HDZ IZGUBIO ZAPREŠIĆ

Vijećnica napustila stranku: Ne date nam slobodno misliti

 
Željko Turk
 CROPIX

HDZ, čini se, gubi većinu u Gradskom vijeću Zaprešića. Naime, članica Gradskog odbora HDZ-a Zaprešić i članica Gradskog vijeća grada Zaprešića Ljiljana Popovački Račić odlučila je nakon 17 godina napustiti stranku, a njenim odlaskom iz stranke te prelaskom u nezavisne zastupnike, HDZ i njegovi partneri u Gradskom vijeću padaju na 10 vijećnika, dok HDZ i SDP sada u Vijeću imaju podjednako članova - po šest.

Parking

Dosadašnji omjer snaga u Vijeću bio je 11 naprema 10 vijećnika, odnosno, HDZ je imao sedam vijećnika, a njihovi partneri HSS, HSU, Milan Bandić 365 te stranka Glas Zaprešića po jednog. S druge stranke oporba je imala deset vijećnika, od čega SDP - šest, Projekt domovina - dva te Most i Živi zid po jednog.

Da je točna informacija da napušta HDZ, potvrdila nam je jučer Ljiljana Popovački Račić.

- Točno je, odlučila sam izaći iz HDZ-a, a jedan od glavnih razloga je neslaganje s odlukom da se u Zaprešiću uvede naplata parkiranja - pojasnila je svoj potez Popovački Račić koja je vijećnica već 10 godina. Odluka o naplati parkinga u Zaprešiću na snagu je stupila 1. veljače, a dojučerašnja vijećnica rekla nam je kako je iz stranke istupila jučer te da je o tome obavijestila stranačke kolege.

Nezavisni

- Poslala sam dopis, no do sada sa mnom još nitko nije kontaktirao, iako očekujem razgovor - rekla je Popovački Račić. Potvrdila je da prelazi u nezavisne zastupnike te da je njezina odluka o izlasku iz HDZ-a konačna iako tim potezom njezina stranke gubi većinu u Vijeću.

- Glasat ću po svojoj savjesti i uvijek ću podržati sve odluke koje su dobre bez obzira na to s koje strane dolazile. Ne bavim se političkom trgovinom, niti živim od politike, zaposlena sam u školi i ono što ja želim je raditi za dobrobit građana - rekla nam je Popovački Račić. U dopisu koji je pslala predsjedniku zaprešićkog HDZ-a, gradonačelniku Željku Turku te stranačkim kolegama, a do kojeg je Jutarnji list došao, navela je kako je odluku donijela nakon dugog razmišljanja.

- Godinama sam svojim trudom, zalaganjem i načinom života pridonosila ugledu stranke i dobrobiti zajednice u kojoj živim. Današnji odnos prema članovima HDZ-a u Gradskom odboru učinio je da je u potpunosti izgubljena individualnost i ona najmanja mjera autonomnosti razmišljanja pojedinog člana bilo stranke, bilo Vijeća, a da smo istovremeno odgovorni za donošenje važnih odluka - navela je, među ostalim, Popovački Račić u dopisu.

U HDZ-ovim kuloarima ističu kako parking nije bio jedini razlog zbog kojeg su izgubili članicu stranke. - Znam da u zaprešićkom HDZ-u ima nezadovoljstva, kao i među vijećnicima, jer gradonačelnik Željko Turk slabo komunicira s članovima. Navodno i odluke donosi bez da ikoga pita za mišljenje.Tako da me baš nije iznenadila odluka kolegice - rekao nam je jedan član HDZ-a.Gradonačelnik Turk jučer nije odgovarao na naše pozive. Prema informacijama iz HDZ-a bio je u Bruxellesu.

No, izvor iz HDZ-a kazao nam je da ne očekuju nikakve probleme. - HDZ u Zaprešiću nikad nije imao apsolutnu većinu, a uvijek je bio na vlasti i ne vjerujem da će se to promijeniti - kazao je izvor iz HDZ-a.

SDP neće ići ni na kakvo rušenje

Novonastalu situaciju u Gradskom vijeću komentirao je i predsjednik zaprešićkog SDP-a te bivši Turkov protukandidat s lokalnih izbora Danijel Saić.

- Novost mi je da je gospođa Popovački Račić napustila HDZ i da sada nemaju većinu, ali drago mi je zbog toga. SDP neće ići ni na kakvo rušenje, ali ćemo inzistirati na tome da se Gradsko vijeće poštuje od strane Gradske uprave te da ta suradnja bude bolja.

Ako bude opstrukcija našeg rada, primjerice, ako odbiju krajem mjeseca sazvati sjednicu oko referenduma vezanog za parking, najprije ćemo tražiti da Ured državne uprave sazove sjednicu, a potom ćemo odlučiti o daljnjim koracima - rekao je Saić te dodao da se radi o unutarstranačkom problemu HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:15