sustav bi i dalje imao ono što mi zovemo kapitalnu adekvatnost od 23,6 posto. To je znatno više, znači kapital kojeg bi banke imale, od onoga koji minimalno potreban i to bi osiguralo da su depoziti u bankama i dalje sigurni i stabilni", rekao je.

Po njegovim procjenama možda bi dvije banke trebale dokapitalizaciju, no stabilnost financijskog sustava bila bi osigurana.

Na brojne prozivke kako je HNB odgovoran za sve što se događalo oko Agrokora naglasio je da se HNB osjeća odgovornim što je osigurao stabilnost bankarskog sustava, što je i njegova dužnost.

Smatra da su njegovi ljudi obavili "fantastičan posao", jer su uspjeli izolirati financijski sustav od problema u koncernu Agrokor te su tako osigurali da, kako god se situacija u Agrokoru rasplela, depoziti u bankama ostanu sigurni.

Guverner HNB-a otkrio je Media servisu i kako je suradnja s premijerom Andrejem Plenkovićem i Vladom vrlo dobra, ali i očekuje li reizbor budući da je u zadnjim mjesecima mandata.

"Što se tiče mog reizbora, to naravno ne ovisi o meni. U ovom je trenutku projekt uvođenja eura je pred nama. Ja jesam bio zamjenik glavnog pregovarača za ulazak u EU tako da bi na neki način, u idućih pet, šest godina ovo trebao biti dovršetak u potpunosti tog projekta, barem s naše strane kao HNB-a", kaže Vujčić dodavši da će ipak Sabor odlučiti tko je dobra osoba da taj projekt provede.

Na dodatno pitanje što je njegova želja i bi li volio nastaviti mandat odgovorio je: "Gledajte ja ne znam nijednog, a znam puno guvernera u Europi i svijetu, koji je odbio prijedlog da bude guverner".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:06