OBJAVILI I REFERENDUMSKO PITANJE

VIDEO: Sindikalna referendumska inicijativa '67 je previše' prikupljat će potpise za raspisivanje referenduma od 27. travnja do 11. svibnja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2019. u 15:52

Zagreb, 180319.
Florijana Andrijaseca 18a.
Celnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske SSSH, Nezavisnih hrvatskih sindikata HNS i Matice hrvatskih sindikata MHS predstavili su na konferenciji za medije Sporazum o udruzivanju s ciljem prikupljanja potpisa za referendum. Organizacijski odbor Inicijative 67 je previse, objavio je referendumsko pitanje i datum pocetka prikupljanja potpisa za referendum.
Na fotografiji: Kresimir Sever, Mladen Novosel, Mirela Bojic i Vilim Ribic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Krešimir Sever, Mladen Novosel, Mirela Bojić, Vilim Ribić

 

Sindikalna referendumska inicijativa "67 je previše", koja se protivi odlasku u mirovinu u dobi od 67 godina, najavila je u ponedjeljak da će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma od 27. travnja do 11. svibnja, a objavili su i referendumsko pitanje kojim se predlaže vraćanje dobi od 65 godina za odlazak u starosnu mirovinu.

Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata na konferenciji za novinare predstavili su inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum, kojim se traži izmjena postojećeg Zakona o mirovinskom osiguranju.

 

Referendumsko pitanje u obliku zakonskog prijedloga

Referendumsko pitanje uobličeno je u prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se predlaže odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu u dobi od 60 godina i s 35 godina mirovinskog staža, smanjenje penalizacije prijevremene mirovine s 0,3 na 0,2 postom, te odgađanje poravnavanja dobne granice žena i muškaraca za odlazak u mirovinu.

Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja diljem Hrvatske, a sindikalni čelnici ističu kako bi građani bi mogli glasovanjem na referendumu izravno ukinuti mirovinsku reformu koju je progurao ministar rada i mirovinskog sustava  , protiv koje su sindikati još na prosvjedu u listopadu najavili referendum.

"Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67. godina starosti, jasno je da je penalizacija u Hrvatskoj za prijevremeni odlazak u mirovinu previsoka, jasno je da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti. Jedno, drugo i treće ključevi su za prikupljanje potpisa", kazao je Sever.

Naglasio je da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego u Europskoj uniji (EU), a samo u najrazvijenijim europskim zemljama, koje su i uvodile dulji radni vijek, živi se dulje.

Hrvati su bolesna, izrađena i siromašna nacija

"Život u zdravlju poslije 65 godine starosti u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosjek EU-a 10 godina. Mi smo bolesna, izrađena i siromašna nacija u kojoj se ljude tjera da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u mirovinu", istaknuo je Sever.

Ribić tvrdi da produljenje radnog vijeka u Hrvatskoj nije nikakva nužnost, već je ta odluka posljedica političkog elitizma koji vlada u Hrvatskoj.

"Za stanje u zemlji, nečuveno iseljavanje i demografsku depresiju krive su elitističke skupine, zato tražimo da se pravo odlučivanja vrati građanima", poručio je Ribić.

Novosel je rekao da su prošle godine pokušali Vladu odgovoriti od mirovinske reforme.

"Pokušali smo sve, s jasnim argumentima Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i ministru Paviću dokazati da je ovakav prijedlog nerazuman, međutim, govorili smo gluhom i slijepom", kaže Novosel.

Sindikalni čelnici  izrazili su uvjerenje da će građani u dovoljnom broju izaći na prikupljanje potpisa i potom na referendum.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo