UHIĆEN 25-GODIŠNJAK

VIDEO Zbog paljenja zastave EU prijete mu tri godine zatvora

Zagreb, 020311. Novi, cetvrti po redu, protuvladin prosvjed tzv. facebook grupe zapoceo je veceras na Cvjetnom trgu. Povorka od nekoliko tisuca ljudi kruzi gradom.Na fotografiji: Prosvjednici pale zastave HDZ-a i SDP-a na Iblerovom trgu.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Uhićen je mladić koji je prije dva tjedna zapalio zastavu Europske Unije pred sjedištem SDP-a na Iblerovu trgu za vrijeme jednog od antivladinih prosvjednih marševa. Riječ je o 25-godišnjem Zagrepčaninu Tomislavu S. koji je uhićen u ponedjeljak navečer jer je u pijanom stanju vrijeđao policajce na jednom od punktova za vrijeme prosvjeda. Mladić je priveden i tijekom obrade je ustanovljeno kako je zapalio i zastavu 2. ožujka.

Zbog vrijeđanja policije prijavljen je prekršajno redovnim putem, a zbog zastave EU prijavljen je kazneno i zbog tog vandalskog čina prijeti mu od tri mjeseca do tri godine zatvorske kazne. Do incidenta je došlo oko 21 sat navečer, a te su večeri prosvjednici skinuli i zapalili zastavu HDZ-a ispred sjedišta Gradske organizacije u Gundulićevoj ulici te SDP-ovu na Iblerovu trgu. U slučajevima paljenja stranačkih zastava riječ je o prekršajima protiv javnog reda i mira, doznajemo u policiji, a nedavno je jedan od mladića iz Slavonije javno na megafon rekao kako je on odgovoran za paljenje zastave HDZ-a.

- Zbog toga sam spreman odležati i deset godina - rekao je okupljenoj masi.

Paljenje zastave Europske Unije kazneno je djelo jer je riječ o povredi ugleda strane države i međunarodne organizacije počinjenog na štetu EU.

Kaznenim zakonom je zabranjeno ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju izvrgnuti, među ostalim, Ujedinjene narode, Međunarodni Crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike. No, zakonom je također propisano da se postupak protiv Tomislava S. poduzima na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji takvo odobrenje može izdati nakon pribavljenog pristanka Europske Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:06