OBNOVA

VIDEO: 'ZAR BISMO IH SLALI NA KOSOVO DA SU NEISPRAVNI!?' U Hrvatsku stigli prvi helikopteri koji su bili na remontu u Rusiji

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dosad je zaprimilo 6 remontiranih transportnih helikoptera Mi-171Sh, sljedeća dva trebala bi biti preuzeta do kraja srpnja, a remont bi trebao biti završen ove jeseni predajom posljednjih dvaju helikoptera, rečeno je Jutarnjem listu u Ministarstvu obrane.

Helikopteri koji su predani Ratnom zrakoplovstvu potpuno su operativni i dosad je s njima napravljeno više od 400 sati naleta što, naglašavaju u MORH-u, ukazuje da je remont kvalitetno napravljen. Uostalom, naglašavaju, dva remontirana helikoptera sljedeći mjesec odlaze u misiju KFOR na Kosovo, što je dodatni dokaz kvalitetno obavljenog posla. U Ministarstvu obrane odlučno demantiraju tvrdnje da su ovi helikopteri nakon remonta razoružani jer u sklopu remonta nisu remontirani njihovi saćasti lanseri.

"Helikopteri imaju sve sposobnosti koje su imali i prije remonta. Nisu izgubili niti jednu sposobnost", tvrde u MORH-u.

Zagreb, 020719.
Vojna baza Lucko.
Vojni helikopter M171SH koji je nedavno stigao sa remonta.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Vojni helikopter M171SH

Deset helikoptera Mi-171Sh spušteno je na zemlju još prije tri godine, kad su tim letjelicama istekli resursi. Odluka o remontu se odgađala sve do kraja 2017., kada je Zrakoplovni tehnički centar iz Velike Gorice odabran kao nositelj remonta, dok je ruska tvrtka Helikopteri Rusije s još tri zavoda odabrana kao stručni inozemni partner. Vrijednost ugovora je 206,9 milijuna kuna. Ugovorom je predviđeno da se motori, agregati i komponente remontiraju u Rusiji dok ZTC izvodi radove na strukturi helikoptera, stajnom trapu, instalacijama i dijelu helikopterskih sustava.

Od samih početaka cijeli je posao obavijen kontroverzama od podataka da angažirani zavodi nemaju certifikate za obavljanje remonta ovih helikoptera, da ZTC ruskim stručnjacima koji dolaze u Hrvatsku plaća enormne troškove, pa do toga da su helikopteri razoružani, a Ratno zrakoplovstvo ima brojne reklamacije na obavljene radove. Sve ove primjedbe u MORH-u i ZTC-u odlučno odbacuju. Dapače, tvrde kako su reklamacije nakon ovakvog remonta uobičajene te da niti jedna nije povezana sa sigurnošću letenja.

"Mislite li doista da bismo prihvatili helikoptere koji su neispravni i još ih slali u misiju na Kosovo!?" naglašavaju u MORH-u.

Zagreb, 020719.
Vojna baza Lucko.
Vojni helikopter M171SH koji je nedavno stigao sa remonta.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Vojni helikopter M171SH

Prema ugovoru, bilo je predviđeno da će se remont posljednjih dvaju helikoptera u potpunosti obaviti u ZTC-u uz nadzor ruskih stručnjaka. No, prethodno je ZTC trebao od ruskog zavoda ishoditi certifikat za obavljanje remonta. Rusi su izdavanje certifikata željeli naplatiti nekoliko stotina tisuća kuna, i to samo za remontiranje vojne inačice helikoptera kojih je malo u svijetu. Stoga su u ZTC-u od toga odustali te su motori i reduktori za posljednja dva helikoptera remontirani u Rusiji. U ZTC-u tvrde da su svih 20 glavnih i 10 pomoćnih motora helikoptera remontirani i vraćeni iz Rusije u Veliku Goricu.

U Ministarstvu obrane tvrde kako je međuremontno razdoblje za ovaj tip helikoptera osam godina. Što znači da bi sljedeći remont trebao uslijediti 2027. godine. Prema riječima naših sugovornika, ovi helikopteri se mogu remontirati do 2043. godine. Uz deset helikoptere Mi-171Sh, Ratno zrakoplovstvo raspolaže i s 14 transportnih helikoptera Mi-8 I Mi-8 MTV-1. Njihov životni vijek izlazi 2024. godine. Do tada bi, prema sadašnjem planu, Ratno zrakoplovstvo trebalo biti opremljeno s 10 novih Black hawk helikoptera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:07