PRIJAVIO JE SUSJED

'VIDIM LI VAS JOŠ JEDNOM DA TO RADITE, KAZNIT ĆU VAS S 500 KN!' Osječanka u šoku nakon prijetnje gradskog redara: 'Pa samo sam maci htjela dati vode'

 Vlado Kos / CROPIX

Slučaj Osječanke koju je susjed prijavio komunalnim redarima jer je za divlje i napuštene mačke na ulici ostavila zdjelicu vode ponovno je u prvi plan gurnuo problem brige za životinje koje nemaju dom tijekom ljetnih vrućina, piše Glas Slavonije.

Osječanka je, naime, volonterima Udruge Devet života koja se brine za napuštene mačke grada Osijeka rekla da ju je komunalni redar upozorio da se mačkama na ulici ne smije ostaviti posuda s vodom te da će u slučaju da to ponovno napravi platiti kaznu od 500 kuna.

Iz Udruge ističu da je ljeto opasno za napuštene životinje budući da nedostatak pitke vode za njih potencijalno može biti smrtonosan. "Dobili smo poveći broj pritužbi građana koji ostavljaju vodu mačkama, psima, pticama... Grad "prijatelja životinja" ne dopušta da se napuštene životinje nahrane, ali se u Odluci o komunalnom redu Grada Osijeka ne spominju posude za vodu, pa im bar vodu ostavite", kažu iz Udruge.

Iz Grada Osijeka su za Glas Slavonije potvrdili da svima koji potencijalno na ulicama ostave posude za vodu prijeti prijava.

"Nemaju što mačke raditi bez nadzora. Postoji odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim psima i mačkama. Sve životinje moraju imati vlasnika, a one koje nemaju, posebice psi, tu je Udruga Pobjede koja s Gradom ima sklopljen ugovor o prikupljanju pasa lutalica i odvođenju u azil", rekao je Ivica Šiškić, voditelj Odjela komunalnog redarstva Grada Osijeka.

"Odlukom o komunalnom redu propisano je da je zabranjeno ostavljati posude za hranu i hranjenje životinja na javnom mjestu. Isto tako, ne smiju se na ulici ostavljati ni posude za vodu."

Šiškić je dodao da je problem u tome što posude u kojima se ostavlja hrana za napuštene životinje nitko kasnije ne ukloni te da se tako na ulicama gomila smeće, što građane smeta. Dio građana smatra i da posude s vodom privlače komarce koji u njima polažu jajašca.

"Do sada nismo kažnjavali građane zbog ostavljanja vode životinjama, ali kada naiđe na takvo nešto komunalni redar prvo treba utvrditi tko posude ostavlja. Potom prvo izdaje upozorenje, a ako se to i dalje bude ponavljalo, tek tada slijedi kazna", pojasnio je Šiškić.

Premda je Odjel za komunalno redarstvo Grada Osijeka odlučio da je na javnom mjestu zabranjeno ostavljati posude za hranu i hranjenje životinja, međunarodne udruge za zaštitu životinja poput The Humane Society of the United States sugeriraju da treba pronaći način da se pomogne divljim i napuštenim mačkama da prežive ljetne vrućine.

The Humane Society tako kaže da se za kvartovske mačke treba osigurati sklonište i hrana koji su zaštićeni od nepovoljnih vremenskih uvjeta te da se to sklonište treba stalno čistiti. Mačke bi trebale stalno imati pristup svježoj vodi, no zdjelice ne bi trebalo stavljati u samo sklonište kako se ne bi nehotice prolila. Posude s hranom treba napuniti sa samo onoliko hrane koliko će se sigurno pojesti te ih treba zaštititi od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ako mačke ne pojedu svu hranu i ne popiju svu vodu, višak uklonite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:31