SUSRET U LONDONU

VIDEO: SENZACIONALNA SNIMKA Tito je čistio Churchillu rever na odijelu. Engleski je čitao s papira...

Snimka je dio senzacionalnog i bogatog arhiva koji je Pathe pustio na YouTube

Titov engleski bio je štreberski tvrd, ali korektan i razgovjetan, puno bolji no što je ne-engleski koji su hrabro izgovarale Jadranka Kosor i Ingrid Antičević Marinović sa svojim ‘mast trast as’.

Iako, ne treba računati da je Titov engleski bio fluentan jer se nalazio i u situaciji kada je ne skidavši glupasti osmijeh s lica slušao svog sugovornika, britanskog premijera Winstona Churchilla, tijekom posjeta Velikoj Britaniji 1953. No, Titu se teško može zamjeriti što u svojim uvjetima obrazovanja nije engleskim vladao kao današnji političari.

Tito je u London stigao školskim brodom Galeb koji nije mogao pristati uz obalu pa su jugoslavenskog maršala i predsjednika koji je u posjet došao u vojnoj odori brodićem prebacili na obalu ispred parlamenta gdje ga je dočekao vojvoda of Edinburgha, Winston Churchill i ministar vanjskih poslova Anthony Eden.

Londončani su bili udaljeni kako dolazak komunističkog lidera ne bi isprovocirao tisuće neprijatelja komunizma koji su nakon Drugog svjetskog rata pobjegli u Veliku Britaniju.

Tito je svagdje pokazivao svoju narodsku crtu neposrednosti pa se tako ponašao i s britanskim premijerom, u jednom trenutku mu čak čisteći rever odijela, ali i upirući prstom tijekom razgovora, pokazuje snimka British Pathea koja je nedavno osvanula na YouTubeu. Riječ je o jednoj od snimki iz kolekcije od 85.000 filmova koje je napravila ta međunarodna filmska i producentska kuća. Tito je rekao kako Britanci mogu ljude u novoj Jugoslaviji smatrati prijateljima.

Film od 4.20 minuta prikazuje kako je Tito izazvao veliki interes svojim posjetom. Dok je brodić prilazio obali Temze gdje ga je čekala vojna jedinica i britanski premijer, na obali je mnoštvo zadržano na sigurnoj udaljenosti. Britanci su očito dobro procijenili da bi Tito mogao biti meta napada političkih neprijatelja. Zbog toga je nekoliko emigranata iz bivše Jugoslavije bilo pod nadzorom. Opreznost je imala smisla, pokazalo se to u trenutku kada je, nakon pozdravnog govora koji je Tito pročitao i pokazao da je u stanju izgovarati napisani engleski, odlazio prema rezidenciji britanskog premijera, a istodobno je grunula manja eksplozivna naprava koja nije nikoga ozlijedila. To objašnjava i zašto je mjesto gdje je Tito odsjeo držano u tajnosti.

Prilog spominje kako je riječ o prvom Titovu posjetu nakon prekida s Rusima, a iako službeno nije objavljen sadržaj Titovih zahtjeva, spiker navodi tri najvjerojatnija razloga njegova posjeta: više pomoći sa Zapada, više vojne opreme i pomoći pri pregovorima o luci Trstu.

Publike nije bilo ni pred Downing Streetom br. 10 ali su kamere pokazale kako su se Tito i Churchill tijekom ceremonijalnog slikanja za fotografiranje šalili kratkim rečenicama koje je Tito najčešće odslušao s osmijehom na licu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:18