DRUŽENJE S UČENICIMA

VIDEO: PREDSJEDNICA POSJETILA ŠKOLU U SESVETAMA Učenicima je otkrila kako se ona osjećala u prvom razredu: 'Znate li priču o sloniću Hortonu?'

 
Kolinda Grabar-Kitarović u Sesvetama
 Ranko Šuvar / CROPIX

U povodu početka nastave u novoj školskoj godini, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u ponedjeljak sesvetsku gimnaziju i osnovnu školu Luka te učenicima i nastavnicima poželjela puno uspjeha, poručivši kako škola treba biti radost i znanje, ali i učenje socijalnih vještina.

Upitana jesu li svi spremni za provedbu kurikularne reforme, rekla je novinarima kako to trebaju procijeniti profesori i najavila da će i dalje poticati reformu školstva kako bi se Hrvatska izjednačila s najrazvijenijim zemljama svijeta.

Učenicima sesvetske gimnazije je poručila da uče i proširuju svoja znanja i vještine, ako im se pruži prilika i u inozemstvu, ali da se vrate u Hrvatsku i svoju zemlju obogaćuju znanjem. "Trebamo vas, nove generacije, neopterećene starim ideologijama i obogaćene znanjem, ne samo akademskim", kazala je.

Pozvala je učenike na međusobno poštovanje i timski rad te da razvijaju osobnu izvrsnost i iskoriste prednosti EU-a i globalizacije. Škola će vas pripremiti ne samo za akademsko zvanje, nego i dati životne sposobnosti koje će vam omogućiti da se snađete u modernom svijetu, dodala je.

Jedino uz obrazovanje i učenje čovjek može ostvariti svoje snove u današnjem globaliziranom svijetu koji se nalazi u novoj elektroničkoj dimenziji, istaknula je Grabar-Kitarović.

Također je govorila o svome školovanju, rekavši kako je uvijek vjerovala u sebe te zahvalila na svome uspjehu roditeljima u kojima je uvijek imala potporu.

Zagreb, 090919.
Gimnazija Sesvete.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic u prigodi pocetka nove skolske godine susrela se s ucenicima i profesorima Gimnazije Sesvete.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

"Vi ste naši budući predsjednici, premijeri, možda i astronauti"

Učenike Osnovne škole Luka, od kojih su neki danas krenuli u prvi razred, poučila je kako je osoba - osoba, ma kako malena bila, a čovjek - čovjek bez obzira na dob i visinu, ispričavši im basnu o sloniću Hortonu. Budite svoji, izrazite sebe, ne bojte se pitati i imati mišljenje i budite dobri jedni drugima, poručila je osnovnoškolcima.

"Škola je društvo, naša država, naša Hrvatska, a vi ste naši budući predsjednici, premijeri, možda i astronauti", dodala je Grabar-Kitarović.

Ravnatelj sesvetske gimnazije Slavko Ivanković govoreći o provedbi kurikularne reforme istaknuo je da će se sve novosti primijeniti u procesu nastave. "Godine pred nama su izazovne i bit će promjena, jer moramo na neki način paralelno voditi dva sustava, koji su nešto drugačiji i razlikuju se, ali kroz edukaciju, stručne seminare, sastanke i informacije te razgovore ravnatelja imamo dovoljno saznanja kako bi to trebalo izgledati", rekao je Ivanković.

Zagreb, 090919.
Gimnazija Sesvete.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic u prigodi pocetka nove skolske godine susrela se s ucenicima i profesorima Gimnazije Sesvete.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Vjerujem da će proces ići neometano, kako je i zamišljeno, rekao je Ivanković podsjetivši da je i ministrica Blaženka Divjak najavila da će se mnoge stvari rješavati u hodu i da je to proces.

Novi predmetni kurikulum ne podrazumijeva velike promjene, ali mijenjaju se metodologija poučavanja i programski zadaci. Od učenika će se tražiti da prepoznaju probleme u materiji i sadržaju i sve će biti usmjereno prema njima, pojasnio je.

Ravnateljica Osnovne škole Luka Marina Sabolović izvijestila je da škola ima 863 učenika u 39 razreda, od toga 88 prvašića u 4 razreda. U školi se uči kroz igru, radost i veselje. "Škola je naša radost, a znanje najveće bogatstvo", poručila je Sabolović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:33