INVESTICIJA KOJA SE ISPLATILA

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NOVI TERMINAL SPLITSKE ZRAČNE LUKE Samo u srpnju kroz nju je prošlo 723.000 putnika, evo kako sve to funkcionira!

 
 Robert Fajt / CROPIX

Sam ulazak pokretnom pješačkom trakom preko 120-metarskog mosta u Zračnu luku Split već izgleda kao ukrcaj. Desno ispod nas ostaju zapušteni Kaštelanski staklenici, a nadrealno se otvara aerodromski maslinik s 1000 stabala. Slijeva je stajanka na kojoj zrakoplov izgleda kao da je izdignut liftom iznad zemlje.

U novi terminal Zračne luke Split uloženo je čak 450 milijuna kuna, a sudeći po rekordnom prometu putnika, kojih je samo u srpnju bilo 723.000, investicija se očito isplatila.

Treba istaknuti i da je investicija financirana sredstvima Zračne luke, što i ne čudi jer je samo prošlogodišnja čista dobit bila 125 milijuna kuna, odnosno ostala im je svaka četvrta kuna od svih koje su prošle njihovim blagajnama.

Video snimio: Robert Fajt

Više od 60 posto prihoda čine zrakoplovni prihodi, oni od prihvata i otpreme putnika i zrakoplova, a ostatak pridonose trgovine, restorani, reklame i parking. Trošak za zrakoplovnu kompaniju jednog slijetanja, a onda i prihod za zračnu luku iznosi oko 20.000 kuna. Povezani su s oko 50 zemalja i 60 aviokompanija, ali prvih deset, od čega je čak šest niskobudžetnih, obavlja 80 posto prometa.

Cijelu reportažu o novom terminalu Zračne luke Split pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:13