DRUŠTVENE MREŽE 'GORE'

VIDEO: 'SVE U ISTI KAMION?! JA ODVAJAM, A VI? NEĆU VIŠE!' Snimka prikupljanja otpada razljutila građane, evo kako su sve objasnili u Čistoći

 
 Screenshot

Društvenim mrežama u utorak se proširila snimka kamiona KD Čistoća iz Rijeke koji je otpad iz tri spremnika - za papir, staklo i metal/plastiku/tetrapak - ispraznio u isto vrijeme u isti kamion, prenosi Dnevnik.hr.

- Ja odvajam, a vi? Neću više, a nemojte ni vi. Čemu odvajanje kad dođe kamion Čistoće, isprazni baju za staklo, zatim za papir i na kraju to zalije mlijekom koje je ostalo u tetrapaku. Sramota! - napisao je Riječanin u Facebook grupi Volim grad koji teče uz videosnimku djelatnika Čistoće koji u isti kamion i u isto vrijeme prazne spremnik za papir, potom onaj za staklo i na kraju spremnik za metal/plastiku/tetrapak.

Video je pokrenuo lavinu nezadovoljstva građana Rijeke, pogotovo onih koji već duže vrijeme savjesno odvajaju otpad u svojem kućanstvu. U komentarima navode kako skupo plaćaju odvoz smeća, odvajaju otpad kako bi zaštitili prirodu, a onda, na kraju svega, kažu, Čistoća taj isti otpad vozi na isto mjesto.

- Do sad sam odvajala, ali vidim da sam se uzalud trudila... Bitno da je odvoz poskupio, a sve je i dalje isto... Ovu snimku treba poslati u Čistoću zajedno s računima za odvoz smeća koji su enormni i bezobrazni... Gledala sam u šoku kako sve skupa bacaju u kamion - ovo su samo neki od komentara Riječana.

O čemu se zapravo radi, Dnevnik.hr pitao je Čistoću, tvrtku koja se bavi održavanjem čistoće i gospodarenjem otpadom u Rijeci.

- Cjelokupno područje rada KD Čistoća podijeljeno je na 24 zone i svaku od zona opslužuje po jedan kamion koji prema rasporedu prazni spremnike po pojedinim vrstama otpada. To znači da isti kamion, prema tjednom rasporedu, istovremeno preuzima otpad samo iz jedne vrste spremnika.

Svi se kamioni temeljito čiste i peru po završetku svakog radnog dana. Dakle, različite vrste otpada sustavno se prikupljaju u odvojenim terminima i potpuno odvojeno jedna od druge - rekao je glasnogovornik Čistoće Milan Zagorac.

Ističe kako poslovođe obilaze lokalitete i procjenjuju je li u spremnicima otpad koji je moguće iskoristiti za daljnju uporabu.

- Međutim, u slučaju da je prikupljena vrijedna frakcija u nekom od spremnika onečišćena nesavjesnim odlaganjem miješanog komunalnog otpada (kućnog smeća) ona, nažalost, postaje neiskoristiva za daljnju oporabu te se kao takva mora prikupiti u terminu skupljanja preostalog kućnog otpada iz zelenih spremnika. U predmetnom se slučaju radilo upravo o navedenome te su, nažalost, vrijedne vrste otpada morale biti prikupljene na taj način.

Iz same videosnimke vidljivo je da je žuti spremnik prekrcan svim i svačim, iako je rezerviran samo za višeslojnu ambalažu, metalni i plastični otpad. To je, nažalost, prilično česta pojava u našem svakodnevnom poslu - dodaje Zagorac.

Navodi i da je nerijetko primjer upravo da se u spremniku, primjerice, za papir nađe drugi otpad koji je nemoguće odstraniti i tad je odvojeni papir neupotrebljiv i predstavlja dodatni trošak. Smatra da je za to odgovorno neznanje građana, ali i to da je dio Riječana nesavjestan u odvajanju otpada.

- Iako KD Čistoća d.o.o. Rijeka kontinuirano provodi informativno-edukativne kampanje u različitim medijima ne bi li informirala korisnike usluga o pravilnom postupanju, jedan dio nesavjesnih građana ove upute ignorira na štetu savjesnih građana i komunalnih društava - zaključio je za Dnevnik.hr Zagorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:29