MAGAZIN

VIDEO: TKO JE JEDINI LIBERAL U OPĆINI S NAJMANJE STANOVNIKA U HRVATSKOJ? Na izbore ih je izašlo 39, ali pokrili su cijeli politički spektar

 
 Robert Fajt / CROPIX

Statistički najmanja općina po broju stanovnika u Hrvatskoj su Civljane kod Knina. Na papirima u dva zaseoka tamo živi 239 ljudi, oko 30 posto su Hrvati, a ostalo Srbi.

Stoga ne čudi da su Civljane ispali općina u kojoj je na izborima za EU parlament glasovao najmanji broj birača - njih 39.

Međutim, impresivan je podatak da su pokrili cijeli politički spektar. Najviše je dobio SDSS - 21 glas, HDZ koji vodi ozbiljnu riječ u Vijeću tek pet, a treća opcija su bili Neovisni za Hrvatsku s glasom manje. Most u Civljanima može biti zadovoljan, dobili su čak tri glasa, isto koliko je dobio i SDP. Po jedan glas je dobili su Živi zid i Mislav Kolakušić, ali, potpuno iznenađujuće - i HSLS!

Dakle, jedino logično pitanje glasi - tko je jedini liberal u Civljanima? Išli smo od vrata do vrata, pokušali saznati, ali na kraju je to bio pucanj u prazno iako postoje neke sumnje.

- Tražite Savu Četnika. Da, takvo je prezime - rekla nam je Smilja Kero, inače članica SDSS-a.

Tko god bio liberal u općini blizu izvora Cetine, u ovom trenutku je nevažno. Jedino što je važno da Civljanjani doslovno umiru.

Nemaju škole, pošte, zdravstvene stanice, trgovine, nemaju čak ni župnika, a ni paroha. Pokretna trgovina dolazi u selo, ali iz sela ne vozi više nijedan autobus (osim đački).

Tamošnji stanovnici i nemaju se čemu nadati u budućnosti osim ako načelnik Pero Preočanin za naredni mandat ne osmisli program koji će donijeti gospodarski procvat. A u prethodna dva mandata njegova obećanja su bila: briga za stare i nemoćne, provođenje i koordiniranje niza aktivnosti na području općine, asfaltiranje nerazvrstanih cesta i druge aktivnosti.

Osim reportaže iz Civljana u novom broju Magazina možete pročitati:

- veliki intervju s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.

- drugi nastavak serijala o utjecaju veza političara i politički uvezanih tvrtki na društvo

- Ivo Goldstein piše o tome zašto se protivi najavljenoj posveti budućeg Spomenika žrtvama Holokausta

- velika analiza koliko se u Hrvatskoj zapravo troši za unapređenje turističke infrastrukture

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:33