BIJEG PREMA ZAPADU

VIDEO: 'POGLEDAJTE, SVE JE UNIŠTENO, KATASTROFA! OVO VAM JE HRVATSKA...' Francuska televizijska kuća napravila prilog o egzodusu mladih Hrvata

 
 France 24 youtube screenshot

Televizijska postaja France 24 napravila je prilog o hrvatskim ekonomskim problemima s naglaskom na iseljavanju mladih u inozemstvo. Autor priloga odmah je u startu rekao da Hrvatska privlači veliki broj turista iz cijele Europe, ali da se iza 'krajolika iz snova' kriju veliki problemi zbog koji traje veliki egzodus prema zapadnoj Europi.

- U Hrvatskoj je čak 25 posto osoba mlađih od 25 godina nezaposleno, a tek jedna od tri osobe s diplomom pronađe posao. Rezultat toga je da sve više mladih odlučilo tražiti posao u inozemstvu - stoji na početku priloga.

Prva postaja Francuza koji su došli snimati u Hrvatsku bila je zagrebački autobusni kolodvor. Tamo su susreli 29-godišnju Ivanu koja je upravo pušila posljednju cigaretu prije ukrcavanja na autobus za München. Razlog zašto odlazi i više je nego jednostavan. Završila je fakultet prije pet godina, a još uvijek je bez posla.

- Diplomirana sam arheologinja pa mi je izuzetno teško pronaći posao - rekla je Ivana.

Sljedeća postaja Francuzima je bio Berlin gdje su naišli na jednog od 450.000 Hrvata koji su dom pronašli u Njemačkoj. On se zove Marko, u njemačku prijestolnicu se doselio 2014. godine zajedno sa suprugom i radi kao električar. Čini se da mu dobro ide tamo, budući da se pohvalio kako zarađuje triput više nego što bi zaradio kod kuće, a usput je i poprilično cijenjen pa ga je šef upitao može li pronaći još kojeg radnika iz Hrvatske.

- Odgovorio sam mu da imam. Nazvao sam jednog prijatelja, pa je i on došao ovdje sa svojom suprugom.

Francuzi su potom otišli u Petrinju, 'malo mjesto koje je nekoć bila ratna zona'.

- Cijela regija se još oporavlja od ekonomske propasti, a u gradu su ostali samo još samo stariji ljudi - kaže autor dok s jednom starijom gospođom hoda ulicama koje izgledaju kao da je rat jučer završio.

- Pogledajte ovo! Sve je uništeno, sve se raspada. Katastrofa! Ovo vam je današnja Hrvatska, ništa više nije ostalo - govorila je gospođa dok je pokazivala Centar za mlade.

Da situacija u skorije vrijeme neće biti ništa bolja, novinar se uvjerio nakon posjeta Sveučilištu u Zagrebu. Kaže da sve više mladih uči strane jezike kako bi što brže pobjegli na Zapad.

- Moj dečko živi u Danskoj, sestra moje prijateljice u Irskoj, a obitelji mojih prijatelja su u Njemačkoj. Svi su pronašli poslove - rekla je jedna studentica na tečnom francuskom.

Na kraju je autor priloga posjetio Krešimira Ivandu, profesora na Ekonomskom fakultetu, koji je u kratkim crtama objasnio da je Hrvatska u velikom problemu.

- Ako govorimo o javnom sektoru, onda postoje problemi sa zdravstvenim, mirovinskim i socijalnim sustavima jer svi ovise o mladim ljudima koji plaćaju poreze i rade...

Na kraju priloga se zaključuje da usprkos svim naporima vlasti da se napravi nešto, u ovom trenutku nema naznaka da će se usporiti egzodus prema zapadu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:38