PROJEKT U SLAVONIJI

VIKTOR ORBAN DOLAZI U OSIJEK Mađarski premijer će u društvu Andreja Plenkovića otvoriti učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj

 
Viktor Orban (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 CROPIX/REUTERS

Premijeri Hrvatske i Mađarske, Andrej Plenković i Viktor Orban sljedećeg će se četvrtka, 28. studenog, sastati u Osijeku, gdje će obojica nazočiti otvorenju nove zgrade Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj.

- Dobili smo potvrdu iz ureda obojice premijera da će se odazvati našem pozivu na otvorenje novog učeničkog doma što je za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj velik događaj – potvrdio nam je Robert Jankovics, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine.

- Nakon što su prošle godine u listopadu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Lászlo Kövér položili kamen temeljac za zgradu učeničkog doma, velika nam je čast što će na njegovo otvorenje doći premijeri dviju država – dodao je Jankovics.

Inače, riječ je o projektu našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja vrijednom 9,9 milijuna kuna, kao što je i mađarska Vlada financirala gradnju učeničkih domova za Hrvate u Mađarskoj. Dom ima kapacitet za smještaj 52 učenika, čime će se otvoriti mogućnost školovanja i za djecu iz gradova i mjesta koja su udaljena od Osijeka.

PKC Mađara u Hrvatskoj s radom je počeo prije 20 godina, a trenutno u njemu djeluje dječji vrtić te osnovna i srednja škola koja nudi nekoliko smjerova: gimnazija, hotelijersko-turistički tehničar, ekonomist, kuhar i prodavač, a upisati se mogu i djeca koja nisu pripadnici mađarske nacionalne manjine.

Ustanova se financira iz proračuna Vlade RH, ali i uz veliku pomoć mađarske Vlade, putem njihove zaklade i javnih natječaja za financijsku pomoć Mađarima u dijaspori. Izuzmemo li sastanke na marginama sjednica Europske pučke stranke te Europskog vijeća, bit će ovo prvi izravni susret Plankovića i Orbana od prosinca prošle godine kada je mađarski premijer bio u službenom posjetu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:47