SVE SE TRESE

VIDEO: U SAMO DVA SATA BOSNU I HERCEGOVINU POGODILA TRI POTRESA Podrhtavanje se osjetilo skoro u cijeloj Dalmaciji

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.11.2019. u 10:43

Web kamera Sarajevo / seismo.co.me

 

>>> NOVO, 13:52 - Potres se prije 52 minute osjetio 34 kilometra sjeverozapadno od Dubrovnika. Taj je potres bio na dubini od 10 kilometara, dogodio se u 12:58 sati, a bio je magnitude 3.4 po Richteru.

-----------------------

Nakon razornog potresa koji je jutros zatresao Albaniju, ponovno se treslo, ovog puta u Bosni i Hercegovini, a podrhtavanje se osjetilo i u većem dijelu Dalmacije.

Prvi, ujedno i najjači potres osjetio se oko 10 sati i 20 minuta na dubrovačkom području. Epicentar potresa bio je kod Blagaja u Bosni i Hercegovini magnitude 5.4 prema Richteru.

Taj je potres najvjerojatnije naknadni šok nakon potresa u Albaniji, no moguće je i da je potres u Albaniji izazvao ovaj potres u BiH.

Služba koja daje informacije o potresima, EMSC, priopćila je da se oko 10 i 19 sati jutros potres osjetio 79 kilometara jugozapadno od Sarajeva u BiH, 62 kilometara od Dubrovnika u Hrvatskoj i 9 kilometara od Blagaja u BiH.

Ovako je taj potres izgledao u Sarajevu.

 

Prema izvještaju EMSC-a, u 10:40 je zabilježen još jedan potres kod Stoca u BiH magnitude 3,3 po Richteru.

Treći potres dogodio se u 11:08 sati, na dubini od 12 kilometara. Taj je potres bio 75 kilometara od Sarajeva, 65 kilometara od Dubrovnika i 8 kilometara od Blagaja. Kako javlja EMSC, taj se potres jako osjetio i u Mostaru.

 

Dubrovački vjesnik piše da se potres najjače osjetio unutar povijesne jezgre, zbog starih kuća i drvenih podova, pa ne čudi što su mnogi sugrađani iz kuća izašli na Stradun. Nakon prvog jačeg potresa, do sada se zatreslo još dva puta, zadnji put u 11 sati i osam minuta. Jačina potresa je bila 3,1 po Richteru, javlja Dubrovački vjesnik.

Nakon prvog i najjačeg potresa kojemu je epicentar bio u BiH nastala je i materijalna šteta u Dubrovniku. Čitateljica Libero portala koja živi u povijesnoj jezgri poslala je fotografiju naciklog zida kao posljedica ovog potresa maloprije.

"Užasno sam se prepala, ne mogu vjerovati da je ovoliko jako bilo!", napisala je uz fotografiju prouzročene štete...

Libero portal
 

Intenzitet u epicentru bio je VI-VII  stupnja. Unutar povijesne jezgre, zbog starih kuća i drvenih podova, potres se najjače čuo pa ne čudi što su mnogi sugrađani iz kuća izašli na Stradun, piše Dubrovački vjesnik.

Kratko, ali snažno - gotovo su jedinstveni komentari na stranici koja bilježi potrese diljem svijeta. Iz komentara ljudi moglo se zaključiti da se podrhtavanje tla osjetilo duž cijele Dalmacije.

- Nije bilo snažno, ali osjetilo se - jedan je komentar iz Splita.

Manje štete od potresa u Hercegovini, otkazana nastava u dijelu škola

Nastava u više osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u Mostaru, otkazana je u utorak nakon snažnog potresa koji je izazvao dosta uznemirenosti kod građana, a na starijim zgradama na području Hercegovine zabilježena je manja šteta.

Ravnatelji osnovnih škola su, nakon potresa od 5,4 stupnjeva Richtera koji se dogodio u 10:19 sati s epicentrom južno od Mostara, te nakon još nekoliko manjih podrhtavanja tla koja su uslijedila odlučili djecu poslati kućama. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, koja ima nadležnost nad radom škola, još nije donijela odluku o daljnjim postupcima.

Na području Mostara zabilježeno je padanje crijepova sa zgrada te manja materijalna šteta na starijim objektima.

Veće štete zabilježena su na području Nevesinja, Berkovića i Ljubinja u istočnoj Hercegovini, gdje su štete zabilježene na zgradama općine, gimnazije, kao i glazbene škole.

 

Načelnik Stona Vedran Antunica: 'Potres me podsjetio na 1996., no onda je tutnjalo a sad se ljulja'

- Bilo je stvarno neugodno. Ja sam se našao na drugom katu i imao sam osjećaj kao da plivam. Odmah sam se sjetio onog potresa iz 1996., iako je različito 'odjeknuo'. Onda je bila jaka tutnjava, a sad se zaljuljalo - ispričao je za Dubrovački vjesnik svoj doživljaj jutrošnjeg potresa stonski načelnik Vedran Antunica kojemu ne prestaje zvoniti mobitel:

- Nazivaju ljudi, no zasad osim uznemirenosti nema dojava o štetama. Svi objekti na stonskom području sanirani nakon potresa prije 23 godine statički su učvršćeni prema zakonu i pravilima struke tako da izdrže potres od 9 stupnjeva, no znate i sami kako je. Matematika je jedno, a prirodne nepogode nešto sasvim drugo, ne mogu se predvidjeti - govori načelnik Antunica.

Zaposlenici općinskih vlasti nakon podrhtavanja tla napustili su zgradu Općine, a i brojni su Stonjani nakon jutrošnjeg udara iz predostrožnosti izašli na ulice.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo