PANDEMIJA U SPLITU

Vijećnici: Kako ćemo protiv gripe; Kerum: Nisam ja stručnjak

Kerum nije bio spreman na pitanje kako bi zaštitio djecu po splitskim Osnovnim školama od pandemijske gripe.
 Ante Čizmić/Cropix

SPLIT - Strogo je počelo. Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća ozbiljno je priprijetila vijećnicim – nema više 'picavanja'! Tko god bude napustio sjednicu – ona će ga imenovati, baš kao i njegovu političku opciju, pa neka 'narod vidi tko ga zastupa'. Strogo se pridržavajući Poslovnika, predsjednica je dozvolila postavljanje pitanja gradonačelniku, pod uvjetom da ne traju duže od pet minuta. Led je razbio Marin Jurjević (SDP) pitanjem o načinu na koji je Grad poduzeo nešto kako bi zaštitio djecu po splitskim Osnovnim školama od pandemijske gripe.

- Nije poduzeto ništa, koliko znam, ako nije poduzeto – poduzet ćemo, kazao je gradonačelnik Željko Kerum, dodajući nonšalantno vijećniku: - Marine, predloži i to ćemo napraviti, nisam ja stručnjak!

Potrudio se unijeti i 'malo humora' u napetu situaciju, kako je sam priznao, 'prijavljujući' Joška Dvornika (HNS) kako za vrijeme aktualnog sata – čita novine.

Luka Roguljić (HSP) želio je od gradonačelnika doznati kako će Split iznaći način za otvaranje novih radnih mjesta, zanimalo ga je i što je sa stranim ulagačima, posebice švedskom IKEA-om.

- IKEA je trebala zaposliti i do tri tisuće ljudi, nažalost, mi im ne možemo osigurati 250 tisuća četvornih metara terena koliko oni traže, a oni pri tom nude 100 eura po kvadratu, kazao je Kerum, dodajući kako će IKEA vrlo vjerojatno potražiti svoj prostor u susjednim općinama, premda bi za Split bilo odlično da se takav centar izgradi primjerice na – Karepovcu!

O nezaposlenima u gradu pod Marjanom, kojih u ovom trenutku ima 16 tisuća (32 tisuće u Splitsko-damatinskoj županiji), Nevenka Bečić je kazala kako u Kerum grupi u ovom trenutku ima 170 ljudi koji su tehnološki višak, ali – ne dobijaju otkaze, jer – svjesni recesije ne žele stvarati još više sirotinje. Stoga je poslodavce na socijalnu osjetljivost.

Nezavisni vijećnik Nikola Grabić upitao je zašto je zaboravljen projekt Riva, podsjetio je kako je 12 tisuća Splićana potpisalo zahtjev za izmjenom elemenata urbane opreme na preuređenoj šetnici.

- O Rivi se priča već drugo, svak' bi napravio kako on misli, ne sviđa se ni meni jedan dio Rive, ali – investicija je gotova, što možemo? - upitao se gradonačelnik.

- Sanacija nesretnog rješenja središnjeg dijela Rive je nužna, ne služi Splitu na čast - inzistirao je Grabić, na što mu je odgovoreno da je prijedloge o eventualnim izmjenama dostavio bivšem gradonačelniku i bivšoj gradskoj vlasti – a ne novom.

Mirko Ramljak (HDZ) želio je doznati što se događa sa projektom izgradnje crkve u Gradskom kotaru Brda, s obzirom da su i on i gradonačelnik iz 'istog kvarta', a odgovor je bio kako nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na dijelu gdje je predviđena izgradnja, no zamjenski je prostor pronađen pored Osnovne škole Brda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:20