OBJAŠNJAVA ŽELJKO TRKANJEC

VIDEO: VELIKA ANALIZA HRVATSKO-KINESKIH SPORAZUMA Na papiru sve lijepo izgleda, ali u cijeloj priči postoji puno praznina i nejasnoća...

 
Li Keqiang i Andrej Plenković
 Tonči Plazibat / CROPIX

Najmanje četrnaest premijera zemalja istočne i srednje Europe sudjeluje na summitu inicijative 16+1 koja se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku. U petak se ondje održavao glavni dio summita i to u dva dijela – politički skup u vidu plenarne sjednice inicijative, te gospodarski forum.

S Kinezima je dosad potpisano sedam memoranduma za infrastrukturne projekte, no što to točno znači za Hrvatsku. Glavni urednik Euractiva Željko Trkanjec analizira stvarni učinak sporazuma koje su potpisali Hrvatska i Kina.

- Kineski premijer Li Keqian došao je u Hrvatsku, i to je s političke strane jako važan posjet jer kineski premijer ne dolazi u tako male zemlje - ocjenjuje Trkanjec koji je izdvojio nekoliko zasad ključnih momenata od kojih su neki možda prošli i ‘ispod radara’.

Jedan od njih je zajednička izjava potpisana u Zagrebu koja ima ‘sitnu rečenicu’ koja kaže da će obje zemlje isporučivati jedna drugoj bjegunce i njihov imetak. Hrvatska je pristala da u situaciji, ako neki kineski disident dođe u Hrvatsku, bez pitanja ga izručuje Kini. Time je Hrvatska pokazala podložnost kineskim željama jer teško da će netko od hrvatskih tajkuna pobjeći u Kinu te tako pristala na podređeni položaj, smatra Trkanjec.

Drugo važno pitanje odnosi se na jedan od ključnih poslova, a to je izgradnja pruge Zagreb-Rijeka. Nova pruga bi trebala biti žila kucavica luke Rijeke od koje bi roba išla prema Beču, Budimpešti i srednjoj Europi, ali nije riješeno pitanje financiranja. Hrvatska je ponudila kineskim tvrtkama izgradnju pruge, ali ne znamo koji će biti model financiranja.

U videu pogledajte detaljniju analizu hrvatsko-kineskih sporazuma:

- Kina voli financirati projekte, ponude novac i visoke kamate, a onda zemlja ima probleme s vraćanjem tih kamata. Zato na to Europska komisija posebno upozorava jer taj kredit nakon toga ulazi u javni dug države. Ako se Hrvatskoj poveća javni dug, ne možemo ući u Eurozonu - upozorava Trkanjec.

Još jedan element se izgubio u pričama naše Vlade, a to su dva sporazuma s Huaweijem. To je kompanija koja je na dosta lošem glasu u svijetu. Mnoge su zemlje izrazile sumnju da su zapravo produžena ruka kineske špijunaže. Kina ima veliki interes da 5G mrežu preko Huaweija proširi na europski prostor, a to se posebno odnosi na prostor Balkana jer u tim zemljama ne vrijede pravila EU. Balkan je ujedno i ulazna točka utjecaja na Europu, da se u Europi promoviraju kineske politike i interesi.

- Biznis s Kinom teče neovisno o politici i biznis zajednici. U ovom potonjem ona ima svoj interes i to treba poticati, ali treba razmišljati o tome da Kina ima i druge interese, a ne samo biznis - naglašava Trkanjec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:08